Ar šaldymas turi įtakos naudingoms moliūgo savybėms?

Dažną šeimininkę labiausiai domina maisto produktų teikiama nauda. Moliūgai, kaip žinia, – vertingų mikroelementų ir kai kurių vitaminų gausios daržovės, pasižyminčios natūraliai saldžiu skoniu. Nerimas, kad veikiami šalčio moliūgai gali netekti dalies naudingų savybių, yra savaime suprantamas.

Tačiau ar pagrįstas? Specialistai į šį klausimą atsako neigiamai. Taigi, tinkamai užšaldytų moliūgų sudėtis yra tokia pat kaip šviežių, o ir saldumas nė kiek nesumažėja.

Kaip tinkamai užšaldyti moliūgus?

Neginčytinas pranašumas tas, kad moliūgus galima šaldyti ir šviežius, ir apdorotus, be to, įvairiu pavidalu: supjaustytus kubeliais, šiaudeliais arba sutrintus. Neatsižvelgiant į šaldymo metodiką, moliūgo savybės (įskaitant ir spalvą) tikrai nenukenčia, todėl bet kuriuo būdu užšaldyti moliūgai – puikus ir kone ištisus metus prieinamas beveik bet kurio patiekalo priedas.

Kokie moliūgai laikomi tinkamais šaldyti

• Rinkitės sveikus ir tvirtus vaisius: tokius, ant kurių žievės nematyti sumušimo arba gedimo požymių, kurių ruoželiai išsidėstę tolygiai, o svoris iš pažiūros atitinka dydį.
• Kuo moliūgas labiau subrendęs, tuo geriau. Apie jo sunokimą paprastai sufleruoja sudžiūvęs vaiskotis ir juntamas vaisiaus elastingumas.

Kaip paruošti moliūgus prieš užšaldant

1. Iš vaisiaus būtina pašalinti visą centrinę dalį: plaušines skaidulas ir sėklas.
2. Tada reikia nulupti žievę. (Jei ketinate gaminti tyrę, šį žingsnį praleiskite.)
3. Jei moliūgas ypač didelis, patogumo dėlei jį galima pasmulkinti, pvz., supjaustyti skiltimis.

Svarbu! Iš anksto įvertinkite ketinamo užšaldyti moliūgo kiekį ir pasiruoškite pakankamai taros, kad daržovių netektų grūsti per jėgą. Atminkite, kad moliūguose yra daug vandens, kuris šaldamas plečiasi, taigi, moliūgams, tiek supjaustytiems, tiek sutrintiems, būtina erdvė.

Kaip tinkamai užšaldyti moliūgų kubelius

Šaldyti moliūgai

Kubeliais supjaustyti moliūgai – puikiausias troškinių, sriubų, kompotų ir košių priedas. Tačiau jei šaldyti paruoštus moliūgų kubelius tiesiog subersite į maišelį arba didoką indą, šaldami jie sulips, todėl jums teks doroti gana masyvų gabalą. Atitirpinti jo tolygiai nepavys, o iš kai kurių kubelių liks tik košė. Taigi, taip elgtis nerekomenduojama.

Ką daryti kad šaldami kubeliai nesuliptų

1. Iš anksto atlaisvinkite vietos šaldiklyje ir pasirūpinkite lygų paviršių atstojančiu indu (tai gali būti didelė plokščia lėkštė arba skarda su apvadais).

2. Pasirinktame plokščiame inde paskirstykite moliūgų kubelius – jie neturi liestis vienas su kitu.

3. Kubelius užvožkite antra lygiai tokia pat lėkšte arba skarda (ji neturi liestis su kubeliais).

4. Pastatykite indą į šaldiklį ir 2–10 valandų leiskite pastovėti moliūgams žemesnėje nei –20 laipsnių temperatūroje, kad jie gerokai sušaltų.

5. Užšalusius kubelius suberkite į maišelį arba kokį nors indą. Vadovaujantis šia metodika, šaldomų moliūgų nebūtina dozuoti porcijomis: kadangi kubeliai nesukibs, jų bus patogu pasisemti iš vieno maišo – tiek, kiek reikės.

Patarimas! Kad atitirpdami kubeliai neprarastų formos, prieš šaldant juos galima padžiovinti orkaitėje arba gryname ore. Nelikus perteklinio skysčio, moliūgai taps dar saldesni.

Kaip tinkamai užšaldyti sutarkuotus moliūgus

Tarkuoti moliūgai užima mažiau vietos nei kubeliai ir idealiai tinka tirštiesiems kokteiliams, vaikiškiems patiekalams, košėms ir pan. Tarkuotų moliūgų patogu įdėti į kepinius ir įdarus. Atitirpinti šitaip paruoštų daržovių nereikia: įmestos į puodą jos akimirksniu ima leistis.

Svarbu! Prieš pakuodami, leiskite moliūgui bent kiek nuvarvėti, o kai supakuosite, būtinai pašalinkite iš taros visą orą, kitaip daržovės pasidengs ledo plutele ir atitirpdamos praras skonį.

Sutarkuotus moliūgus patogu šaldyti maišeliuose su specialiomis perskyromis arba suformuoti iš tarkių ne storesnį kaip pusantro centimetro luitą. Prireikus nuo jo bus nesunku atpjauti norimo dydžio gabalą, neatitirpinant viso užšaldyto kiekio (antrą kartą moliūgų šaldyti negalima).

Kaip tinkamai užšaldyti moliūgų tyrę

Šaldyti moliūgai

Pirmiausia reikia pasigaminti moliūgų tyrę. Atliekant šią užduotį teks naudotis orkaite, kepimo skarda, trintuvu; prireiks lakšto folijos.

1. Moliūgą supjaustykite gabalėliais (žievės iš anksto lupti nereikia). Gabalėlius išdėliokite ant kepimo popieriumi išklotos skardos.

2. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Ant skardos išdėliotus moliūgų gabalėlius uždenkite folija.

3. Kepkite maždaug 45 minutes, šakute periodiškai tikrindami, ar moliūgai iškepę (į iškepusius gabalėlius šakutę pavyks įsmeigti be jokių pastangų). Kepimo laiką lemia moliūgo rūšis, gabalėlių dydis ir orkaitės temperatūra.

4. Palaukite, kol iškepti gabalėliai atauš ir pašalinkite nuo jų žievę: atskirti ją nuo minkštimo dabar bus ypač paprasta.

5. Visiškai ataušusį minkštimą sukrėskite į trintuvą ir sutrinkite į tyrę.

Tyrę sukrėskite į maišelius arba ledukams skirtas formeles ir padėkite į šaldiklį. Taip paruoštą tyrę šaldiklyje galima laikyti nuo 6 mėnesių iki ištisų metų, nesibaiminant, kad ji neteks unikalių savybių.

Patarimas! Supilti tyrę į maišelį bus daug patogiau, jei maišelį įklosite į kokį nors indą, pvz., kibirėlį nuo majonezo arba produktams skirtą indelį: taip supilstyta tyrė šaldama įgaus kibirėlio arba indelio, kurį naudojote, formą.

* * *
Kaip panaudoti šaldytus moliūgus gaminant maistą

Nesvarbu, kaip užšaldėte moliūgus, jų drąsiai galite dėti į įvairių rūšių košę, įskaitant ir manų.

Gaminimo ypatumai

• Užšaldytų moliūgų porciją reikia mesti tik į šaltą vandenį.
• Kadangi gaminant tyrę moliūgai buvo kepami, šaldytos tyrės reikia įdėti likus 5 minutėms iki patiekalo gaminimo pabaigos.
• Tarkuotus moliūgus būtina pavirti, ir tam prireiks maždaug 10 minučių.
• Iš šaldymo kameros ištraukti kubeliai išverda greičiau nei švieži, tačiau bent 20 minučių jiems tikrai reikia.

Trinta sriuba su šaldytais moliūgais


Iš šaldytų moliūgų pavyks pasigaminti puikią trintą sriubą. Be tam tikrų daržovių, į ją dar pilama grietinėlės.

Jums prireiks:
• morkos,
• bulvės,
• svogūno galvutės,
• grietinėlės,
• prieskonių pagal skonį.
(Žinoma, ir šaldytų moliūgų.)

Gaminimas

1. Morką, bulvę bei svogūną smulkiai supjaustykite ir suberkite į šaltą vandenį.
2. Ten pat įmeskite ir šaldytų moliūgo gabalėlių.
3. Virkite maždaug pusvalandį, nustatę vidutinio stiprumo kaitrą.
4. Kai daržovės išvirs, sutrinkite jas iki piurė konsistencijos. Šiai užduočiai laisvai galite panaudoti trintuvą. Šiuo etapu reikia įberti mėgstamų prieskonių.
5. Vėl pastatykite puodą ant viryklės ir supilkite grietinėlę.
6. Palaukite, kol masė užvirs, ir maždaug 5 minutes pavirkite.

Tokią sriubą galite drąsiai dėti ant pietų stalo. Prie jos ypač tinka skrebučiai ir kapotos petražolės arba svogūnų laiškai.

Košė su šaldytų moliūgų kubeliais

Bene gardžiausias patiekalas su moliūgais – sorų arba ryžių košė. Ją gaminant, idealiausiai tinka šaldyti moliūgų kubeliai. Tyrę arba tarkius, aišku, irgi galima naudoti.

Jums prireiks:
• 260 g moliūgų kubelių,
• 120 ml pieno (riebumą rinkitės savo nuožiūra),
• 1 stiklinės kukurūzų, sorų arba ryžių kruopų,
• druskos, cukraus pagal skonį,
• cinamono, medaus arba džemo (nebūtinai).

Gaminimas

1. Į puodą supilkite pieną, suberkite moliūgų kubelius ir kitus produktus.
2. Leiskite masei užvirti ir sumažinkite kaitrą.
3. Virkite ant vidutinio stiprumo ugnies, kol moliūgai ims leistis skaidulomis. Tai yra ženklas, kad patiekalas gatavas.
4. Sukrėskite košę į lėkštes, kad ji bent kiek atauštų. Patiekite su medumi, džemu, vaisiais arba plakta grietinėle.

Manų košė su moliūgais – taip pat puikus patiekalas, bet ji išverda greitai, be to, produktus reikia berti į karštą (bet ne verdantį) pieną: iš pradžių – manus, o tada – tarkuotus moliūgus. Verdant košę būtina nuolatos maišyti, o išvirus – palikti pastovėti uždengtą dangčiu.

Moliūgus, kaip galbūt jau įsitikinote, naudoti ypač paprasta. Užšaldyti jie nepraranda vitaminų. Moliūgai tinka įvairiausiems patiekalams. Jie saldūs, todėl į maistą tenka berti mažiau cukraus, o tai – tik į naudą ir dantims, ir figūrai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)