Kai renkatės vazoną orchidėjai, reikia būti ypač atsargiems. Norint pasirinkti teisingą, svarbu suprasti, kokiose gamtos sąlygose auga orchidėjos.

Kaip orchidėjos auga gamtoje

Dauguma orchidėjų gyvena šešėliuotose džiunglėse ant didelių medžių šakų ir kamienų. Jos prisitvirtina prie medžių savo šaknimis, o drėgmę gauna daugiausia iš oro, nes jis čia labai drėgnas, siekia iki 99-100 procentų drėgmės. Taigi, orchidėjos yra epifatai ir reikalauja vazonų, kurie yra permatomi, su labai geru drenažu, idealiu atveju – su maksimalia oro prieiga prie šaknų.

Drenažas

Drenažas yra vienas svarbiausių vazono elementų. Kai augalas palaistomas, drėgmės perteklius turi turėti galimybę laisvai ištekėti. Jums gali atrodyti, kad vanduo teka pernelyg greitai, greičiau, nei šaknys gali jį sugerti. Tačiau tai yra normalu! Orchidėjos ir kambario augalai dažniausiai žūva būtent nuo perlaistymo. Taigi, vazonas turi turėti daug mažų ir vidutinio dydžio angų.

Geriausi – plastikiniai


Lengvi, beveik amžini ir nebrangūs plastikiniai vazonai orchidėjoms gali būti įvairių formų, dydžių ir spalvų. Renkantis plastikinį vazoną nepamirškite apie drenažą ir tai, kad šaknims idealiu atveju reikalinga saulė, todėl rinkitės permatomus ar pusiau permatomus variantus.

O kaip gi keramika?

Žinoma, jeigu norite, galite savo orchidėjai rinktis ir keraminį vazonėlį. Jis, greičiausiai, labiau tiks prie tam tikro stiliaus interjero. Tačiau supraskite, kad orchidėjoms labiau patinka permatomos talpos.

Pinti vazonai

Įdomu tai, kad laukinės gamtos sąlygas orchidėjai geriausiai atkartoja būtent pinti vazonai. Tiesa, laistyti augalus tokiu atveju jums teks ypač atsargiai.

Teisingi išmatavimai

Kiekvieną kartą persodindami orchidėją (o daryti tai reikia kartą per du metus) rinkitės vazoną šiek tiek didesnį už ankstesnįjį. Tiesa, reikia žinoti, kad nevalia peršokti per pora dydžių, kitaip šaknys supus!

Orchidėjos persodinimas pagal visas taisykles


Priklausomai nuo norų, galite persodinti savo orchidėją kartą per metus, kartą per du metus ar kartą per tris metus. Žemiau pateikiama instrukcija, kaip persodinti orchidėją.

1. Vienas žmogus turėtų laikyti vazoną su orchidėjomis, o kitas – švelniai abiem rankomis traukti šaknų sistemą.

2. Jeigu šaknys pernelyg persipynusios ir jums atrodo, kad jūs jas pažeisite, palaistykite augalą vandeniu ir pabandykite po valandos persodinti.

3. Pašalinkite senas ir negyvas šaknis, sveikos šaknys – pilkos ir žalios.

4. Užpildykite naują vazoną būtent orchidėjoms skirtu žemių mišiniu.

5. Įdėkite orchidėją į vazoną ir likusiais žemes atsargiai išdėliokite aplink šaknis.

6. Palaistykite augalą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)