Štai pateikiame ekspertų patarimų:

Tinkama juodų drabužių priežiūra

Pirmiausia vertėtų pabrėžti – būtų geriausia, jei juodi drabužiai neprarastų spalvos intensyvumo. Tai įmanoma tik tinkamai prižiūrint garderobą, visų pirmą – tinkamai skalbiant. Pirmiausia perskaitykite gamintojo rekomendacijas ant etiketės. Dažniausiai etiketėje būna nurodyta, kokia drabužio skalbimo temperatūra, ar jį galima skalbti ir pan.

Be to, parduotuvėse galima rasti konkrečiai juodiems drabužiams skalbti skirtų priemonių. Primygtinai rekomenduojama po skalbimo perskalauti juodus drabužius vandeniu su actu, druska ir soda, ir tik šaltame vandenyje.

Juodos spalvos atkūrimas

Galima pamėginti atkurti juodą drabužio spalvą. Jums prireiks įvairių priemonių – tiek pirktinių, tiek vadinamųjų liaudiškų. Kiekviena priemonė turi privalumų ir trūkumų. Pasirinkite receptą, priklausomai nuo drabužio ir turimos patirties. Pirmiausia išbandykite specialius cheminius dažymo preparatus, parduodamus audinių parduotuvėse. Jie naudojami skalbiant rankomis arba skalbimo mašina. Dažniausiai tokios dažymo priemonės būna miltelių pavidalo.

Svarbu:

Pirmiausia perskaitykite instrukciją, kaip naudoti dažymo priemonę.

Taip pat galite išbandyti liaudiškas priemones. Actas ne tik atgaivina juodą spalvą, bet ir ilgam ją užtvirtina. Į šaltą vandenį skalavimui įpilkite 2–3 šaukštelius acto. Po pirmo skalavimo užmerkite drabužį tirpale 2–3 val., paskui dar paskalaukite tame pačiame tirpale.

Po skalavimo vandenyje su actu drabužius džiovinkite gryname ore, kad išsivėdintų acto kvapas.

Galima išbandyti ir natūralią kavą. Maždaug 10 g kavos įdėkite į 1 l karšto vandens. Drabužį iš anksto išskalbkite, paskui pablukusias vietas sumirkykite atvėsusia kava.

Acto ir kavos alternatyva – tabakas. Jo reikės apie 15 g. Tabaką ištirpinkite šiltame vandenyje, palikite pastovėti pusvalandį, paskui nukoškite. Skysčiu patrinkite išblukusias juodų drabužių vietas.
Patogiausia dirbti bus, jei drabužius išdėliosite ant stalo ar pan.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)