Noras iš pagrindų susitvarkyti dažną šeimininkę aplanko artėjant šventėms. Toliau pateikta keletas portale „Novate“ siūlomų patarimų, padėsiančių greičiau, sumaniau ir be papildomų išlaidų priversti savo buitį sutviskėti it kalėdinė eglutė.

Idealiai švari vonia

Vonia – viena iš dažniausiai namuose naudojamų vietų, todėl nekeista, kad joje kaupiasi purvas, mikrobai ir bjauriai atrodančios vandens nuosėdos. Kad vonia suspindėtų švara tikrai nereikia ištisas dvi valandas šveisti jos kempine naudojant brangias arba itin stipraus poveikio priemones. Prireiks tik greipfruto ir šiek tiek druskos. Iš pradžių paberkite į vonią rupios druskos. Greipfrutą perpjaukite pusiau ir kuria nors viena jo puse, tarsi kempine, įtrinkite vonią druska. Kai vonia taps švari, perliekite ją vandeni, o druskos ir greipfruto likučius tiesiog išmeskite.

Žvilgantis lygintuvas

Ant kaistančio lygintuvo paviršiaus ilgainiui susikaupia įvairių nešvarumų: prilipusių pūkų, vandens nuosėdų ir kt. Jie ne tik darko lygintuvo išvaizdą, bet ir kenkia lyginimo kokybei. Laimei, šią problemą galima labai paprastai išspręsti. Pasigaminkite mišinį iš valgomosios sodos ir acto. Juo nušveistas lygintuvas suspindės it naujas. Beje, valomąjį mišinį reikia bent kiek palaikyti ant lygintuvo paviršiaus ir tik tada patrinti drėgna šluoste. Ko gero, nereikia nė sakyti, kad valomas lygintuvas turi būti atjungtas nuo elektros tinklo.

Švarutėlaitė virtuvės kriauklė

Plautuvė yra ta virtuvės vieta, kuri iš karto krenta į akis. Norint idealiai ją išplauti reikia atlikti gana nesudėtingą kelių etapų procedūrą. Iš pradžių pasigaminkite mišinį iš valgomosios sodos ir vandens. Mišinys turi būti ganėtinai tirštas. Juo reikia ištepti kriauklę, o tada patrinti ją kempine. Tai atlikus reikia leisti kriauklei išdžiūti, o vėliau drėgnu audeklu nuvalyti sodos likučius.
Nerūdijančiojo plieno paviršių kuo puikiausiai nupoliruosite miltais. Dar prireiks sauso, minkšto audeklo atraižos. Baigus poliruoti, miltus reikia nuplauti ir leisti kriauklei išdžiūti.

Galiausiai, kad kriauklė akinamai suspindėtų, į ją, paėmus švarią šluostę, reikia įtrinti keletą lašų alyvuogių aliejaus.

Medinių pjaustymo lentelių reanimacija

Medinės pjaustymo lentelės turi savybę kaupti viską, kas tik ant jų kada nors buvo pjaustyta. Smulkiausios įvairaus maisto dalelės ilgainiui tampa nemalonaus kvapo, patamsėjusios spalvos ir mikrobų sankaupų priežastimi. Kad pjaustymo lenteles vėl galėtumėte naudoti be jokios baimės pernešti užkratą, pasitelkite į pagalbą keletą daiktų, kuriuos tikrai rasite namuose.

Pirmiausia, lentelę reikia nušveisti švitriniu popieriumi, kad jos paviršiuje neliktų plyšių. Tada ištrinkite lentelę rupia druska: taip darant pavyks atsikratyti mikrobų ir nemalonaus kvapo. Padirbėję su druska, čiupkite puselę citrinos ir ja ištrinkite abi lentelės puses. Citrina suteiks lentelei malonų aromatą. Taigi, po šios procedūros lentelė bus ne tik dezinfekuota, bet ir skaniai kvepianti.

Naujutėlaitės orkaitės efektas


Net ir labai seną bei purviną orkaitę pavyks išvalyti minimaliomis pastangomis. Nors parduotuvėse – gausybė šiam tikslui skirtų priemonių, problemą tikrai galima išspręsti ir pigiau, ir paprasčiau. Atskirame inde sumaišykite pusę stiklinės valgomosios sodos ir keletą valgomųjų šaukštų vandens. Pagamintas mišinys turėtų būti pastos konsistencijos. Juo reikia ištrinti visas vidine orkaitės sieneles ir palikti nakčiai (arba maždaug 12-ai valandų). Praėjus šiam laikui, viską nuvalykite drėgna šluoste. Galiausiai reikia apšlakstyti arba išpurkšti visus paviršius actu ir taip pat patrinti.

Efektyviau veikiantis dulkių siurblys

Kapitališkai tvarkantis būtina pasiekti visus sunkiai prieinamus namų kampelius. Dulkių siurblys, kad ir kaip gaila, čia ne visada šimtu procentų pasiteisina. Dažniausiai taip yra dėl to, kad jis neturi tinkamo antgalio. Laimei, šią problemą galima išspręsti. Tiesiog puiku, jei netoli namų veikia statybinių prekių parduotuvė. Joje be vargo rasite dozavimo dangtelį, idealiai tiksiantį ir siurblio žarnai. Šiuo savarankiškai sumeistrautu įtaisu dulkes pavyks išsiurbti iš pačių siauriausių plyšelių.

Kova su kalkių nuosėdomis

Kieto vandens paliekamos kalkių nuosėdos gadina bet kurio paviršiaus vaizdą. Pastebimas dėmes sunku pašalinti, o kalkėmis apėjusi dušo galvutė, čiaupas ir kiti santechnikai priskiriami įtaisai pradeda blogiau funkcionuoti. Greitai ir be ypatingo vargo problemą padės išspręsti citrina. Patrinkite jos gabalėliu paviršių, ant kurio matyti kalkių nuosėdų, o po 10 minučių nuplaukite citrinos sultis šiltu vandeniu.

Dėmių šalinimas iš čiužinio

Iš čiužinio arba sofos audeklo dėmes pavyks pašalinti kietu šepetėliu arba nedideliu kiekiu valgomosios sodos. Sodos reikia užberti ant dėmės ir palikti 20-iai minučių. Tada nusiurbti miltelius dulkių siurbliu.

Gilių unitazo linkių valymas

Kad ir keista, bet šią užduotį gerokai palengvins atsuktuvas. Norint tinkamai išvalyti sunkiai prieinamas vietas, reikia apsukti atsuktuvą dezinfekuojančia priemone sudrėkinta servetėle ir porą kartų perbraukti ja įvairius unitazo linkius ir plyšius.

Spindinčios medinės grindys

Bėgant laikui medinis paviršius gali apsiblausti ir prarasti savo patrauklumą. Padėtį pavyks pataisyti pasigaminus mišinį iš pusės stiklinės acto, ketvirtadalio stiklinės spirito, valgomojo šaukšto skysto muilo ir dviejų stiklinių šilto vandens. Viską kruopščiai sumaišykite, nupurkškite šiuo tirpalu grindis ir išrinkite jas specialiu grindų šepečiu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)