Pirmiausia, būtina žinoti, kuriose vietose biudžetą galima apkarpyti: jei imsite taupyti ne tada, kada reikia, tikrai nukentės kokybė – nepavyks susikurti komforto.

Peržvelkite toliau pateiktus patarimus iš portalo novate.ru, kad suprastumėte, kokiais principais vadovautis, kad remontas atsieitų ne per brangiai, o rezultatas – džiugintų.

1. Sudarykite interjero dizaino projektą

Jei norite sutaupyti, pasisamdykite dizainerį. Skamba neįtikėtinai? Dalykas tas, kad specialistas pateiks vertingų patarimų dėl apdailos, be to, nurodys, ką įsigyjant verta pataupyti.

Dizaino projektas – tai įvairių dokumentų, brėžinių, planų, koliažų ir kt. rinkinys. Dizaineris geriau nei bet kas kitas patars, kaip sustatyti baldus ir kuriose vietose išdėlioti įvairius daiktus, kad bute būtų patogu gyventi. Jis parinks ne pačias brangiausias, tačiau dailiai atrodančias ir patvarias medžiagas, apskaičiuos jų kiekį, nurodys, kurias sienų sritis būtina idealiai išlyginti, o kuriose vietose galima palikti pliką betoną arba mūrą.

Kuriais atvejais sudarinėdami dizaino projektą galite pasielgti ekonomiškai? Paprašykite dizainerio, kad sudarytų baldų sustatymo planą, parengtų statybininkams būtinus brėžinius ir pamėginkite apsieiti be vizualizacijos ir darbų priežiūros paslaugų. Taip projekto biudžetą sumažinsite perpus. Naudojantis pagalba, kai tenka išsirinkti baldus ir apdailos medžiagas, taip pat pavyksta sutaupyti – ne tik pinigų, bet ir laiko.

2. Remontuokite iš karto visą butą

Remontas

Tiktai atrodo, kad neišsikelti iš buto, kol vyksta remontas, – racionalus ir ūkiškas sprendimas: esą, nesinuomojant kito būsto neteks bereikalingai išlaidauti. Deja, yra kaip tik priešingai.
Kai meistrai iš karto remontuoja visą butą, darbai vykdomi visose patalpose: šlifuojamas parketas, lyginamos sienos, tvarkoma elektros instaliacija ir kt. Vienu ypu atliekamas remontas neužsitęsia, procesas gerokai paspartėja.

Pasitaiko, kad statybininkai taiko nuolaidą, atsižvelgdami į darbų mastą. Tokiu atveju remontuoti visą butą iš karto tikrai bus pigiau nei atskirais etapais.

Remonto įmonės bent kartą per sezoną didina įkainius, todėl akivaizdu, kad viso buto remonto užsakymo kaina bus žemesnė nei suminė atskirų kambarių remonto kaina: kai, suremontavus vieną kambarį, teks imtis kito, kainos jau gali būti pakilusios, ir tokiu atveju kiekvieno paskesnio kambario remontas atsieis brangiau.

Jei vis dėlto nutarsite būsto patalpas remontuoti paeiliui (ne iš karto), nepamirškite rekomendacijos laikytis tam tikros tvarkos: pirmiausia suremontuokite vonią, tada – tualetą, vėliau – balkoną ir virtuvę. Kai tai bus atlikta, imkitės kambarių: pradėkite nuo tolimiausios buto patalpos ir judėkite link lauko durų. Paskiausiai patariama remontuoti prieškambarį.

3. Remontą numatykite žiemą

Žiema tikrai nėra remontą vykdančių bendrovių darbymetis, todėl kaip tik šaltuoju sezonu pavyks pigiau įsigyti medžiagų ir pasisamdyti aukščiausios kvalifikacijos darbininkus.

Žiemą statybos medžiagų parduotuvėse mažinamos kainos, vykdomi išpardavimai. Kadangi tokio ažiotažo kaip vasarą nėra, pavyksta lengviau įsigyti tokių medžiagų, kurios labiausiai prie širdies, sumažėja tikimybė, kad ką nors teks užsakyti ir laukti, kol bus pristatyta reikiama prekė.

Darbininkų brigados, kurioms nuo pavasario tenka be atvangos plušėti, žiemą gali sėdėti be darbo, todėl didėja tikimybė, kad pavyks pasisamdyti tokius meistrus, po kurių nieko neteks perdaryti.
Tik štai meistrų kalbomis apie nuolaidas (neva taikomas ne piko sezonu) geriau netikėkite. Jų darbas greičiausiai atsieis tiek pat kiek vasarą. Taigi, vienintelis privalumas, kurio realu tikėtis, yra kokybė, bet ne maža kaina.

Remontas

4. Atsisakykite brangių ir nebūtinų apdailos elementų

Supaprastinkite interjerą. Įstatomi stelažai, lubos su 2–3 pakopomis, lipdiniai, sudėtinga apšvietimo sistema ir kardinalus erdvės perplanavimas kainuoja brangiai. Pasistenkite į projektą įtraukti tik tai, kas būtina.

Tai anaiptol nereiškia, kad galite rinktis tik asketišką interjerą, kitaip per remontą subankrutuosite. Juk esama įvairių dekoratyvinių elementų, kurie padeda sukurti jaukią aplinką, tačiau nekerta per kišenę. Geras dizaineris tikrai turės ką pasiūlyti.

5. Be vargo pakeičiamos medžiagos gali būti ir pigesnės

Būsto remontas

Pertapetuoti ar perdažyti sienas arba pakeisti laminatą – paprasta ir nebrangu, todėl jeigu dabar pinigų neturite, bet žinote, kad ateity galėsite sau leisti įsigyti ganėtinai brangių medžiagų ir atlikti kosmetinį remontą, kol kas pasitenkinkite pigesnėmis alternatyvomis. Geriau daugiau pinigų skirti baziniams darbams – sienų tinkavimui, grindų pasluoksnio liejimui, komunikacijų tiesimui, o apmušalus galėsite pakeisti kad ir po metų ar kitų.

Jei tiksliai žinote, kad 5–7 metus nieko nedarysite, vis tiek žvalgykitės ne į pačias brangiausias prekes. Pasitaiko, kad pigesni variantai kokybe nenusileidžia brangesniems. Jei kyla abejonių, vėlgi – pasikonsultuokite su dizaineriu.

6. Apsvarstykite alternatyvius apdailos ir dizaino variantus

Arkos formos durų angos atsieis brangiau nei stačiakampės. Jei sienas nutarsite nudažyti, jas teks kruopščiai išlyginti, o tapetuojant to dalyti nereikia, nes tapetai paslepia nedidelius nelygumus.

Klijuojant plyteles ištisai, išlaidos bus didesnės nei tam tikras sienų sritis paliekant dažytas.

Patys suprantate, kad, norint sutaupyti, patartina apsvarstyti keletą idėjų. Jų tikrai pasiūlys dizaineris arba darbų vykdytojas.

7. Rinkitės patvarias medžiagas

Remontas atsieis brangiau, jei ką nors teks perdaryti. Kad to daryti netektų, svarbu pasirinkti tokias medžiagas, kurių išvaizda ilgai išliks nepakitusi.

Jei tenka apsispręsti dėl parketo ir kvarcvinilo, geriau rinktis pastarąjį: jis neišbrinksta nuo drėgmės, jam nebaisūs įbrėžimai ar baldų paliekami įspaudai. Užuot pirkus nebrangų laminatą, geriau naudoti linoleumą – jis ilgiau tarnauja. Jei auginate katę, sienų tikrai neverta išklijuoti apmušalais su reljefiniu raštu – geriau jas nudažykite.

Atsižvelkite į remontuojamos patalpos ypatumus. Tarkim, miegamajame popieriniai tapetai net kelis metus gali atrodyti puikiai, o prieškambaryje arba virtuvėje praėjus keliems mėnesiams neteks prekinės išvaizdos.

8. Pasidomėkite nuolaidų akcijomis

Vonios remontas

Didelėse statybos ir apdailos prekių parduotuvėse gana dažnai rengiamos akcijos, per kurias tam tikroms prekėms arba ištisoms jų grupėms taikomos nuolaidos. Užsisakykite naujienlaiškius: tada informaciją gausite laiku ir neteks gailėtis pražiopsojus vertingo pasiūlymo.

Nepirkite medžiagų, prieš tai jų nepatikrinę, be to, pasidomėkite ant pakuotės nurodytu galiojimo terminu, kitaip gali prisieiti ieškoti dar vienos pakuotės tokio pat laminato arba iš naujo tinkuoti sienas.

9. Kreipkitės į įmonę, kuri suteikia garantiją

Išties apmaudu, jei bute, kuriame prieš porą mėnesių buvo padarytas remontas, ima kristi plytelės arba atlimpa tapetai. Šalinti šias problemas savarankiškai nėra jokių ūpo, o kviestis meistrą – brangoka. Kaipgi palengvinti sau dalią? Pirmiausia, prieš pasirašydami sutartį su remonto paslaugas teikiančia įmone, būtinai perskaitykite, kas parašyta garantijoje. Minėtina, kad ji turi galioti ne mažiau kaip metus. Garantijos galiojimo laikotarpiu meistrai atvyks nemokamai.

Ką įsigyjant taupyti nerekomenduojama

Statybų ir remonto specialistai vienu balsu tvirtina, kad įsigyjant tam tikras medžiagas ir gaminius, apie taupymą geriau pamiršti. Taigi, taupyti nerekomenduojama perkant / įrenginėjant / samdant:
– elektros instaliaciją, kištukinius lizdus, jungiklius;
– vamzdžius;
– statybines (ne apdailos) medžiagas;
– langus;
– lauko duris;
– meistrus.

  • Jei tektų keisti komunikacijas, prisieitų suardyti visą apdailą. Darydami tai savo noru, jausitės vienaip, o dėl avarijos – visiškai kitaip.
  • Mišinius, skirtus sienoms, grindims ir luboms lyginti, reikia rinktis ne tik pagal kainą. Jei tinkas arba pasluoksnis ims trupėti, remontą teks vėl daryti nuo nulio. Vadinasi, išleista suma bus didesnė, nei tuo atveju, jei iš pat pradžių nebūtumėte pagailėję pinigų kokybiškoms statybinėms medžiagoms.
  • Langų ir lauko durų paskirtis – sulaikyti šilumą ir užtikrinti saugumą. Pasirinkus pigius, bet nekokybiškus langus teks išlaidauti perkant šildytuvus ir mokant už elektrą. O dabar pagalvokite, kokius nuostolius patirtumėte, jei į namus įsilaužtų vagys. Dar nepamirškite, kad keisti langus ir duris nėra paprasta užduotis – nesukeliant daug dulkių jos neatliksite, be to, greičiausiai ir apdaila nukentės.
  • Meistrus rinkitės tik patyrusius ir turinčius puikias rekomendacijas. Nors tai ne pats pigiausias, tačiau patikimiausias variantas. Patikimų meistrų nereikia akylai prižiūrėti, o jų darbo netenka perdaryti. Taip pat nepamirškite sudaryti su meistrais sutartis.
  • Norint taupiai suremontuoti butą, būtina kruopščiai planuoti ir atsakingai parinkti darbų vykdytojus: dizainerį, darbų vadovą, meistrus. Jei viską atliksite apgalvotai, neviršysite numatyto biudžeto ir nesigailėsite dėl remonto kokybės.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)