Kartais kasdienėje rutinoje sunku išlikti organizuotu ir laikytis tvarkos visame kame, tačiau yra mažiausiai devyni privalomi punktai, be kurių namai iš jaukaus poilsio ir ramybės kampelio virs banaliu gyvenamuoju plotu, kur galima pavalgyti ir pamiegoti.

1. Visada paklokite lovą


Palikti nesutvarkytą lovą – tas pats, kaip papuošti palanges gėlėmis ir jų nelaistyti. Tarsi ir yra, iš pradžių atrodo ne taip baisiai, tačiau galiausiai tai sudarko visą miegamojo kambario vaizdą. Pakloti lovą reikia visada, net jeigu be antrosios pusės jos niekas nemato arba gyvenate vieni. Lova – pagrindinė lankytina šio kambario vieta ir jo centras, todėl turi atrodyti patraukliai. Juk tai tas pats atspirties taškas, tam tikras fizinis ir vizualinis signalas palaikant tvarką, kuris padės suteikti puikų vaizdą visam likusiam kambariui.

2. Neapkraukite virtuvės

Virtuvės interjeras

Apsidairykite, kiek ne pirmo reikalingumo daiktų stovi ant valgomojo stalo, stalviršių ir palangės virtuvėje. Kodėl jie ten? Jais naudojamės geriausiu atveju kas tris dienas ar gal net kartą per dvi savaites. Prieš metus nupirkta sulčiaspaudė, arbatos servizas, duoninė, šaukšteliai ir kamščiatraukis – viską reikia perkelti į lengvai prieinamas, bet uždaras lentynas. Tik tada virtuvė atrodys šiuolaikiškai ir švariai.

3. Minimalistinio stiliaus vonios kambarys

Vonia

Vonios kambarys – tai ne vien higienos zona, bet ir tam tikra švaros ir poilsio oazė. Todėl tvarkant namus šiam kambariui reikia skirti ne mažiau dėmesio, nei likusiai buto daliai. Netgi tokie dažnai naudojami daiktai, kaip dantų šepetėliai, vatos pagaliukai ir diskeliai, prausikliai, dezodorantas ir gausybė kremų veidui bei kūnui geriau tegul bus paslėpti nuo akių. Jiems idealiai tiks spalvotos dėžutės, kurias galima kompaktiškai išdėlioti po kriaukle ar specialioje spintelėje. Tas pats galioja ir prausimosi priemonėms – joms reikia skirti atskirą lentyną spintelėje arba pasirūpinti kampinėmis lentynėlėmis virš vonios. Jokių pakampėmis chaotiškai išdėliotų spalvotų buteliukų.

4. Nuimkite viską nuo stalo

Virtuvės nepainiokite su biuru, kuriame visuose kampuose besimėtantys popieriai yra įprastas dalykas. Popierinius rankšluosčius ir atsargines servetėles geriau laikykite specialiai jiems skirtoje vietoje, pavyzdžiui, ištraukiamoje dėžėje ar atviroje lentynoje. Tačiau dėti jų ant stalo ar stalviršių – ne pati geriausia idėja. Tokie daiktai užgriozdins erdvę ir sugadins bendrą virtuvės dizaino įspūdį.

5. Tinkantys baldai poilsio zonai

Maža svetainė

Geriausia rinktis baldus, kurie vienu metu atlieka kelias funkcijas. Tai leis išsaugoti patrauklų ir jaukų kambario vaizdą, bei suteiks svetainei tvarkos įspūdį. Žurnaliniai staliukai su skyreliais visokioms smulkmenoms ir indaujos, slepiančios šventinius servizus ir stalo žaidimus – kur kas geresni pirkiniai, nei tiesiog gražūs baldai.

6. Žaislai – žaidimų kambaryje


Visur išmėtyti žaislai – akivaizdus betvarkės ir jaukumo stygiaus ženklas. Vaikams būtinai reikia įrengti specialiai žaidimams skirtą zoną, kur jie galėtų lavintis ir ilsėtis, kur bus laikomi jų minkšti žaisliukai, mašinytės, piešimo rinkiniai ir plastilinas. Nebūsime pernelyg griežti – jeigu nori ir tvarkingai elgiasi, vaikai gali žaisti bet kuriame kambaryje, tačiau paskui privalo viską sutvarkyti ir sugrąžinti žaislus į jų vietą – vaikų kambarį. O jeigu žaislų namuose pasidarė per daug, kad galima būtų išsaugoti tvarką, vadinasi, atėjo metas jų revizijai.

7. Ko nereikia demonstruoti

Geriau nedemonstruoti per daug, nes grožis paprastai slypi paprastume. Tokie daiktai, kaip DVD diskai, įvairiausi multimedijų elementai, ausinės, užrašai, kosmetika ir kiti panašūs dalykai turi būti gerai organizuoti ir paslėpti spintelėse. Nors tai naudingi ir reikalingi daiktai, tačiau bendrai kambario atmosferai labai kenkia ir suteikia jai aplaidumo jausmą. Jeigu spintelėse trūksta vietos, galima sugalvoti įdomias uždaras lentynėles ar pasirinkti dekoratyvines dėžes, kurios vienareikšmiškai atrodys geriau, nei krūva smulkmenų, išmėtytų po visą butą.

8. Nekontroliuojamas apdarų matavimasis


Ant kėdės padėti, net gražiai sulankstyti, ar ant spintos durų pakabinti drabužiai nėra geriausi tvarkos ir jaukumo palydovai. Net jeigu nuolat trūksta laiko ar būtina prieš svarbų renginį pasimatuoti krūvą drabužių, gerai būtų įprasti sudėti paskui visus daiktus atgal į spintą. Kad tai būtų lengva padaryti, būtina pasirūpinti tinkamomis ir patogiomis pakabomis, lentynomis ir kabliukais. Tai taip pat leis greičiau rasti reikiamus drabužius.

9. Idealus organizavimas

Nereikia tvarkymosi atidėti savaitgaliui, nes įpusėjus procesą galima ir perdegti. Gerai būtų išmokti tvarkos smulkmenose, kurios reikia laikytis kiekvieną dieną. Kiekvieną tikslą riekia suskaldyti į atskiras dalis ir nustatyti joms realistiškus terminus, nes tik taip nekils sunkumų palaikant tvarką ir jaukumą. Toks požiūris ne tik sutaupys laiko pilnaverčiam poilsiui, bet ir ilgalaikėje perspektyvoje tausos nervus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (60)