Laimei, patyrę sodininkai noriai dalijasi patarimais, kuriais verta vadovautis, kad pastangos nenueitų veltui. Toliau paminėta keletas gudrybių, kurios ne tik ypač originalios, bet ir neįtikėtinai veiksmingos.

Ypatingas vanduo augalams laistyti

Naudodami tą vandenį, kuriame virė kiaušiniai arba daržovės, augalus ne tik palaistysite, bet ir patręšite. Juk tokiame skystyje yra maistingų medžiagų, leisiančių sodui sužaliuoti ir suvešėti. Beje, laistyti reikia tik atšalusiu, ne karštu, vandeniu.

Patys saldžiausi pomidorai

Pomidorų saldumą iš esmė lemia genetika. Visgi ir šioje srityje galima padaryti šiokią tokią įtaką. Tiesiog ant žemės palei augalą paberkite šiek tiek valgomosios sodos. Šis metodas sumažins pomidorų rūgštumą ir pataisys jų skonį.

Sukeroję rožių krūmai

Užsiauginti rožių pavyks daug greičiau, jei pasinaudosite vienu ypač paprastu, tačiau efektyviu patarimu. Nupjaukite nuo rožių krūmo vieną šakelę ir įsmeikite ją į šviežią bulvę. Taip paruoštą „daigą“ (kartu su bulve) reikia įkasti į žemę. Du trečdaliai stiebo turi būti dirvoje. Bulvė čia pasitarnaus kaip terpė, palanki šaknims vystytis, be to, aprūpins augalą drėgme ir maistingomis medžiagomis. Ilgainiui bulvė ims pūti ir taps savotiškomis trąšomis.

Drugeliai – ne vien grožis

Kad užmegztų vaisius, augalai turi būti apdulkinti. Ši misija tenka drugeliams ir bitėms. Tik kaip juos prisivilioti? Geriausiai tai padarys vabzdžius traukiantys ryškiaspalviai ir stipraus aromato augalai. Jie, kaip suprantate, ne tik gražūs, bet ir naudingi.

Sėklos turi būti kokybiškos

Nutinka taip, kad turimas sėklas pamirštame ir jos užsiguli iki kitų ar net dar kitų metų. Laikui bėgant sėklų kokybė, aišku, prastėja. Laimei, yra paprastas būdas patikrinti, ar sėklos nepasenusios. Suberkite sėklas į indą su vandeniu ir stebėkite, kas nutiks. Vienos sėklos iškils į paviršių, o kitos liks gulėti ant dugno. Su pirmosiomis tikrai neverta prasidėti. Tik tos, kurios lieka nugrimzdę, teikia vilčių sulaukti padoraus derliaus.

Kiaušinių lukštai – puikiausios formelės augalams daiginti


Daiginti augalus kiaušinių lukštuose nėra vien originalu ir praktiška, mat lukštas augalui dar ir naudingas. Kiaušiniams skirtoje dėžutėje išrikiuokite lukštus su pasėtais augalais. Šiems sudygus ir keik paūgėjus, daigus kartu su lukštais persodinkite į dirvą. Šitaip jauni augalai bus aprūpinti kalciu.

Švarios rankos


Tie, kurie daug laiko praleidžia darže, puikiai žino, kad net dirbant su pirštinėmis rankos susipurvina. Žemės paprastai prilenda į panages, o ją iškrapštyti gana sudėtinga. Šią užduotį gerokai palengvins vienas slaptas ginklas. Tai – muilas. Patrinkite į gabalėlį pirštų galus, tarsi draskytumėte, kad po nagais patektų muilo. Jei šitaip pasiruošite, nusiplauti rankas po žemės darbų bus daug lengviau.

„Stop“ ženklas katėms

Katės ypač mėgsta pasivaikščioti po daržą ir kartais apgraužia augalų lapus, o kartais ima voliotis po žemę. Taip jos, aišku, pridaro žalos. Bet kaip gi jas sulaikyti? Kad katės nesiartintų prie lysvių, tarp jų reikia išdėlioti apelsinų arba mandarinų žievelių. Katėms nepatinka aštrus citrusinių vaisių kvapas, todėl taip laisvai po daržą jos nebevaikštinės.

Ką gali angliška druska

Angliška, arba Epsom, druska – tai puiki priemonė, galinti padidinti pomidorų, paprikų derlių, be galo naudinga rožėms ir daugybei kitų augalų. Ši druska dažnai vadinama tiesiog magnio sulfatu, todėl savaime suprantama, kad jos pabėrus dirvoje padaugėja magnio, turinčio įtaką būsimų vaisių kiekiui ir dydžiui.

Epsom druską galima naudoti įvairiais būdais. Pirmas būdas: paberkite šios druskos ant dirvos, kurioje bus auginami pomidorai, žemę kiek suplokite ir sodinkite daigus. Antras būdas: berkite druskos prie augalų kas porą savaičių (30 centimetrų aukščio augalui pakaks vieno valgomojo šaukšto druskos). Trečias būdas: kas dvi savaites apipurkšti druskos tirpalu (2 valgomuosius šaukštus druskos reikia ištirpinti 4 litruose vandens) augalų lapus.

Vietoj trąšų – kiaušinių lukštai


Sveikus ir gausų derlių duodančius augalus pavyks išauginti tik kokybiškoje dirvoje. Todėl žemėje turi būti gausu visų būtinųjų elementų – fosforo, kalio, azoto ir kalcio. Pastarojo tikrai nepristigs, jei trąšoms naudosite kiaušinių lukštus. Geriausia, jei juos sumalsite ir bersite prie augalų. Taip užsitikrinsite gausesnį derlių, be to, užkirsite kelią daugybei daržo kenkėjų – sraigėms, šliužams ir kt.

Mobilusis daržas

Kai kurie augalai, kaip žinia, įnoringi. Jiems gali nepatikti jūsų sklypo dirva, stigti saulės ar pan. Ką gi daryti jei žūtbūt norisi tokių užsiauginti? Gal verta išmėginti daržininkystę konteineriuose? Čia gali pasitarnauti ir elementarūs puodai, ir netgi šiukšlių konteineriai. Juose pavyks užsiauginti ir daržovių, ir gėlių, ir vaisių. Konteineriai išsiskiria vienu dėmesio vertu pranašumu: juos galima kiloti iš vienos vietos į kitą. Taigi, jei manytumėte, kad augalams stinga šviesos, galėtumėte be vargo nugabenti juos į saulės nutviekstą plotą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)