Mokslininkų nuomone, taip dažniausiai nutinka dėl produktuose esančių chemikalų.

„Bright Side“ sudarė ypač kenksmingų daiktų, kurių patartina atsisakyti, sąrašą:

1. Polistireno produktai


Ne kartą kartota, kad polistireno talpos kenkia aplinkai. Žmonių sveikatai jis irgi neduoda naudos. Polistirene yra stireno – toksiško chemikalo, kuris siejamas su vėžio rizika, regėjimo ir klausos praradimo rizika, žala nervų sistemai. Šis chemikalas sklinda iš polistireno lėkščių su karštu maistu ar gėrimu ir patenka į organizmą.

2. Klijuotos medienos gaminiai

Medžio drožlių plokštės

Tas mažas medinis stalelis jūsų kambario kampe ne toks jau nekaltas, kaip atrodo iš pirmo žvilgsnio. Gamintojai suklijuoja drožles, iš kurių gaminami baldai, su dervos klijais, o juose esantis UF formaldefidas sklinda į patalpą. Kuo kambaryje karščiau ir drėgniau, tuo daugiau išsiskiria formaldehido iš klijuotos medienos. Nuo ilgos sąveikos su šiuo chemikalu gali atsirasti plaučių ligų, astma ir netgi vėžys.

3. Antibakterinių ypatybių turintys produktai

Daugelio antibakterinių produktų gamybai naudojamas triklozanas. Šis chemikalas žalingas ne tik aplinkai, bet ir mūsų sveikatai. Bandymai su pelėmis parodė, kad nuo produktų su triklozanu (kurio būna šampūnuose, dantų pastoje ir netgi kosmetikos produktuose) pelės susirgo vėžiu.

Tiesa, nuo 2016 m. rugsėjo JAV Maisto ir vaistų kontrolės administracija uždraudė naudoti triklozaną antibakteriniuose muiluose ir prausikliuose.

4. Smilkalų spiralė nuo uodų

Sunku įsivaizduoti šiltą vasaros vakarą lauke be aplink zyziančių uodų. Atrodytų, paprastas išradimas – smilkalų spiralė nuo uodų yra tikras išsigelbėjimas. Deja, viskas ne taip paprasta, kaip atrodo.

Mokslininkai nustatė, kad dūmai iš smilkalų spiralės prilygsta 75–137 cigarečių dūmams. Nuo šitokio bet kokiai gyvai būtybei, įskaitant ir žmogų, atsiranda didelė įvairių plaučių ligų rizika.

5. Oro gaivikliai

Oro gaiviklis

Deja, šiuose nemalonų kvapą maskuojančiuose purškikliuose yra terpenų ir etileno pagrindu gaminamų glikolio eterių. Pastarieji oficialiai laikomi toksišku chemikalu, o terpenai, reaguodami su deguonimi, sudaro toksišką junginį. Negana to, oro gaivikliuose yra dar ir paradichlorbenzeno, kuris kenkia sveikatai, ypač jei naudojamas nedidelėje ar prastai vėdinamoje patalpoje.

6. Rutuliukai kandims naikinti

Pridėjus rutuliukų nuo kandžių, vilnoniai drabužiai saugiai gulės spintoje. Deja, iš tų rutuliukų sklindantys kvapai žalingi. Tyrimų duomenimis, pagrindinis jų komponentas paradichlorbenzenas gyvūnams sukėlė vėžį. Nors poveikis žmonių sveikatai dar neįrodytas, vis tik rutuliukus nuo kandžių patariama naudoti atsargiau. Kai kuriuose rutuliukuose gali būti naftalino, kuris per ilgą laikotarpį ima naikinti raudonuosius kraujo kūnelius.

7. Kosmetikos produktai

Kosmetika

Burbuliukai akių tuše – toli gražu ne blogiausias dalykas. Kosmetikos produktuose esantys ftalatai sutrikdė gyvūnų lytinių organų funkcionavimą, taigi gali būti pavojingi ir žmonėms. Šie panašūs į hormonus chemikalai suteikia produktams malonų kvapą ir gražią spalvą, jų gali būti dezodorantuose, šampūnuose, plaukų lake, netgi dušo užuolaidose.

Prieš perkant kosmetikos produktus patartina perskaityti jų sudėtį.

8. Smilkalų lazdelės


Egzotinį kvapą namuose skleidžiančios smilkalų lazdelės irgi įtrauktos į pavojingiausių gaminių sąrašą. Kaip ir smilkalų spiralėje nuo uodų, juose yra daug žalingų sveikatai komponentų, galinčių sukelti astmą, plaučių ligas ir netgi vėžį.

Būkime atsargūs su degančiais ir dūmus išskiriančiais dalykais, nes jie tiesiogiai veikia kvėpavimo sistemą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (57)