Jei norite sužinoti, kaip tinkamai prižiūrėti skėtį, susipažinkite su toliau pateiktomis išsamiomis skėčio plovimo ir džiovinimo instrukcijomis iš portalo mschistota.ru.

Skėčio skalbimas

Galbūt mažai kas žino, bet kartkartėmis skėtį reikia skalbti. Skalbimo mašina čia, aišku, nepagelbės. Šį darbą reikia atlikti rankomis, dubenyje.

Kaip išskalbti skėtį namų sąlygomis

1. Įpilkite į dubenį 5–7 litrus šilto (30–40 laipsnių temperatūros) vandens.

2. Ištirpinkite vandenyje 2 valgomuosius šaukštus skalbimo miltelių, muilo arba šampūno.

3. Šiek tiek praskleistą skėtį įmerkite į muiliną vandenį ir pamirkykite 15 minučių.

4. Švelniai patrinkite skėtį minkšta kempine.

5. Gerai išskalaukite skėtį švariu vandeniu. Geriausia tai pavyks, jei skėtį išskleisite ir, paleidę dušą, gerai nuliesite vandeniu vidinę ir išorinę skėčio puses.

6. Nupurtykite nuo skėčio vandenį ir pakabinkite pusiau praskleistą, kad džiūtų.

Svarbu! Ypač daug dėmesio reikia skirti vidinei skėčio pusei. Tose srityse, kuriose medžiaga liečiasi su virbais, dažnai prisikaupia dulkių ir nešvarumų, o kartais išryškėja rūdžių dėmės.

Dėmių šalinimas

Pasitaiko, kad skėtį subjauroja tokios dėmės, kurių įprastai skalbiant pašalinti nepavyksta. Tokiu atveju verta prisiminti keletą laiko patikrintų liaudiškų patarimų.

• Dryžių žymės

Dryžių pavidalo žymes palieka vandenyje esančios priemaišos. Jei skėčio gaubtas permatomas, dryžiai – ypač pastebimi. Nuvalyti dryžių subjaurotą paviršių pavyks tirpalu, pasigamintu iš 150 mililitrų vandens ir 1 valgomojo šaukšto amoniako. Šuo mišiniu reikia suvilgyti vatos diskelį ir juo valyti atsiradusius brūkšnius. Šiuo tikslu galima naudoti ir specialias spiritu sudrėkintas servetėles.

• Rūdžių atspaudai ant audinio

Tokio tipo dėmes pavyks pašalinti citrinų sultimis. Perpjaukite citriną pusiau, išsunkite vieną puselę ir sultyse pamirkyta šluoste valykite išteptas skėčio audinio vietas. Sultys turi gerai įsigerti į audinį. Dabar pravers garinis lygintuvas arba valytuvas. Prietaiso išleidžiamus garus reikia nukreipti į rūdimis išteptą vietą. Veikiamos citrinų sulčių ir garų rūdys ims irti. Tada beliks nušveisti jas šepetėliu ir šiltu vandeniu nuplauti citrinų sultis.

• Aprūdiję virbai

Jei aprūdijo virbai, rūdims pašalinti taip pat prireiks citrinų sulčių. Pakaks puselės vaisiaus. Sultimis reikia sumirkyti kempinėlę ir ja patrinti virbus. Praėjus 10 minučių, rūdis bus nesunku pašalinti drėgna šluoste. Tai atlikus, virbus reikia nuplauti švariu vandeniu ir dar sutepti, kad skėčio mechanizmas neimtų strigti.

• Riebalų dėmės

Riebalus puikiausiai išima indų ploviklis. Porą lašų šios priemonės užlašinkite tiesiai ant audinio ir patrinkite šepetėliu, kad atsirastų putų. Jei dėmė sunkiai pasiduoda, užpilkite ant jos 50–100 mililitrų karšto vandens ir palikite audinį mirkti maždaug 10–15 minučių. Pašalinus dėmes skėtį beliks praplauti švariu vandeniu, o tada – išdžiovinti.

• Pelėsių dėmės

Kovai su pelėsiais puikiausiai tiks įprastas actas. Jį reikia sumaišyti su šiltu vandeniu (lygiomis dalimis), gautu tirpalu sudrėkinti purvinas vietas ir patrinti jas minkštu šepetėliu. Kai dėmių nebeliks, tirpalą reikia išskalauti vandeniu.

• Purvas ant rankenos

Nuo dažno naudojimo skėčio rankena pasidengia purvu. Jei rankena rantyta ar su įlinkimais, tiesiog patrynus šluoste purvo pašalinti nepavyks. Išmėginkite geriamosios sodos poveikį. Įtrinkite šiuo produktu plastiką ir nuplaukite jį šiltu vandeniu.

Kaip sugrąžinti buvusią spalvą

Dėl tam tikrų priežiūros klaidų gali pakisti arba nublukti pirminė skėčio audinio spalva. Juodas skėtis gali įgauti rudą atspalvį, na, o kitos spalvos – tiesiog išblukti. Kaip ištaisyti tokią nemalonią situaciją?

• Juodas skėtis

Sodrų juodumą padės sugrąžinti stipri arbata. 2 valgomuosius šaukštus juodosios arbatos reikia užplikyti 300 mililitrų vandens. Paruoštu plikiniu sumirkyta kempine ištrynus audinį pavyks sulaukti norimo rezultato. Atminkite, kad po šio proceso skalauti skėčio nebereikia.

• Spalvotas skėtis

Atgaivinti spalvą padės actas. 2 valgomuosius šaukštus šio produkto reikia išmaišyti litre šilto vandens. 15 minučių gautame tirpale pamirkytą skėtį nutrinkite kempine, o tada, papildomai neplaudami, palikite jį džiūti.

Svarbu! Norint pašalinti dėmes ir sugrąžinti spalvą, galima naudoti bet kurį spalvotiems audiniams skirtą deguonies pagrindo dėmių valiklį. Svarbiausia, kad jo sudėtyje nebūtų chloro. Skėčio audinį reikia valyti vykdant visas gamintojo instrukcijas. Stenkitės, kad priemonės nepatektų ant virbų. Baigus valyti priemonę reikia išplauti.

Kaip sugrąžinti atsparumą vandeniui

Jei pastebėjote, kad skėtis ėmė leisti vandenį, pasinaudokite toliau pateiktais patarimais.

1. Išskleiskite skėti ir apžiūrėkite jį šviesoje.

2. Pastebėtas apsitrynusias audinio sritis iš vidinės pusės galite užlakuoti bespalviu laku. Tai atlikus skėtį reikia palikti išskleistą, kad lakas visiškai išdžiūtų.

3. Pravers ir priemonė, skirta avalynei impregnuoti. Apipurkškite ja skėtį iš išorės ir palikite išskleistą, kol išdžius. Tada suskleiskite ir įkiškite į įmovą.

Priežiūros taisyklės

Kad skėtis tarnautų kuo ilgiau, patikimiau ir dar atrodytų nepriekaištingai, derėtų laikytis tam tikrų iš pažiūros paprastų, tačiau privalomų taisyklių.

• Džiovinimas. Skėtis turi išdžiūti natūraliai, pakabintas patalpoje, kuri pakankamai vėdinama. Pirmiausia reikia nupurtyti nuo jo vandenį. Virbus patartina nušluostyti servetėle, kad ilgiau užsibūnanti drėgmė jiems nepakenktų. Jei skėčio rankena ištisinė, jį reikia išskleisti iki pusės, o jei sustumiama – rankeną ištraukti, bet skėčio visiškai neišskleisti.

• Skalbimo dažnis. Generalinis valymas vykdomas kartą ar du per sezoną arba atsižvelgiant į poreikį.

• Laikymas. Skėtį reikia laikyti suskleistą, įmovoje ir pakabintą, tarkim, ant kabliuko.

Svarbu! Jei manote, kad skėčio ilgai neprireiks, turėtumėte jį išskalbti, išdžiovinti, o virbus sutepti. Tam tiks mašininė alyva arba vaškas. Priemonę reikia naudoti ypač atsargiai, stengiantis nesupurvinti audinio. Suteptus virbus reikia apsukti pergamentiniu popieriumi, skėtį suskleisti ir įkišti į švarią įmovą. Taip laikomas skėtis tikrai neims rūdyti ir nepraras formos.

Ko daryti tikrai nereikia

Egzistuoja šešios labiausiai paplitusios skėčio naudojimo ir priežiūros klaidos. 80 proc. atvejų kaip tik jos ir tampa pagrindinėmis šių gaminių gedimo priežastimis.

Štai ko daryti negalima:

1. Palikti skėčio džiūti išskleisto ir šlapio. Drėgnas audinys linkęs išsitampyti, todėl ilgainiui skėtis ima atrodyti lyg subliuškęs.

2. Valyti skėčio priemonėmis, kuriose yra chloro, ir tirpikliais:
acetonu, žibalu, benzinu, taip pat chlorkalkėmis. Skėčių gaubtai dažniausiai siuvami iš sintetinio audinio, pvz., poliamido arba nailono, kurį chloras ir tirpikliai gali tiesiog pragraužti.

3. Guldyti skėčio į rankinės dugną arba prislėgti jo sunkiais daiktais. Tai kenkia gaminio konstrukcijai, be to, gali sulūžti ir deformuotis virbai.

4. Laikyti skėčio jo neišdžiovinus. Suskleistas skėtis tinkamai neišdžius. Nuo drėgmės gali atsirasti dėmių ir užsiveisti pelėsis. Po kurio laiko tikrai pajusite nemalonų drėgmės kvapą.

5. Džiovinti skėčio lygintuvu, fenu, laikant netoli dujinės viryklės ir įvairių šildytuvų. Nuo tokių veiksmų audinys gali deformuotis ir netekti apsauginės funkcijos.

6. Laikyti arba džiovinti skėčio tiesioginėje saulės šviesoje. Veikiamas saulės spindulių audinys išsausėja ir gali pasidengti balkšvais dryžiais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)