Tam, kad visiškai atskleistume paslaptingas duonos savybes, pateikiame dar 9 patarimus, kur panaudoti duoną.

1. Duona nuo nuospaudų

Žiemą kojos visada apautos kojinėmis, pavasarį įsprautos į ankštus batelius, kurie neretai pritrina nuospaudas ir pūsles. Visi šie veiksniai neretai paskatina odos šiurkštumą, šerpetojimą, ji darosi nepatraukli, tad vasarą ne taip malonu autis atviras basutes ar sandalus. Laimei, yra paprastas šios problemos sprendimo būdas, o visų reikalingų priemonių paprastai būna kiekvienuose namuose. Tai duona, obuolių actas ir plastikinė plėvelė.

Tam, kad greičiau atsikratytume kojų odos trūkumų, reikia visų pirma užmerkti gabalėlį duonos į obuolių actą. Po to actu persisunkusią duoną reikia pridėti prie probleminės vietos, o tada tvirtai apvynioti koją ir duoną plastikine plėvele. Tokį kompresą reikėtų palikti visai nakčiai. Ryte jus maloniai nustebins pėdų vaizdas: nuospaudų likučius galėsite pašalinti sausu rankšluosčiu, nebeliks jokių suragėjusių vietų, tik minkšta, maloni oda. Po kompreso kojas reikia apiplauti paprastu vandeniu. Dabar galima drąsiai, nekompleksuojant autis atviras basutes.

2. Pirmoji pagalba įsivarius rakštį

Duona pasitarnaus ir sprendžiant kitą nemalonią problemą – po oda patekusią rakštį. Ypač ši gudrybė tinka tais atvejais, kai rakštis nedidelė, arba kai ji po oda nulūžo ir praktiškai neįmanoma ištraukti jos įprastomis priemonėmis – adata arba pincetu. Tokiu atveju reikia paimti juodos duonos riekelę, gausiai apibarstyti ją druska, kruopščiai sukramtyti ir suvolioti nedidelį rutuliuką. Šį rutuliuką reikia pridėti prie nukentėjusios vietos, užfiksuoti pleistru ir užbintuoti, kad laikytųsi.

Tokį naminį kompresą reikėtų palikti per naktį. Ryte nuvyniojus bintą dažniausiai paaiškėja, kad svetimkūnis pats pasišalino iš odos. Tada odą reikia dezinfekuoti ir apvynioti švariu tvarsčiu.

3. Šviežias tortas

Naminiai kepiniai labai skanūs, ypač jei jie ką tik pagaminti ir dar nespėjo prarasti purumo ir aromato. Tačiau atsipjovus vieną gabalėlį torto arba pyrago, toje vietoje, kur atpjauta, jis ims džiūti ir po truputį praras savo puikiąsias savybes. Kad taip neatsitiktų, reikia prie kiekvienos nuopjovos pridėti po riekelę baltos duonos ir pritvirtinti dantų krapštukais – taip tortas arba pyragas išliks šviežias labai ilgai, ar jį laikysite šaldytuve, ar ant stalo.

4. Nuimti šašlykus nuo iešmo

Kai nuo iešmo reikia nuimti karštus šašlykus, gerai po ranka turėti bent porą riekelių duonos. Jomis nustumti į lėkštę karštą, deginančią mėsą bus daug lengviau ir paprasčiau. Duona šiuo atveju geriau nei šakutė, nes leidžia nustumti nuo iešmo iškart visą mėsą, o ne po vieną gabalėlį. O duona su įsigėrusiomis mėsos sultimis ir riebalais bus skanus užkandis prie pagrindinio patiekalo.

5. Švari kavamalė

Duonos riekelė gali padėti veiksmingai pašalinti maltos kavos ar cukraus pudros likučius. Sudėkite į kavamalę ir sumalkite. Minkšta duonos struktūra sugers visus likučius ir kavamalė liks spindinčiai švari.

6. Gardūs virti kukurūzai

Virti kukurūzai skaniausi, kol karšti. Bet ką daryti, jei jie degina pirštus ir sukelia diskomfortą? Kai norite įtrinti virtą kukurūzo burbuolę druska ar sviestu, pirštus nuo karščio apsaugosite duonos riekele. Taip nenusideginę pirštų galėsite pasimėgauti gardžiu skanėstu.

7. Pridegę ryžiai – ne problema

Jei ryžiai prisvilo prie dugno, nemalonaus degėsių kvapo atsikratyti padės riekelė šviežios duonos. Ją reikia uždėti ant ryžių ir uždengti dangčiu. Palaukę 15 min. pamatysite, kad duona sugėrė visus nemalonius kvapus.

8. Pagalba pjaustant svogūnus

Kad pjaustant svogūnus nereikėtų lieti ašarų, reikia duonos riekelės. Prieš pjaustydami aitriąsias daržoves, dantimis sukąskite riekelę duonos ir laikykite – akys nenukentės.

9. Jei sriuba per riebi

Kartais ir sriuba kenčia nuo per didelio kalorijų kiekio. Pernelyg riebų patiekalą galima „pataisyti“, į sriubą įdėjus šviežios duonos riekelę – ji vos per kelias minutes sugers riebalų perteklių.

10. Padeda išsaugoti šviežumą

Duona puikiai padeda išsaugoti kai kurių produktų šviežumą. Į indą ar talpą sudėjus duoną ir kitus produktus, pavyzdžiui, zefyrus ar kepinius, jie ilgiau išliks švieži.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)