Ir vis dėlto – iš kur tasai nenugalimas polinkis kaupti šlamštą?

Toliau suminėta keletas priežasčių, galinčių tapti atsakymais į klausimus, kodėl nesiryžtame išmesti ištampyto megztinio, tarti sudiev vaikystėje darytoms aplikacijoms, nurašyti dar senelės prenumeruotus laikraščius arba išsiskirti su Paryžiuje įsigytais kiniškais niekučiais, turėjusiais priminti kelionę į romantiškiausią pasaulio miestą.

Portalo novate.ru leidėjai nepagailėjo ir naudingų patarimų, padėsiančių kovojant su įpročiu kaupti šlamštą.

Baiminatės, kad pademonstruosite nepagarbą brangaus žmogaus atminimui

Kaip aiškina Masačusetso Smith koledže dirbantis psichologijos profesorius Randy Frostas, žmonės dažnai jaučia pareigą saugoti artimų žmonių padovanotus arba iš jų paveldėtus daiktus. Jei tenka jų atsikratyti, nesąmoningai pradedama nuogąstauti, kad šitaip bus pažemintas daiktus dovanojusiojo atminimas arba pademonstruota nepagarba. Kad tokių minčių nekiltų, patariama prisiminti tikrąją dovanojimo ir pačių dovanų prasmę.

„Kai jums teikiama dovana, teturite ją priimti ir už ją padėkoti, o ne saugoti gautą daiktą iki gyvenimo pabaigos, – sako profesorius. – Paklauskite savęs, kiek daiktų apskritai reikia, kad liktų gyvas brangaus žmogaus atminimas?“

Profesorius pataria išsirinkti kelis pačius vertingiausius daiktus, iš karto priversiančius prisiminti dovanotoją, o visus likusius – atiduoti tiems, kuriems jų galbūt reikia labiau.

Būtent vertingiausius daiktus galite išdėlioti matomiausiose buto vietose ir, kai tik kils noras, juos apžiūrėti arba pačiupinėti.

Tikite, kad šlamštas taps kone antikvarine vertybe

Išgirdus, kad kažkas pardavė aukcione močiutei priklausiusią bakelito apyrankę, galbūt ima kirbėti mintis, jog ir jūsų turimi, kantriai kokioje nors skrynutėje saugomi niekniekiai kada nors taps vertinga antikvarine retenybe. Taip nutikti, žinoma, gali, tačiau ar verta puoselėti tuščias viltis? Kur kas prasmingiau peržvelgti „eBay“ katalogus ir paieškoti ko nors panašaus. Jei nesugebate nustoti vilties, panaršykite po aukcionus ir paskelbkite apie daiktų pardavimą. O šiaip jau vykite šalin abejones ir drąsiai jais atsikratykite.

Manote, kad tų daiktų dar prisireiks

Kaupdami drabužių atsargas žmonės jaučiasi tarsi apsidraudę, net ir tada, jei tie drabužiai – metų metus nedėvėti skudurai. Jei jūsų spinta užgrūsta drabužiais, psichologai rekomenduoja atlikti ypač paprastą, bet veiksmingą užduotį – susikrauti daiktus, įsivaizduojant, kad rengiatės į kelionę.

Taigi, čiupkite porą lagaminų ir susidėkite į juos drabužius taip, kad jų užtektų mėnesiui, be to, netektų baimintis oro permainų ir turėtumėte ką apsivilkti iškilminga proga. Visą likusį garderobą išgabenkite į atskirą kambarį.

Dabar pamėginkite mėnesį gyventi, rengdamiesi tik tuo, kas yra lagaminuose. Jei per tą mėnesį prireiks kokio nors lagamine nesančio drabužio, galite drąsiai papildyti juo paruoštų daiktų pakuotę. Praėjus nustatytam terminui, dar kartą peržvelkite drabužius, atrinkdami tuos, kuriuos tikrai dėvėjote. Labai gali būti, jog paaiškės, kad iš visos krūvos prireikė vos keleto drabužių.

Jei šis eksperimentas neprivers patikėti, kad metas atsisveikinti su senais drabužiais, tada supakuokite tik tai, ką retai dėvite. Paketus nugabenkite, pvz., į palėpę ir užklijuokite ant jų priminimą „Atidaryti po metų“. Jei per tą laiką neatsiras progos prisiminti paketų turinio, sprendimas jo atsikratyti jau nebekels tiek abejonių.

Nesugebate išsiskirti su suvenyrais

Suvenyras – tai daiktas, susijęs s kokiais nors atsiminimais. Taigi, sąžiningai pamąstykite, ar viskas, ką laikote suvenyrais, išties ką nors primena. Galbūt turite net keletą suvenyrų, parsigabentų iš kokios nors kelionės? Jei lentynose jiems jau darosi ankšta, pasilikite tik tuos, kurie tikrai vertingi.

Prioritetą teikite tiems daiktams, kuriais galima pasinaudoti, o iš kitos kelionės pasistenkite parsivežti tik kokią nors paskirtį turinčių suvenyrų, pvz., virtuvės reikmenų, kavos, arbatos, rankinę. Be to, nepamirškite, kad prisiminimus gali atgaivinti ir paprasčiausia nuotrauka.

Guodžiatės mintimi, kad perduosite daiktus tik į patikimas rankas

Dažnai suvokiame, kad metas atsikratyti senais daiktais, bet nenorime atiduoti jų bet kam. Dėl to daiktai ilgai užsiguli namuose, o mes viliamės, kad kokia nors giminaitė galbūt persikels į senove dvelkiantį butą, kuriame ypač gerai atrodys vintažinis servizas.

Jei jums svarbu, kam atiteks nebenaudojami daiktai, paieškokite labdaringos organizacijos, kurios veikla jums atrodo prasminga. Tai gali būti pagalba benamiams, žmonėms su negalia, našlaičiais likusiems vaikams ir t. t. Radę tinkamą adresatą, pamėginkite su juo susisiekti ir pasiteiraukite, ar jiems aktuali jūsų siūloma pagalba ir kaip galėtumėte perduoti turimus daiktus.

Nesate tikri, kad sugebėsite laiku sumokėti mokesčius, jei išmesite senus kvitus

Kad nepamirštų, ką reikia padaryti, žmonės dažnai vizualizuoja užduotis, pvz., laiko matomoje vietoje mokėjimo kvitus. Visgi su laiku tokių „svarbių“ priminimų gali gerokai prisikaupti, o apie nesumokėtus mokesčius primins tik ta sąskaita, kuri gulės pačiame viršuje.

Jei baiminatės, kad galite pamiršti sumokėti mokesčius, galima elgtis ir visiškai kitaip, pvz., nusistatyti el. paštu siunčiamą priminimą. Taip pavyks atsikratyti begalės stalčiuose besikaupiančių nereikalingų popierių.

Tikitės, kad pavyks sulieknėti

Bene kiekvienoje spintoje pavyks atrasti drabužių, kurie kitados buvo tinkamo dydžio, bet dabar, deja, yra ankštoki. Susitaikyti su mintimi, kad kūno proporcijos pasikeitė, nėra lengva. Galbūt manote, kad išmesdami per mažus drabužius tarsi pripažinsite savo bejėgystę ir nesugebėjimą susiimti? Tik įsikalkite sau į galvą, kad tol, kol tie daiktai gulės nejudinami, jie bus tik nebylus priekaištas.

Esate įsitikinę, kad senuose laikraščiuose ir žurnaluose begalė vertingos informacijos

Rinkti makulatūrą šiais laikais tikrai neapsimoka. Informacinių technologijų amžiuje daug ką galima rasti internete, be to, dabar išleidžiama tiek laikraščių ir žurnalų, kad visus juos sukaupti būtų tiesiog neįmanoma.

Patikusias idėjas galima be vargo saugoti tokiuose socialiniuose tinkluose kaip „Pinterest“ ar kt. Juk norėdami rasti ant popieriaus išspausdintą informaciją sugaišite marias laiko, o elektroniniu formatu tai daryti daug paprasčiau.

Vaikų menas – šventas reikalas

Visi tėvai ypač vertina savo atžalų piešinius, darbelius ir aplikacijas. Tik ar viską, ką pagamina vaikai, verta saugoti? Juk jų kūrinių randasi kasdien! Laikykitės vienos paprastos taisyklės: visus savo sūnaus arba dukters darbelius kraukite į vieną tam skirtą dėžę. Kai ji prisipildys, viską peržiūrėkite ir atrinkite. Tai, kas neatrodo labai vertinga, laisvai galite išmesti. Taip pavyks lengvai sukontroliuoti kaupimo procesą ir nepaversti namų nereikalingų daiktų sandėliu.

Esate nieko prieš atsisveikinti su senienomis, bet stokojate motyvacijos

Kaip aiškina JAV nacionaliniame kovos su alkoholizmu institute dirbantis Danielis Homeris, svarbiausiais savo tikslais žmonės paprastai linkę laikyti tuos, kuriuos yra pajėgūs gana greitai pasiekti. Jie rezultato tenka šiek tiek palaukti, dažnai atrodo, kad nė pradėti neverta.

Remdamasis šia nuostata specialistas pataria išsikelti greitai pasiekiamus tikslus. Kai tik pavyks sutvarkyti kokią nors konkrečią buto arba namų zoną, iš karto pagalvokite, kokios dekoracijos ją pagyvintų. Taip dirbant pavyks ne tik atlaisvinti vietos, bet ir pasirūpinti, kad namuose būtų jauku.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (59)