Tvarkytis pradėkite nuo viršaus

Šią geležinę taisyklę kažkodėl linkstama pamiršti, o be reikalo. Pirmiausia reikia sutvarkyti tas zonas, kurios yra aukščiausiai. Gravitacijos nepergudrausi – valomos dulkės visada kris žemyn, todėl jei pirmiausia jas nuvalysite nuo viršutinių lentynų, neteks dukart valyti apatinių.

Išgyvendinkite nemalonius, įsisenėjusius kvapus

Kol nebuvo išrasi oro gaivikliai, jų funkcijas atliko purškalai, pagaminti iš vandens ir citrinų sulčių. Toks mišinys ne tik atšviežins patalpos orą, bet ir padės kovoti su bakterijomis. Dar viena nemalonius kvapus naikinanti priemonė – tai augalai. Pastatykite įvairiose buto vietose indelių su levandomis: jos ne tik skleidžia malonų aromatą, bet ir atbaido kandis.

Skalbinius džiovinkite gryname ore

Nieks neprilygs išplautiems ir gryname ore išdžiūvusiems skalbiniams. Taip džiovinami jie įgauna šviežumo aromatą. Taip pat nepamirškite, kad džiovyklė naudoja elektrą, o už ją tenka mokėti, todėl žiemą arba lietingu oru skalbinius džiovinkite sukabinę ant patalpoje pastatomos sudedamos džiovyklos.

Švarūs paviršiai

Pasigaminkite mišinį iš acto ir vandens (acto turi būti dvigubai mažiau nei vandens), į jį įlašinkite šiek tiek citrinų sulčių. Neabejokite, kad tai puikiausias valomasis skystis, pajėgus susidoroti su įvairius paviršius bjaurojančiomis purvo dėmėmis. Jis pagelbės ir virtuvėje, ir vonioje, ir plaunant grindis. Tiktai atminkite, kad marmuro ir granito juo valyti negalima.

Purviną paviršių pavyks nuvalyti ir užbėrus ant jo druskos, o tada pašveitus pusele greipfruto. Tai atlikus, druską reikia nuvalyti švariame vandenyje pamirkyta kempine. Po šios procedūros vonia ir vėl spindės švara.

Tviskantys stiklai ir veidrodžiai

Negalite pakęsti purvinų stiklų, be to, nenorite, kad ant jų būtų matyti valymo ruožų? Tada pasigaminkite skystį iš acto ir karšto vandens (lygiomis proporcijomis) ir išpurkškite juo norimą valyti veidrodį arba kitą stiklinį paviršių. Tada stiklą patrinkite sausa šluoste arba sulamdytų laikraščiu ir palikite džiūti.

Nupoliruoti baldai

Užuot mokėjus pinigus už gatavus baldų blizgiklius, kur kas sumaniau rinktis natūralią, laiko patikrintiną priemonę iš alyvuogių aliejaus ir citrinų sulčių.

Citrinų sultis sumaišę su alyvuogių aliejumi (santykiu 1 ir 2) turėsite puikiausią baldų blizgiklį. Jis nekenksmingas aplinkai, be to, pasigaminus per daug, likutį galima panaudoti ruošiant salotas.

Spindintys virtuvės reikmenys

Jei ant stalo įrankių arba kitų virtuvės reikmenų yra sunkiai išvalomų dėmių, jas įveikti pamėginkite vienu nuo seno žinomu būdu. Paimkite šiek tiek sodos, sudrėkinkite ją šiltu vandeniu ir gauta pasta bei duonos pluta energingai patrinkite dėmę. Kai dėmė išnyks, nuplaukite sodą vandeniu.

Jei ant stalo įrankių matyti rūdžių dėmių, pagelbės paprasčiausias svogūnas. Šakutę arba peilį keletą kartų įsmeikite į svogūną ir rūdžių turėtų nelikti.

Švarūs kilimai

Yra net keletas būdų, kaip valyti kilimus. Juos galima ištiesti ant šviežio sniego, apibarstyti arbatžolėmis arba išdulkinti gryname ore. Tačiau užvis lengviausia kilimus valyti su soda. Dosniai apibarstykite kilimą soda. Po 15 minučių jį nušluokite arba nuvalykite. Kartu su soda pasišalins ir purvas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)