Jei nedarysite toliau išvardytų klaidų, valgomojo zona taps jaukia ir patogia vieta jums, jūsų namiškiams ir svečiams.

1 klaida. Netinkamo dydžio stalas

Rinkdamiesi valgomojo komplektą arba stalą ir kėdes, turėkite omenyje, kad jų dydis turi būti pritaikytas žmonių, nuolat gyvenančių bute, kiekiui. Jei svečius priimate tik per šventes, didelio stalo ir daug kėdžių jums nereikia.

O jeigu jūsų šeima didelė ir pas jus dažnai užsuka draugai ir giminaičiai, reikės didesnių baldų. Tobulas sprendimas yra stalas, kuris transformuojasi – kurio apimtis galima keisti priklausomai nuo jūsų poreikių. Tokių stalų būna įvairiausių – ištraukiamų, išskleidžiamų, slepiamų spintoje arba prie sienos. Tokie variantai padeda taupyti edrvę kambaryje, o tai ypač svarbu mažame bute. Be to, transformuojami baldai atrodo gražiai ir praktiškai.

2 klaida. Nenumatyti praėjimai

Jei valgomojo zona yra svetainėje, nepristumkite stalo prie pat sofos ir fotelių, kitaip ant baldų gali atsirasti sunkiai pašalinamų dėmių. O kadangi valyti baldų apmušalus sudėtinga ir brangu, geriau nerizikuokite ir nesitikėkite, kad svečiai ar šeimos nariai visada labai tvarkingai valgys ir gers.

Taip pat nereikėtų pietų stalo statyti šalia virtuvės garnitūro, nes bus sunku prieiti prie šaldytuvo, spintelių ir kitų baldų. Atstumas tarp valgomojo komplekto ir virtuvės garnitūro turi būti nuo 120 iki 150 cm. Tik tokiu atveju jūs galėsite normaliai judėti po kambarį ir patogiai prieiti prie visų baldų ir buitinės technikos.

Patarimas: kad netektų nuolat kliūti už didelių baldų, stovinčių ant praėjimų, įsigykite išskleidžiamą stalą – sudėtas jis yra tik metro pločio. O aplink išskleistą stalą gali sutilpti didelė – šešių-aštuonių žmonių – kompanija.

3 klaida. Apvalus stalas ir stacionarios kėdės

Nors apvalūs stalų modeliai ir yra labai populiarūs tarp pirkėjų, apvalus stalas kartu su kėdėmis užima labai daug vietos. Jei patalpa erdvi, galite sau leisti pasistatyti apvalų stalą. Bet jei kambaryje vietos mažai – rinkitės kitokios formos stalą.

Tarp kvadratinių ir stačiakampių modelių daug daugiau galimų variacijų – tikrai rasite tokį, kuris atitiks jūsų poreikius ir pageidavimus. Beje, jei nusprendėte įsigyti išskleidžiamą stalą, nepirkite prie jo stacionarių kėdžių. Paprastai jos būna labai gremėzdiškos ir užima daug vietos. Geriau rinkitės sulankstomas kėdes arba tokias, kurias galima sudėti vieną ant kitos – tai leis sutaupyti kambaryje vietos ir vizualiai jį padidinti.

4 klaida. Nepakankamas apšvietimas

Įrengdami valgomojo zoną turėkite omenyje, kad stalas neturi stovėti kažkur kambario užkaboryje. Toks variantas įmanomas tik tokiu atveju, jei jam niekur kitur nebėra laisvos vietos. Idealus sprendimas – stalą su kėdėmis pastatyti šalia lango, kad dieną būtų galima mėgautis vaizdu pro langą ir natūralia šviesa. Be to, virš pietų stalo reikia pakabinti šviestuvą, kad visada galima būtų atskirai apšviesti šią zoną. Dizaineriai pataria rinktis tokį šviestuvą, kurio šviesos intensyvumą galima reguliuoti. Tokia funkcija ypač naudinga naktį, kai visi miega ir nesinori degti ryškios šviesos valgomajame.

5 klaida. Televizorius valgomojo zonoje

Pagrindinė klaida, kurią daro būsto šeimininkai įrengdami valgomojo zoną – šalia jos pastato ar pakabina televizorių. Medikai primygtinai nerekomenduoja vienu metu ir valgyti, ir žiūrėti televizorių, nes tai kenkia sveikatai. Maistas daug blogiau įsisavina, nepajuntame sotumo net suvalgę dvigubą porciją. Valgant reikia skirti dėmesį šeimai ir bendrauti su ja, o ne viena akimi stebėti žinias, realybės šou ar kokią kitą laidą.

O jeigu jūsų butas studijos tipo arba tiesiog nusprendėte sujungti virtuvę su svetaine, juk nestatysite kiekvienoje erdvėje po atskirą televizorių, tiesa?

3 geriausios vietos valgomojo zonai


1. Baras arba virtuvės sala

Sutaupyti vietos ir suteikti kambariui modernumo, stilingumo padės virtuvės baras, kurį po to galima paversti sala. Ir jeigu anksčiau sala buvo naudojama tik maisto gaminimui, dabar joje gali būti įrengta plautuvė, viryklė, orkaitė, ir kartu ji gali atlikti pietų stalo funkciją. Svarbiausias tokio baldo pliusas – jūs galėsite vienu metu neatsitraukdami ir gaminti patiekalus, ir bendrauti su namiškiais arba svečiais. Ypač gražiai ir įspūdingai sala atrodo lofto stiliaus arba minimalistiškai įrengtame bute.

2. Stalas tarp virtuvės ir svetainės

Stalas padės padalinti didelį kambarį į dvi zonas ir apibrėžti, kur valgomasis, o kur virtuvė. Šiam tikslui labiausiai tinka klasikinis stačiakampio formos pietų stalas ir stacionarios kėdės.
Bet toks variantas tinka tik erdvioje patalpoje, kitaip jūs tik apkrausite erdvę ir judėti po kambarį bus labai nepatogu. Pasirūpinkite, kad valgomojo zona turėtų atskirą apšvietimą, kitaip bus nejauku valgyti.

3. Stalas ir kėdės prie lango

Jeigu iš virtuvės arba valgomojo atsiveria nuostabus vaizdas, prie jo galima įrengti valgomojo zoną. Ją apšvies natūrali saulės šviesa, o jūs galėsite mėgautis ir skaniu maistu su kvapnia kava, ir stebuklingu peizažu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)