1. Meistriškas batų valymas

Iš tiesų bananų žievelė – vertingas tepalas batams. Baltąja vidine puse nuvalysite nuo apavo nešvarumus ir nublizginsite ne prasčiau nei su pirktiniu tepalu. Pirmiausia išverskite banano žievelę, kad matytųsi tik šviesioji pusė. Įdėkite žievelę į senas nailonines pėdkelnes, ir su šia savotiška plaušine galėsite valyti mokasinus, botus, žodžiu, bet kokį apavą, kurį reikia nublizginti. Po poros minučių šveitimo batai ims blizgėti ir bus kaip nauji. Idealus sprendimas tiems atvejams, kai po ranka nėra batų valymo priemonių, o prieš akis – svarbus susitikimas ar vakarėlis.

2. Bulvės batuose

Gyvenimiška gudrybė su banano žieve nėra vienintelė. Kitas atvejis: parduotuvėje matuojantis atrodo, kad batai idealiai geri, o parsinešus namo ir pasimatavus paaiškėja, kad jie mažoki, spaudžia. Ėmus nešioti tokius batus, ant pirštų atsiranda nuospaudų, kita vertus, norisi avėti naujus batus. Ką gi, jei gudrybė su šlapiais laikraščiais nepadėjo, išbandykite bulves. Paimkite dvi vidutinio dydžio bulves – jos kietesnės, puikiai išlaiko formą, palaipsniui tempia batus.

Ši technika skirta priekinės batų dalies tempimui – kad pirštams būtų daugiau vietos. Nuskuskite pora bulvių, suvyniokite kiekvieną į popierinį rankšluostį, įdėkite bulves į batus ir palikite nakčiai. Iki ryto bulvės išdžius ir ištemps batus. Bulvės taip pat puikiai sugeria nemalonius kvapus iš odinių batų. Avalynei iš audinių jis netinka, nes drėgmė ir kvapas iš bulvių gali įsigerti į medžiagą.

Bulvė batuose

3. Verstos odos priežiūra

Verstos odos batai atrodo elegantiškai, bet versta oda gana įnoringa. Nepatariama plauti verstos odos vandeniu ar mirkyti, nes ji praranda grožį – pūkas sudžiūva, nuo vandens lieka dėmių, skirtingo šiurkštumo plotų. Laimė, ši problema nesunkiai išsprendžiama. Išplautus ir išdžiūvusius verstos odos batus palaikykite virš garų, paskui iššukuokite specialiu šepetėliu – taip grąžinsite verstai odai grožį. Po to geriausia papurkšti specialia priemone nuo dulkių ir nuo drėgmės.

4. Sportinių batelių gaivinimas

Nuo nešiojimo ant batų, o ypač ant sportinių batelių susidaro raukšlių pėdų susilenkimo vietose. Laimė, yra visiškai nesudėtingas būdas, padėsiantis pašalinti visas raukšles. Jums reikės senų kojinių (ar kokio seno drabužio), lygintuvo ir karšto vandens. Pradžiai prikimškite į sportinių batelių priekį senų kojinių ar popieriaus – kimškite tol, kol nesimatys raukšlių.

Beje – medžiaga, iš kurios siuvami sportiniai bateliai, gana kieta, nelanksti, vadinasi, vaikštant audinys turi suminkštėti, kad pėdoms būtų patogu. Po kiek laiko ant medžiagos atsiranda akivaizdi raukšlė.

Taigi paskui paimkite dar vieną medžiagos atraižą, sudrėkinkite karštu vandeniu (sportinių batelių nešlapinkite). Drėgną medžiagą uždėkite ant sportinių batelių nosių iš išorės ir palyginkite tą dalį. Lygindami vis atkelkite lygintuvą ir pažiūrėkite, ar batai nesideformuoja nuo aukštos temperatūros. Pakaks skirti kelias minutes – ir raukšlių nebeliks.

5. Greitas džiovinimas

Išplautus batus galima džiovinti keliais būdais. Visų pirma, galima prikimšti į vidų vatos – ji sugeria drėgmės perteklių. Jei vatos neturite, tiks moteriški higieniniai įklotai ir tamponai, nes jie irgi sugeria drėgmę. Trečias būdas – pripilkite į porą medžiaginių maišelių sodos ir įdėkite juos į batų vidų. Jei labai skubate, galite padžiovinti batus plaukų džiovintuvu.

6. Kaip greitai išimti dėmes

Dėmes nuo verstos odos ar aksominių batų gana sunku išvalyti, nepažeidžiant medžiagos. Bet nenuleiskite rankų ir pasinaudokite universaliu patarimu – pusėje stiklinės vandens išmaišykite 2 lašus šampūno, paskui švelniai patrinkite dėmes minkšta kempinėle.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)