Vidinės vamzdžių sienelės, elektronikos prietaisai – vienos pagrindinių nuosėdų „slėptuvių“, apie kurias sužinome ne iš karto, o kai užsikemša angos arba pradeda „streikuoti“ buities įranga. Su tinkama priežiūra ir priemonėmis tokių problemų galima išvengti, o jeigu kalkės jau peržengė namų slenkstį – lengvai ir paprastai jas išvalyti, rašoma pranešime spaudai.

Kalkės – nepageidaujamas namų svečias

Kalkės susidaro, praktiškai, ant bet kurio paviršiaus, turinčio nuolatinį sąlytį su kietu vandeniu. Ar iš čiaupo bėga kietas ar minkštas vanduo, priklauso nuo magnio ir kalcio mineralų koncentracijos. Pavyzdžiui, jei viename litre vandens yra 80–120 mg minėtų mineralų, toks vanduo yra kietas, o jei kiekis siekia iki 20 mg, tuomet toks vanduo yra minkštas.

Sužinoti, koks vanduo yra namuose – nėra sudėtinga ir tam nereikia kviesti specialistų į namus. Galima nusipirkti vandens kietumo lygį nustatančias indikuojančias juosteles, kurios, panardintos į vandenį, gan tiksliai parodo, kokia jame yra mineralų koncentracija.

Visgi bendra vandens padėtis Lietuvoje yra ištirta, todėl yra žinoma, kad vandens kietumas konkrečiame Lietuvos regione skiriasi. Pavyzdžiui, itin kietas vanduo yra ties Joniškio – Pakruojo ruožu. Teigiama, kad Vilniuje yra vidutinio kietumo vanduo, kas reiškia, kad viename litre vandens yra nuo 40 mg iki 80 mg kalcio ir magnio mineralų. Tai ganėtinai reikšmingi rodikliai, nusakantys kalkių susidarymą, dėl ko itin dažnai nuogąstauja vilniečiai.

Kalkės kenkia visai buitinei technikai


„Nuogąstauti yra ko. Kalkių nuosėdos daro daug žalos bene pagrindiniams buityje naudojamiems elektronikos prietaisams – skalbyklei, indaplovei, vandens šildytuvui, arbatinukui. Apkalkėjusiam kaitinimo elementui reikia daugiau energijos, kad sušildytų vandenį, todėl įrenginys tampa neekonomiškas, kur kas labiau dėvisi, prasčiau veikia arba, galiausiai, netgi perdega ir tampa nebepataisomu metalo laužu“, – teigia švaros ir valymo priemonėmis prekiaujančios įmonės pro7.lt vadovas Deividas Mikaliūnas.

Nuovirų susidarymas taip pat nepageidaujamas garo katiluose, nes kalkėjant vamzdžiams – mažėja vandens pralaidumas, o per ilgą laiką jie gali užsikimšti. Dėl to greičiau dyla tarpinės, kemšasi filtrai, sklendės, siurbliai, mažėja vandens spaudimas, trūkinėja vamzdžiai, kemšasi boileriai.

Apnašos itin gadina estetinį namų grožį tose vietose, kur vanduo kasdien užlieja įvairius paviršius arba lieka ant jų džiūti, palaipsniui paliekant tirštą nuosėdų sluoksnį.

Padeda nuolatinė priežiūra

Vonios kambarys pareikalauja kur kas daugiau priežiūros nei likę namų kambariai. Nenuostabu – čia taškosi vanduo, drėgna, o po kiekvienų maudynių didėja rizika, kad dušo kabina taps sunkiai iššveičiama.

Viena iš efektyviausių priemonių vonios kambario gelbėjimo operacijai nuo apnašų – specialus įrankis, skirtas nubraukti ant kabinos sienelių ar stiklų užtiškusius vandens lašus. Apskritai, po kiekvieno naudojimosi dušu, reikėtų kabiną išsausinti – kruopščiai iššluostyti sausu skudurėliu.

Jei visgi kalkių nepavyksta išvengti, reikėtų pasirūpinti tinkamomis valymo priemonėmis. Jos neturi pažeisti emalio ar kitų paviršių – plieno, aliuminio, cinkuotų paviršių, plytelių, chromo, tačiau turi būti pakankamai efektyvi priemonė, kuri lengvai šalintų aliuminio ir geležies oksidacijas, kalcio nuosėdas.

Agresyvios priemonės sugadina santechniką

Kalkės

„Yra daug priemonių, kurios gerai valo, tačiau kai kurios priemonės tą daro pernelyg „agresyviai“ ir rezultate turime sugadintą santechniką, raudonos „spalvos“ čiaupus, subraižytą dušo kabiną. Profesionali produkcija, pavyzdžiui, „Americol Amecid“, tausoja paviršius, yra draugiška aplinkai ir yra tinkama biologines kanalizacijas turintiems privatiems namams“, – sako D. Mikaliūnas.

Dažnai šeimininkės namų valymui naudoja actą ir sodą. Tačiau norint pasiekti bent kiek džiuginantį rezultatą reikia daug laiko ir fizinių pastangų.

„Šiais laikais jau neverta gaišti tiek laiko su namų gamybos priemonėmis, kai yra tokių „stebuklingų“ valymo priemonių, kai pakanka paviršių papurkšti, palikti porai minučių ir nuplauti. Darbas baigtas. Kol nepabandai, sunku patikėti, kad taip gali būti“, – pasakoja D. Mikaliūnas.

Namuose neužtenka turėti vieną priemonę nuo kalkių, tai, kas tinka šveisti vonioje esantiems paviršiams, netiks valyti virtuviniams stalviršiams, elektronikai. Pavyzdžiui, kavos aparatų priežiūrai reikalingi specialūs skysčiai, kurie kas kelis mėnesius (priklausomai nuo kavos aparato) naudojami sistemos nukalkinimui. Tai itin svarbi ir būtina procedūra siekiant, kad kavos aparatas ilgai tarnautų ir gamintų skanią, kokybišką kavą.

Taip pat didesnio dėmesio ir priežiūros reikalauja skalbimo mašinos, todėl įsigijus naują skalbyklę, visada reikėtų perskaityti instrukciją, kaip tinkamai ją prižiūrėti – kas kiek laiko prasukti tuščia eiga skalbimo būgną su valomąja priemone.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)