Lietuviai suvartoja per mažai daržovių

„Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė tiki, kad toks projektas padės žmonėms vis daugiau daržovių ir vaisių įtraukti į savo kasdienę mitybą. „Inicijuodami projektą „Šviežumo knyga“, siekiame klientams pateikti kuo daugiau naudingos informacijos apie vieną vertingiausių maisto produktų kategorijų žmogaus organizmui – vaisius ir daržoves. Tikime, kad vartydami virtualius „Šviežumo knygos“ puslapius skaitytojai gaus naujų žinių, kurios juos paskatins į savo racioną įtraukti daugiau vaisių ir daržovių, maitintis ir netgi gyventi sveikiau“, – sakė pašnekovė.

Nors vaisių ir daržovių paklausa nuosekliai auga, visgi Sveikatos apsaugos ministerijos duomenys rodo, kad šviežių vaisių, uogų ir daržovių Lietuvos gyventojai vis dar valgo per mažai ir per retai. Šviežias daržoves, išskyrus bulves, šalyje kasdien vartoja tik kas trečias suaugęs gyventojas, o vidutiniškai per dieną suaugusieji suvartoja 260 gramų vaisių ir daržovių, kai Pasaulio sveikatos organizacijos rekomenduojama kasdienė norma yra bent 400 gramų.

„Įvairias iniciatyvas, skirtas sveikai ir subalansuotai mitybai populiarinti įgyvendiname nuolat. Nuo rugpjūčio pabaigos mūsų prekybos tinklo parduotuvėse vyksta kampanija „Sveikučių šėlsmas“, kuria siekiame vaikus pažinti vaisius ir daržoves, o visą šeimą – į kasdienę mitybą įtraukti daugiau sveikatai naudingų produktų. Tik šiai kampanijai žaismingieji filmų „Despicable Me“ [liet. „Bjaurusis aš“] ir „Minions“ [liet. „Minionai“] personažai „Minions“ pakeitę išvaizdą virto „Sveikučiais“. Tai nuotaikingi žaislai, simbolizuojantys šviežius vaisius ir daržoves, kurių visada galima rasti „Maximos“ parduotuvėse. Taip pat šiemet dauguma mūsų klientų pasinaudojo kampanijos „Lietuva, ačiū!“ suteikta galimybe į „Ačiū“ kortelę susigrąžinti 10 proc. „Maximos“ pinigų, įgyjant mūsų šalyje užaugintas, šviežias daržoves“, – pasakojo „Maximos“ komercijos vadovė.

Informacijos įvairovė

Projekto „Šviežumo knyga“ turinio redaktorė Agnė Keizikienė pasakojo, kad vos pradėjus domėtis detaliau apie daržoves, kurias daugelis valgo kasdien, netikėtų faktų buvo ne vienas. „Pradedant daržovės kilme ir baigiant giminaičiais – visur yra kažkas, ko nežinojome. Pavyzdžiui, kad bulvė botaniškai yra uoga, o pomidoras daugelyje Europos šalių laikomas vaisiumi. Arba kodėl ilgą laiką per Visų Šventųjų dieną airiai skaptuodavo ropes, o paskui ėmė savo namus puošti moliūgais? Visa tai skaitytojai galės sužinoti „Šviežumo knygoje“, – pasakojo A. Keizikienė.

Daržovės

Ji džiaugėsi, kad projekte gausu ne tik tekstinės informacijos, bet ir vaizdo medžiagos – apie tai, kaip daržovės iš augintojų atkeliauja į parduotuvių lentynas. „Važiuojame pas mūsų ūkininkus, kurie parodo, kur auga daržovės, kaip yra renkamos, rūšiuojamos, pakuojamas. Net neįtariate, kiek daug žmonių dirba tam, kad pirkėjus pasiektų skanios ir šviežios daržovės“, – šypsojosi pašnekovė.

Būtent šviežumas užtikrina ir vitaminų kiekį daržovėse. Apie tai kokios daržovės ir vaisiai yra sveikiausi, kurios turi daugiau vitaminų, kaip jas paruoštas geriau valgyti, projekte pasakojo kompetentingi mitybos specialistai. „Džiaugiuosi, kad šis multimedijos projektas užkamšys informacijos spragas apie daržoves ir vaisius. Galbūt ateityje vertėtų pagalvoti ir apie kitų produktų atitinkamus gidus“, – svarstė A. Keizikienė.

Daugiau informacijos ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją