Šis obuolių laikymo būdas teikia begalę pranašumų, be to, yra ne vienas patiekalas, kurį pavyks pasigaminti naudojant šaldytus obuolius.

Kam šaldyti?

Vasarą nuskinti švieži obuoliai – daug skanesni ir naudingesni, už tuos, kurie žiemą parduodami parduotuvėse. Iš nuosavo sodo parsigabenti vaisiai suteiks vitaminų, geležies ir kitų vertingų elementų, ypač būtinu, kai atakuoja ligos, rašoma portale mschistota.ru.

Obuolių šaldymo privalumai

1. Greitai užšaldytuose obuoliuose išlieka daugelis naudingų medžiagų.
2. Pačių išauginti ir vasarą nuskinti obuoliai nekelia jokio pavojaus, kadangi nėra apdorojami transportuojant būtinu vašku ir neprifarširuojami aromatinių preparatų.
3. Ištisus metus po ranka turėsite įvairiems tikslams tinkamų produktų, todėl pavyks sutaupyti laiko ir pasisemti naujų idėjų.
Kodėl obuolių šaldymas gali nuvilti? Nesėkmės priežastys labai paprastos: tai – pernelyg didelė drėgmė, dėl kurios obuoliai sulimpa, ir netinkamai parinkti vaisiai. Jie turi būti sveiki, be puvimo požymių ir apie kenkėjų padarytą žalą bylojančių dėmių.
Dar viena problema, kuria dažnai skundžiasi šeimininkės, – negraži rusva spalva. Obuoliai tamsėja vykstant oksidacijai, bet šį procesą lengvai sustabdo citrinų sultys, todėl prieš dedant paruoštus obuolius į šaldiklį, juos tiesiog reikia apšlakstyti citrinų sultimis.
Norint užsišaldyti obuolių, darbų vilkinti nereikėtų: jei vaisiai jau nulupti ir supjaustyti, iš karto šaldykite. Atminkite, obuolių kontaktas su oru turi būti minimalus.

Svarbu! Obuoliai šaldomi ne aukštesnėje kaip –18 laipsnių temperatūroje. Tai – standartinis reikalavimas, tačiau jei yra galimybė nustatyti žemesnę temperatūrą, taip ir padarykite.

Sveikų obuolių ir jų puselių šaldymas

Užvis paprasčiausia – šviežius obuolius nuplauti ir, supakavus į dėžutes, užšaldyti. Taip elgtis tikrai galima, tačiau verta atminti, kad obuolių luobelė šaldama gerokai apgenda, todėl geriau ją nulupti. Taip pat labai patartina pašalinti vaisių šerdis (tai nesunku atlikti specialiu plonu peiliu arba perpjovus vaisius perpus). Jei taip padarysite, atitirpintus obuolius galėsite iš karto naudoti, užuot papildomai su jais vargę.

Ką pagaminti

Taip užšaldytus vaisius laisvai galima išsikepti. Kepti obuoliai – populiarus ir lengvai pagaminamas desertas. Į obuolių vidų galima įvarvinti šiek tiek medaus ir riešutų.

Obuolių skiltelių šaldymas

Kuo mažesnės skiltelės, tuo patogiau jas laikyti šaldymo kameroje. Planuojant užsišaldyti nemažą obuolių kiekį, tikrai verta apsvarstyti jų smulkinimo galimybę – taip sutaupysite daug vietos.

Darbo eiga

1. Kruopščiai nuplaukite obuolių žievę. Galite naudoti minkštą šepetėlį.
2. Obuolius visiškai nusausinkite.
3. Nulupkite žievę (bus geriau, jei šaldysite be jos).
4. Supjaustykite vaisius dailiomis skiltelėmis. Vaikams ypač patiks, jei gabalėliai nebus tradiciniai, vienodi, todėl tikrai galite naudoti specialų figūrinį peilį arba formeles, skirtas figūrėlėms iš tešlos išspausti.
5. Apšlakstykite supjaustytus obuolius citrinų sultimis, apsaugančiomis nuo rudavimo. Citrinų sultis galima pakeisti tirpalu su citrinų rūgštimi (litrui vandens prireiks 5 gramų produkto).
6. Skilteles sušaldykite taip, kad laikomos šaldiklyje jos nesuliptų. Norint tai padaryti, reikia iškloti lygų sluoksnį ant padėklo ir porai valandų įdėti į šaldiklį. Ant padėklo reikia patiesti maistinės plėvelės, kad obuoliai neprišaltų prie indo dugno. Kai gabalėliai sukietės, suberkite juos į maišelius ir vėl įdėkite į šaldiklį.
7. Obuolių gabalėliams skirta tara turi būti sandari. Labiausiai tinka polietileno maišeliai, plastikiniai indeliai arba puodeliai.
8. Gabalėlius suskirstykite patogiomis porcijomis, kad prireikus galėtumėte jas vieną po kitos išsitraukti.

Geriausiai šaldomi išsilaiko traškūs, rūgštoki obuoliai, tokie kaip visų mėgstami antaniniai. Yra viena gudrybė, kuria vadovaujantis, pavyks nustatyti, ar konkrečios veislės obuoliai tinkami šaldyti. Perpjaukite obuolį pusiau ir dešimčiai minučių įdėkite į šaldytuvą. Praėjus šiam laikui, patikrinkite, ar nepatamsėjo jo minkštimas. Jei ne, šaldyti galite drąsiai.

Ką pagaminti

Jei obuolius supjaustysite ne skiltelėmis, o apskritimais, jie taps puikiausia pyrago arba torto puošmena. Skiltelės labai tiks kompotui. Tokių obuolių laisvai galite dėti į salotas, kepdami vištieną ar antieną. Galite išmėginti visus patiekalus, kurių receptuose įrašyti švieži obuoliai. Pyragui labai tiks įvairių rūšių obuoliai: tada kepinys paskleis nepakartojamą aromatą.

Šaldyti obuoliai

Obuoliai su cukrumi

Ilgalaikis šaldymas mažina vaisių saldumą. Norėdamos išvengti tokios problemos, šeimininkės gali panaudoti cukrų.

Darbo eiga

1. Obuolius nuplaukite, nudžiovinkite, nulupkite.
2. Supjaustykite vaisius patogiais gabalėliais, tarkim, kubeliais arba šiaudeliais. Galite naudotis vaisiams ir daržovėms skirtu smulkintuvu.
3. Susmulkintus obuolius apšlakstykite citrinų sultimis arba palaikykite citrinų rūgšties tirpale (pasigamintame iš litro vandens ir 5 gramų citrinų rūgšties). Suberkite obuolius į dubenį ir užberkite cukrumi (proporcija – 5 ir 1). Jei obuoliai rūgštoki, cukraus galima berti ir daugiau.
4. Viską kruopščiai išmaišykite ir leiskite cukrui šiek tiek įsigerti.
5. Taip paruoštus obuolius reikia sudėlioti į indelius, sandariai juos uždaryti ir sudėti į šaldiklį.
Ką pagaminti
Gabalėliai savose sultyse – puikus pyragų įdarų ir įvairių desertų ingredientas.

Obuoliai su sirupu

Cukraus sirupas įsigeria į vaisius, todėl jie lieka saldūs.

Darbo eiga

1. Cukrų sumaišykite vandenyje (imkite vieną dalį cukraus ir dvi dalis vandens). Sirupą pašildykite, kad jame neliktų cukraus kristalų.
2. Obuolius paruoškite kaip įprastai ir užpilkite šiltu sirupu. Indą kuo nors uždenkite ir keletą minučių leiskite pastovėti.
3. Obuoliai ims leisti sultis ir prisigers cukraus, todėl taps ypač švelnaus, saldaus skonio.
4. Kad gabalėliai sirupe nesuliptų, perteklinį skystį nupilkite, perkošdami masę per sietelį.
5. Pirmiausia gabalėlius sušaldykite atskirai, o tada – padalykite porcijomis ir, sudėję į tinkamą tarą, vėl įdėkite į šaldiklį.

Ką pagaminti

Saldžius obuolių gabalėlius galima sėkmingai naudoti kaip tortų arba pyragų pertepus. Jų galima dėti į košes, jogurtus ir vaisių salotas.

Obuolių tyrė

Vaisių, daržovių ir uogų tyrės – nepamainomas produktas vaikų ir sveikai besimaitinančių žmonių racione. Net pabuvojusi šaldiklyje obuolių piurė išlieka aromatinga ir maistinga. Tiesa, laikyti ją reikėtų kelis kartus trumpiau nei sveikus obuolius arba cukruotas skilteles.

Darbo eiga

1. Tyrę rekomenduojama gaminti nededant cukraus – tokios bus galima įtraukti į vaikų racioną.
2. Obuolius nuplaukite, supjaustykite, nulupkite ir pašalinkite sėklas.
3. Gabalėlius suberkite į prikaistuvį. Jį pastatykite ant viryklės ir nustatykite nedidelę kaitrą.
4. Vaisius vis pamaišykite, kad jie įšiltų ir suminkštėtų. Suvirtį jų nereikia, nes tada liks labai mažai vitaminų.
5. Norint išsaugoti obuolių spalvą, galima įlašinti šiek tiek citrinų sulčių.
6. Tyrė beveik gatava. Gautą masę reikia ataušinti ir supilstyti į indelius, maišelius arba, dar geriau, ledukams skirtas formeles. Nedideliais kubeliais galėsite papuošti ledus arba koktelius.

Ką pasigaminti

Obuolių tyrė – puikus blynelių ir pyragėlių įdaras. Tokią masę galima teptis ant duonos, patiekti su sklindžiais ir desertais.

Vartojimo terminas ir atitirpinimas

Be jokių priedų užšaldytus obuolius galima laikyti iki metų. Jei jie su cukrumi arba sirupu – 6–8 mėnesius. Obuolių tyrę reikia suvartoti per 2–3 mėnesius. Jei šaldymo kameroje nepakankamai žema temperatūra, tinkamumo laikas sutrumpėja 2–3 kartus. Kad obuolių neperlaikytumėte, paruoštas pakuotes sužymėkite.

Šaldytus obuolius rekomenduojama atitirpinti palaipsniui. Iš šaldiklio išimtus indelius pirmiausia reikia sudėti į šaldytuvą ir porą valandų ten palaikyti, kad obuoliai atitirptų. Tik tada obuolius galima palikti kambario temperatūroje.

Šitaip paruoštos obuolių atsargos gerokai sumažins šeimininkėms tenkančius rūpesčius. Juos naudoti labai patogu, be to, ar ne puiku žinoti, kad namuose visada yra natūralių, saldžių, sveikų, vasarą primenančių vaisių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)