Brightside.me pateikia 10 patarimų, kaip kuo ilgiau išsaugoti skintas gėles.

1. Pamerkite gėles į švarią, didelę vazą.

Visada merkite gėles į švarią vazą – taip sumažinsite bakterijų ir kitokių mikroorganizmų, kurie dauginasi ir užkrečia gėles, riziką. Kad gėlių koteliai nebūtų pernelyg suspausti, rinkitės vazas su platesniais kakleliais.

2. Pamerkite gėles į karštą vandenį.

Savaime suprantama, ne į verdantį vandenį. Vandens temperatūra turėtų būti 43–44 laipsniai Celsijaus. Įpilkite karšto vandens į vazą su gėlėmis ir pastatykite vazą porai valandų į vėsią patalpą. Karšto vandens molekulės greičiau judės stiebais, o gėlės neteks mažiau drėgmės, nes oras bus vėsus. Šis metodas gėlininkų vadinamas stiprinimu, jis pratęsia skintų gėlių gyvenimą.

3. Dar vienas būdas – merkti gėles į šiltą vandenį.

Jei minėtas metodas nevilioja, pamerkite gėles į šiltą arba kambario temperatūros vandenį. Skintos gėlės geriau sugeria šiltą vandenį nei šaltą. Tiesa, svogūnines gėles geriau merkti į šaltą vandenį.

4. Nuskinkite apatinius lapus.

Kad pamerktos gėlės ilgiau stovėtų, nuskinkite visus lapus, kuriuos apsemtų vanduo. Lapai vandenyje labai greitai pradeda pūti, tada susidaro palanki terpė bakterijoms, kurios gali pažeisti visą gėlę.

5. Kasdien keiskite vandenį.

Kad gėlės ilgiau stovėtų, kasdien keiskite vandenį. Ir nepamirškite išimti iš vazos visus šapelius, lapelius, prieš įpildami šviežio vandens – taip užkirsite kelią bakterijoms. Galite įmesti į vazą kelias aspirino tabletes – vanduo bus švarus, terpė – nepalanki bakterijoms.

6. Kampu įpjaukite stiebus.

Nepamirškite reguliariai patrumpinti pamerktų gėlių stiebų. Aštriu peiliu nupjaukite stiebus 45 laipsnių kampu – gėlės galės sugerti daugiau vandens. Patartina iš karto pakirpti parsineštų iš parduotuvės skintų gėlių kotus, prieš merkiant gėles į vandenį. Jautresnėms gėlėms, kaip antai, rožėms, stiebus geriausia trumpinti vandenyje. Rožės ypač jautrios oro burbuliukams ir bakterijoms, kurios trukdo įsisavinti vandenį, todėl gėlės greičiau vysta.

7. Naudokite gėles stiprinančių priemonių.

Gėlių vitaminų galite nusipirkti sodininkystės priemonių parduotuvėse arba pasigaminti patys. Gėles stiprinančiose priemonėse yra komponentų, kurie būtini, norint pratęsti skintų gėlių gyvenimą. Tose priemonėse yra pesticidų, kurie trukdo daugintis gėlėms galinčioms pakenkti bakterijoms. Paprastas būdas pasigaminti naminę gėles stiprinančią priemonę – sumaišykite citrusinį gazuotą gėrimą su balikliu. Įpilkite į vandenį bet kokio gazuoto saldaus gėrimo su rūgštimi, proporcija – viena dalis gėrimo ir trys dalys vandens, ir įlašinkite kelis lašus baliklio (ne daugiau), kad išnaikintumėte žalingus mikroorganizmus. Iš tiesų šis mišinys gerokai efektyvesnis už dalį pirktinių priemonių.

8. Laikykite gėles toliau nuo tiesioginių saulės spindulių, nuo radiatorių ir nuo vaisių.

Raskite gėlėms vietą, kurios nepasiektų tiesioginiai saulės spinduliai ir kuri būtų toliau nuo šilumą skleidžiančių radiatorių. Nestatykite gėlių vazos ir arti vaisių dubens – vaisiai išskiria metileno dujas, nuo kurių gėlės greičiau vysta.

9. Kuo greičiau išimkite nuvytusias gėles.

Vos pastebėję, išimkite iš vazos apvytusias ar nuvytusias gėles. Priešingu atveju, metilenas, dujos, kurias išskiria ne tik vaisiai, bet ir vystančios gėlės, pakenks likusioms sveikoms gėlėms.

10. Atsiminkite, kad ne visas gėles galima merkti kartu.

Ne visas gėles galima merkti kartu. Pavyzdžiui, skinti narcizai ir hiacintai išskiria chemikalus, kurie kitiem augalams yra toksiški, taigi juos geriausia merkti atskirai. Jei vis tik nepaisant visų pastangų, merktos gėlės ėmė vysti, kelioms minutėms pamerkite jas į šiltą vandenį – tai paskutinis šansas įpūsti joms gyvybės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)