1. Ar laisvai augančios gyvatvorės nekarpomos?

Laisvai augančios gyvatvorės karpomos kaip ir bet kurie dekoratyviniai krūmai ar medžiai, tik, žinoma, retai. Tai darykite, norėdami suteikti augalams gražesnę formą, pašalinti sergančias ar nudžiūvusias šakeles, palaikyti tankumą. Genėti geriausia ankstyvą pavasarį arba rudens pradžioje.

2. Kada sodinti?

Spygliuočiai, kurie sprogti pradeda vėliau už vasaržalius augalus, sodinami nuo balandžio vidurio iki gegužės vidurio, nes nemėgsta šaltos dirvos. Rudeniop gyvatvorę geriausia sodinti rugpjūtį ir rugsėjį.

3. Kokia dirva tinkamiausia?

*Tujoms tinka vidutinio drėgnumo derlingas priemolis, priesmėlis ir lengvas molis.
*Kukmedžiai sodinami į drėgną, derlingą ir kalkingą dirvą.
*Puskiparisiai mėgsta derlingą, kalkingą normalaus drėgnumo dirvą.
*Pušys ir eglės nereiklios dirvai, tik pastarosios nepakenčia ilgesnių sausrų.
*Kadagiai nereiklūs, puikiai auga ir nederlingoje dirvoje.

4. Kokiais atstumais sodinti augalus?

Atstumai tarp žemaūgių augalų, atsižvelgiant į rūšį ar veislę, turi būti 0,3–0,5 m, tarp vidutinio aukščio – 0,4–0,6 m, tarp aukštų – 0,6–1,2 m.

Didžiausią atstumą galite apskaičiuoti ir patys. Padauginkite augalo aukštį iš 2. Gautą skaičių padalinkite iš 3. Pavyzdžiui, europinio kukmedžio ‘Fastigiata’ aukštis yra apie 2 m. Taigi 2 x 2 : 3 = 1,3 m. Taigi tarp šios veislės sodinukų galima palikti iki 1,3 m atstumus.

5. Kaip sodinti?

*Kuoliukais ir virve pažymėkite gyvatvorės vietą. Tada iškaskite griovį arba duobes. Jų gylis ir plotis priklauso nuo augalų dydžio. Medeliams iškasamas maždaug 70 cm, o krūmams – apie 60 cm pločio ir gylio griovys.
*Apie 15–20 cm nukasto derlingo viršutinio sluoksnio supilkite vienoje griovio pusėje, o likusią žemę – kitoje.
*Jei dirva molinga, į griovį ar duobes įberkite durpių, komposto ar smėlio, o jei smėlinga –molio, komposto, durpių. Po to pilkite derlingąją žemę. Pamaišykite viską kastuvu.
*Vėl ištieskite virvę ir sodinkite augalus. Būtinai atsižvelkite į veislės ar rūšies aukštį, lajos plotį. Visada geriau įsigyti panašaus amžiaus, aukščio ir pločio sodinukų. Atstumus tarp jų patogu matuoti reikiamo ilgio lazda. Augalus dėkite į griovį ar duobes. Šaknis gražiai paskleiskite, jokiu būdu neužlenkite. Jei reikia, jas patrumpinkite arba pagilinkite griovį ar duobes.
*Griovio arba duobių viršuje pilkite iškasto apatinio sluoksnio žemę. Ją apspauskite aplink sodinuką nuo pakraščio vidurio link. Taip padarysite duobutę vandeniui. Augalus paliekite.

6. Ar prižiūrėti pirmametę gyvatvorę žiemą?


Nors dauguma spygliuočių atsparūs šalčiams, bet prieš pirmąją žiemą jais vertėtų pasirūpinti labiau. Kaip? Jei rudenį dirva sausa – paliekite. Užbertas mulčias apsaugos šaknis nuo iškilnojimo ir šalčio. Visžalius augalus vasario mėnesį iš pietinės pusės pridenkite nuo saulės. Jei bijote, kad sniegas išlaužys silpnas šakeles, nupurtykite jį.

Pirmaisiais metais intensyviai auga sodinukų šaknys, tad būtina reguliariai lieti. Vėliau daugeliui gyvatvorių užtenka kritulių vandens. Prieš sodinant augalus, rekomenduojama į dirvą įterpti lėtai tirpstančių trąšų. Daugiau pirmaisiais metais netręškite. Vėliau tai daroma rudenį ir pavasarį kiekvienus arba bent kas antrus metus.

7. Jeigu šuo apšlapino augalą?

Sodybų šeimininkai dažnai skundžiasi, kad jų gyvatvorės ruduoja nuo šunų šlapimo. Pastebėję besišlapinantį gyvūną, augalus kuo greičiau apliekite vandeniu. Jeigu jis nesiliauja, gyvatvorę teks aptverti.

8. Kokius augalus rinktis laisvai augančioms gyvatvorėms?

Gyvatvorės