O gal apskritai nesitvarkyti? Jokiu būdu.

Švarūs namai – tai jaukumas ir sveikata. Tokias ligas, kaip šiltinė, dezinterija, cholera, įvairiausi žarnyno sutrikimai, utėlės, kirmėlės ir net paprasčiausios kvėpavimo takų ligos, sukeliančios bacilos mėgsta veistis purve ir dulkėse. Be to, iš lauko į miesto butą dideliais kiekiais patenka automobilių, fabrikų, gamyklų ir kt. išmetalai, dulkės, žiedadulkės – visa tai provokuoja plaučių ligas, alergijas, lėtinių ligų komplikacijas, net onkologines ligas.

Svarbiausias priešas – oras. Jei gyvenate žemiau ketvirto ir aukščiau dešimto aukšto, bute rekomenduojama įsirengti oro filtravimo, drėkinimo ir jonizavimo sistemas. Automobilių išmetalai kaupiasi 3 aukšto lygmenyje. O visi langai, esantys virš medžių viršūnių – tiesus taikinys įmonių išskiriamiems dūmams. Todėl net ir vėdinimo nauda miesto butuose abejotina – pro langus patenka daugiau teršalų nei švaraus oro. Todėl nevertėtų visą dieną laikyti atidarytų langų. Dviejų trijų kartų po penkiolika minučių visiškai užtenka, jei jūs negyvenate ekologiškai švarioje vietovėje.

Ar reikia tvarkytis kuo dažniau? Taip pat ne.

Yra bent trys tai pagrindžiančios priežastys: Norvegijoje mokslininkai dvidešimt metų stebėjo kontrolinės grupės moterų ir vyrų savijautą ir išsiaiškino, kad moterys, kurios reguliariai tvarko namus, 3-4 proc. dažniau serga astma. Be to, namų šeimininkių ir namų tvarkytojų iškvėpimo tūris akivaizdžiai sumažėja (tai taip pat provokuoja astmą ir plaučių nepakankamumą). Kaip mano specialistai, priežastis yra erzinantis buitinės chemijos priemonių poveikis.

Faktiškai, moterys, kurios reguliariai tvarko namą, butą ar biurą, savo sveikatą žaloja taip pat, kaip užkietėjusios rūkalės. Įdomu tai, kad tarp vyrų toks dėsningumas nepastebėtas.

Europoje atliktas tyrimas parodė, kad dažnai tvarkytis ir namuose, ir sode vienodai nesveika ir vyrams, ir moterims. Uoliausiai besitvarkiusiųjų kraujospūdis visus metus buvo padidėjęs – didesnis nei tų žmonių, kurie laisvalaikiu ne tvarkydavosi, o ilsėdavosi ar sportuodavo. Mokslininkai mano, kad viskas priklauso nuo krūvio pobūdžio. Užversta galva, ilgas buvimas pasilenkus, ritmo ir intervalų nebuvimas, tų pačių raumenų apkrova ir pan. – būtent dėl šių priežasčių vidaus patalpų ir lauko aplinkos tvarkymas labiau kenkia, nei padeda stiprinti sveikatą.

Moteris tvarko namus

Imunologai iš įvairių pasaulio šalių pastebėjo, kad žmonės, gyvenantys pernelyg švariuose butuose, dažniau kenčia nuo sezoninių ligų. Jų imunitetas žemas, nes organizmas nepratęs kovoti su agresyviais aplinkos patogenais.

Kaip dažnai reikėtų tvarkytis?

Senovės išmintis byloja: grindis šluok kasdien, plauk – kartą per savaitę. Anksčiau tai buvo reikalinga tam, kad nesusigadintų medinės grindys, šiandien – kad išvengtume fanatizmo ir nepakenktume savo ir namiškių sveikatai. Praktikoje pastebėta: jei namuose nėra augintinių, tėvai dirba, o vaikai lanko darželį ar mokyklą, namuose nespėja susikaupti dulkių ir purvo. Net jei namuose yra katė, jos plaukų prisikaupia tik per kokias penkias dienas. Todėl grindų plovimą drąsiai nukelkite iki šeštadienio, sekmadienio arba penktadienio vakaro. Panašiai ir su virtuvės spintelėmis – akivaizdžias dėmes ar išsipylusį pieną reikia, žinoma, išvalyti iškart, bet apskritai riebalai nespėja prilipti prie fasadų per dvi dienas. Optimaliausia spintelių fasadus ir stalviršius plauti kartą per savaitę, o gal net kartą per tris savaites, ypač jei virš viryklės yra gartraukis. Tas pats galioja ir kalbant apie jungiklius, durų apvadus, šaldytuvo dureles ir kt. Ne kiekvienuose namuose per savaitę jie spėja išsitepti matomomis dėmėmis – dažniausiai juos užtenka nuplauti kartą per tris savaites.

Patarimas. Pasistenkite nenaudoti aitrų kvapą skleidžiančių buitinės chemijos priemonių. Šviežius nešvarumus veiksmingai nuplauna švariame vandenyje sumirkyta flanelinė ar mikropluošto šluostė. Jei išsivalę dantis kasdien nuvalysite kriauklę vandeniu sumirkyta ar paprastu muilu išmuilinta kempinėle, šveisti ją specialiomis priemonėmis reikės daug rečiau – kartą per 1-3 savaites. Šviestuvai, spintų ir šaldytuvo viršus, viršutinės spintelės ar lentynos – viskas priklauso nuo konkrečių namų. Dulkės, ypač mieste, ir ypač jei namuose daug tekstilės ir yra pūkuotų augintinių, kaupiasi labai greit.

Namų tvarkymo optimizavimas


Tam, kad mėnesio pabaigoje nereikėtų viso savaitgalio skirti namų tvarkymui, galima užduotis paskirstyti savaitėmis – vieną savaitgalį valyti šviestuvus, kitą – duris ir jų apvadus, trečią – kilimus ir t.t.

Jei namuose yra augintinių, vaikų, nedirbančių senelių, dulkės ir nešvarumai susikaupia daug greičiau. Pavyzdžiui, virtuvę tenka šluoti du kartus per dieną, o atsitiktines dėmes ir maisto likučius valyti praktiškai kasdien. Vis dėlto generalinį visų grindų plovimą galima atidėti savaitgaliui arba tai daryti du kartus per savaitę – ne dažniau. Galiausiai, įdėmiai apžiūrėkite namus. Ar nesusikaupė juose nereikalingų daiktų? Ar jums iš tiesų reikalingos visos tos skulptūrėlės ir figūrėlės, nuo kurių taip sunku valyti dulkes? Ir ar ne laikas išmesti senus suplyšusius rankšluosčius?

Vadovaukitės Marie Kondo patarimais: pasilikite tik tuos daiktus, kurie jums teikia džiaugsmą, paskirkite kiekvienam daiktui vietą ir panaudoję iškart jį ten padėkite, o vietas jiems parinkite tokias, kad būtų patogu dėti daiktus. Drabužius ir patalynę laikykite vertikaliai, susuktus, arba sudėkite komplektais, kad nereikėtų raustis stalčiuose ar lentynose, sujaukiant visą tvarką. O pradėję tvarkytis susidarykite bent apytikrį planą, pavyzdžiui, pradėkite nuo nesezoninių drabužių tvarkymo ir atidėjimo saugojimui, tada plaukite langus, o užbaikite tvarkymąsi išplaudami grindis.

Visų pirma išplaukite švaresnius kambarius, tada purvinesnius, o paskutinius plaukite koridorių, prieškambarį ir laiptinę. Naudokite šiuolaikines mikropluošto šluostes, kurias po paskutinio plovimo kruopščiai išskalaukite ir įmeskite į skalbyklę – negaiškite laiko darbams, kuriuos už jus gali padaryti buitinė technika. Skalbyklė daug veiksmingiau išskalbs ir iškart išdžiovins grindų šluostę – jums tereiks užmesti ją ant kibiro krašto ir pastumti po kriaukle ar įdėti į spintelę su visu kibiru. Šiais laikais egzistuoja elektrinės šluotos su plaunančiu antgaliu, robotai-dulkių siurbliai, indaplovės, dulkių šluotelės su magnetiniu poveikiu – investuokite vienkartinę pinigų sumą, kad galėtumėte sutaupyti laiko ir neeikvoti sveikatos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)