Pelėsio ir drėgmės dėmes iš lininio audinio galima pašalinti druskos tirpalu (2 valg. šaukštai vienam l vandens) su 5 ml amoniako.

Pakaitinkite tirpalą 30 min. Po to sudrėkinkite juo dėmę, kurį laiką palaikykite, tada išskalbkite gaminį, jį išskalaukite ir pakabinkite lauke, kad grynas oras ir vėjas panaikintų pelėsio kvapą.

Pelėsio dėmės blanksta arba apskritai dingsta, jas dar šviežias įtrynus pasukomis arba šviežių pomidorų sultimis. Po kurio laiko tekstilės gaminį reikia išskalauti dideliu kiekiu vandens.

Pelėsio dėmes galima pašalinti 3 proc. vandenilio peroksido tirpalu, sumaišytu su nedideliu kiekiu acto.

Iš medvilninių audinių tokias dėmes galima pašalinti užbarsčius ant dėmės sluoksnį grūstos sausos kreidos miltelių, ant viršaus uždėjus sugeriamąjį popierių (ar popierinį rankšluostį) ir kelis kartus išlyginus šiltu lygintuvu.

Iš balto medvilninio audinio dėmės šalinamos svogūno sultimis: kelis kartus įtrinkite į dėmę svogūno, po to išskalbkite karštame vandenyje. Arba išskalbkite suteptą vietą piene, perskalaukite šiltu vandeniu ir išdžiovinkite saulėje.

Pelėsis

Dėmes ant šilkinių ar vilnonių audinių visų pirma reikia pavalyti terpentinu, tada užbarstyti ploną sluoksnį talko, ant viršaus uždėti sugeriamąjį popierių (ar popierinį rankšluostį) ir palyginti karštu lygintuvu.

Pelėsio dėmę nuo šilkinio audinio galima pašalinti amoniako (1 dalis) ir vandens (16 dalių) tirpalu. Po valymo audinį reikia gerai išskalauti.

Įsisenėjusias pelėsio ir vandens dėmes išskalbkite muiluotame vandenyje ir patrinkite hiposulfito tirpalu (1 arb. šaukšt. 1 stiklinei vandens).

Pelėsio dėmes ant patalynės galima pašalinti išrūgomis: pamerkite gaminį į išrūgas 12 valandų, tada išskalbkite šiltu vandeniu su muilu.

Kaip išvengti pelėsio ant drabužių?

Vėdinkite spintas, namus, nes pelėsis labai mėgsta drėgnas ir šiltas vietas. Taip pat, jeigu jūsų namuose drėgmė padidėjusi, imkitės priemonių ir naudokite drėgmės sugėriklius. Drabužius į spintas dėkite tik visiškai sausus. Taip pat galite spintose naudoti specialias priemones, sugeriančias drėgmę ir jas dėti tarp drabužių. Nelaikykite kartu švarių ir nešvarių drabužių. nepamirškite, kad spintos nereikėtų pristumti visiškai prie sienos – palikite tarpą, kad cirkuliuotų oras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)