Tyrėjų nedžiugina vabzdžiai namuose, ypač turint omenyje, kaip greitai jų užsiveisia. „Jei pamatote jų (tarakonų) namuose dieną, apsikrėtimas – kur kas didesnio lygio, nei manote“, – įspėja Nebraskos universiteto miesto entomologijos tyrėjas, mokslų daktaras Scottas O‘Nealas.

Kol nepradėjote jaudintis dėl tarakonų invazijos ir svarstyti, ar įkandimai ryte ant kūno – ne jų darbas, reikia išsiaiškinti, ar vabzdžiai, kuriuos matėte, iš tiesų – tarakonai.

Kaip atrodo tarakonai?

Tarakonų būna įvairių rūšių, bet jie turi panašių ypatumų. „Įprastai jie atrodo plokščios, ovalios formos, žiūrint iš viršaus“, – teigia S. O‘Nielas.

Tarakonai yra rudi su rausvu atspalviu, turi tris pagrindines kūno dalis: pilvą (jis yra tarakono nugara), krūtinės ląstą (prie jos pritvirtintos kojos ir sparnai) ir galvą (joje yra akys ir ilgi čiuptuvėliai). Jeigu neskiriate tarakonų nuo kitų vabzdžių, įsidėmėkite – jie išsiskiria tuo, kad neįmanoma pamatyti jų galvos, „galva yra apačioje“, aiškina tyrėjas.

Ar tarakonai kanda žmonėms ar gyvūnams?

Tarakonai, švelniai tariant, nemieli padarai, bet džiugi žinia – jie nekanda naminiams gyvūnams. „Tam jie neturi jokios priežastis. O dėl (fizinės) burnos sandaros jie negali prakąsti žmogaus odos“, – aiškina Virdžinijos (valstijos) technologijų universiteto dėstytoja, mokslų daktarė, Miesto vabzdžių tyrimų laboratorijos specialistė Dini Miller.

Iš tiesų per visą žmonijos istoriją užfiksuoti vos keli atvejai, kai tarakonai įkando žmonėms. Vienas atvejis – buvusios Sovietų Sąjungos ligoninėje: keli žmonės turėjo didelių atvirų žaizdų, kuriomis mito tarakonai (naminiai prūsokai). Kitas atvejis – kai vergus plukdančiuose laivuose įsiveisė tarakonų ir jie ėmė kandžioti žmonėms kojų nagus. „Dauguma pranešimų (apie tarakonų įkandimus) yra panašūs į anekdotus, jiems stinga pagrindo“, – teigė mokslų daktaras Coby‘is Schalas, vadovaujantis Schalo laboratorijai Šiaurės Karolinos universitete, kurioje tyrinėjami tarakonai.

Naujausi pranešimai apie tariamus tarakonų įkandimus – iš skurdžiai gyvenančių žmonių aplinkos. Teigiama, kad tarakonai naktį gali užlipti ant miegančių kūdikių, privilioti trupiniuotų šių lūpų. Bet tai – tik pranešimai, niekas to nematė, pabrėžia D. Miller, „joks tarakonas neatropos ir jums neįkąs“.

Ar tarakonai perneša, platina ligas?

Tarakonai nekanda, bet gali pakenkti – tiesiogiai ir netiesiogiai. Pirma, tarakonai perneša daug mikrobų ant savo kūno ir žarnyne bei virškinimo sistemoje, teigia C. Schalas. Tie mikrobai lieka tarakonų išmatose. Dalis mikrobų visiškai nepavojingi, dalis – patogeniniai, t. y. galintys sukelti ligas. Nėra daug įrodymų, kad būtent tarakonai buvo kalti dėl tam tikrų ligų protrūkių, kita vertus, paaiškėjo, kad tarakonai perneša salmoneles ir poliomielito sukėlėjus, informuoja JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centrai.

Bėda ta, kad namuose tarakonai dažniausiai vaikšto tarp vonios kambario ir virtuvės, nes jiems reikia maisto ir vandens. „Apsilankę tualete, mes nusiplauname rankas ir tik tada einame į virtuvę. Tarakonai to nedaro, taigi jie gali kontaktuoti su išmatomis, su organinėmis medžiagomis, o paskui nuropoti į virtuvę, lipti ant indų ar net ant maisto produktų“, – teigia C. Schalas.

Jei tarakonas turėjo kontaktą su meticilinui atsparia staphylococcus aureus (angl. MRSA) bakterija, tai gali būti labai pavojinga. „Pernešta ant mūsų maisto ir galiausiai patekusi į žmogaus organizmą, (ši bakterija) gali būti labai pavojinga sveikatai“, – įspėja C. Schalas.

Kokių dar problemų gali sukelti tarakonai? Tarakonai skleidžia daug alergenų, kurių daugelis veikia žmones, sako C. Schalas. Tai pavojinga – jei anksčiau susidūrėte su šiais alergenais, palaipsniui gali išsivystyti astma. „(Astmos priepuoliai) gali būti labai stiprūs, galimas netgi anafilaksinis šokas“, – sako C. Schalas.

Galiausiai tarakonai gali padaryti žalos netiesiogiai – per insekticidus, kuriais juos naikinate, juk daugelis šių vabzdžių naikinimo priemonių (ypač purškiamos) dažnai naudojamos neteisingai. „Žmonės nežino, kaip naudoti šias medžiagas, neteisingai jas naudodami, teršia aplinką, teršia savo organizmus, todėl pavojų sveikatai gali kilti ne tiek dėl vabzdžių, kiek dėl insekticidų“, – aiškino C. Schalas.


Patikimiausias būdas išnaikinti tarakonus – gelinis insekticidas. Šis masalas parduodamas švirkštuose. Ši tarakonų naikinimo priemonė nėra brangi, jos rasite daugelyje parduotuvių.

Išspauskite insekticido nedidelėmis porcijomis ant kepimo popieriaus gabalėlių (tada insekticido nesuvartos kiti vabzdžiai), juos išdėliokite tose vietose, kuriose esate matę tarakonų. Greičiausiai tai bus vonios (tualeto) kambarys ar virtuvė – būtent šiose patalpose dažniausiai bazuojasi tarakonai.

„Tarakonai išlenda naktį. „O, švediškas stalas, kaip puiku“, – pagalvos jie. Jie suris jauką, kuriame yra insekticido, insekticidas sunaikins tarakonus. Tai – be galo efektyvu“, – pasakojo C. Schalas.
Žodžiu, tarakonai – labai nemalonūs padarai, bet galite lengviau atsikvėpti – jie jums neįkąs, o juos išnaikinti nėra sudėtinga, tereikia padėti jauko su insekticidu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)