1. Naikiname piktžoles

Jei sodyboje priaugę piktžolių, nebūtina pirkti cheminių priemonių jas naikinti. Egzistuoja paprastas, saugus būdas – verdantis vanduo. Šis metodas ypač veiksmingai naikina vienmetes piktžoles – pievažoles, smulkiąsias rūgštynes, smiltes, rugiagėles, karpažoles, balandūnes.

Norint išnaikinti kai kurias daugiametes piktžoles su ilgomis liemeninėmis šaknimis ir plačiais lapais, kaip antai, pienės, dagiai, dedešvos, gali prireikti ne vieną kartą šliūkštelėti verdančio vandens. Vanduo, priešingai nei cheminės medžiagos, nekenkia dirvai.

2. Užsikimšusi vonia ar klozetas – ne bėda

Užsikimšusi vonia, klozetas neretai atrodo tikra katastrofa. Ar bereikia pridurti, kad kamščiai susidaro pačiu netinkamiausiu metu? Čia padės verdantis vanduo – dauguma nedidelių kamščių vonioje ir klozete pravalysite su pora puodų tokio vandens.

Pirmiausia reikia pašalinti užsistovėjusį vandenį. Čia pravers kanalizacinė pompa, įprastai visi tokią turi. Kai vonioje ar kriauklėje šiek tiek sumažės vandens, supilkite į angą vandeniui nutekėti arba į kanalizaciją verdančio vandens. Šis metodas tinka tik tokiu atveju, jeigu jūsų vamzdžiai metaliniai. Jei pagaminti iš polivinilchlorido, geriau pilti labai karštą vandenį iš krano, nes verdantis vanduo gali pakenkti plastikui.

3. Atitirpinsite šaldytą maistą

Žmonės dažnai perka šaldytus produktus – dešreles, pusfabrikačius, šaldytas daržoves, juk prekybos centruose yra ištisi šaldytų produktų skyriai. Norint greitai atšildyti šaldytą produktą, galima tai padaryti mikrobangų krosnelėje, jose yra speciali atšildymo funkcija. Tiesa, ne visus produktus galima atšildyti mikrobangų krosnelėje. Pvz., daržovės arba vaisiai joje greitai virs koše. Lepesnius produktus geriau kelioms sekundėms įmerkite į verdantį vandenį su visa pakuote. Pamerkite kelis kartus, atsargiai pakratykite pakelį, kad tolygiai atitirptų.

4. Išimsite dėmes

Norime ar nenorime, kartais apsidrabstome maistu ir taip ant drabužių atsiranda dėmių. Neskubėkite čiupti cheminio valiklio, kai kurias dėmes puikiai išimsite karštu vandeniu – pavyzdžiui, aviečių, gervuogių, ežiuolių, braškių, arbūzų, vynuogių.

Išteptą staltiesę ar drabužį pamerkite į puodą su verdančiu vandeniu ir palaikykite, kol išnyks dėmė. Tiesa, merkite tik išteptą dalį. Jeigu ištepėte kilimą, atsargiai užpilkite ant jo verdančio vandens. Po ranka turėkite kempinę ir rankšluostį, kad galėtumėte sugerti vandens perteklių.

5. Pagalba sunegalavus

Alergija, peršalimas, nuo dulkių užgulta nosis. Šiuos simptomus sušvelnins verdančio vandens garai. Užvirinkite vandenį, įpilkite jo į dubenį. Užsiklokite galvą rankšluosčiu ir pasilenkite virš dubens ir įkvėpkite garų. Tik nekvėpuokite garais virš nenukaisto nuo viryklės puodo – galite nusideginti veidą, akis. Peršalus į vandenį įlašinkite kelis lašus eukaliptų aliejaus – bus gydomoji inhaliacija.

6. Išvalysite latakus, stogvamzdžius

Kartais net tvarkingiausiems šeimininkams užsikemša stogvamzdžiai, ypač rudenį neretai tenka konstatuoti – be valymo neapsieisi. Daug kas stveria pagalius ir bando išstumti šiukšles. Užuot rizikavus subraižyti latakus, supilkite kelis didesnius puodus verdančio vandens – pamatysite, kaip greitai neliks lapų ir šakelių sankaupų.

7. Išimsite tepalų dėmes

Neretai vairuotojai garaže susiduria su tepalų dėmėmis. Kartais tepalo nulaša, kartais išlaistomi tepalų pagrindo skysčiai. Užliekite išteptus plotus verdančiu vandeniu – šviežios dėmės iš karto išsivalys, o įsisenėjusias teks pašveisti verdančiu vandeniu sumirkytu šepečiu.

8. Dezinfekuosite pjaustymo lentas

Kad ir kaip kruopščiai laikotės higienos normų virtuvėje, naudojate atskiras pjaustymo lentas mėsai, žuviai, jos vis tiek užsiteršia. Medinių pjaustymo lentų negalima plauti su cheminėmis priemonėmis, nes taip jas sugadinsite. Plastikines, stiklines lentas galima plauti su plovikliu. Šiaip ar taip, yra paprastutis būdas – pamerkite pjaustymo lentas į puodą su verdančiu vandeniu, prieš tai, žinoma, nuvalę maisto likučius.

9. Pradžiuginkite vaikus

Šaltą žiemos dieną galite pradžiuginti vaikus. Jei lauke minusinė temperatūra, išsineškite į kiemą puodelį su karštu vandeniu, pilkite vandenį aukštyn ir turėsite patį tikriausią sniego fontaną – vandens lašeliai sušals ore dailiais raštais. Tik būkite atsargūs, kad ko nors neaplietumėte.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)