Į namų ruošos darbus įsitraukia ir vyrai

Pasak kartų tyrinėtojos, ISM vadybos ir ekonomikos universiteto docentės dr. Raimondos Alonderienės, jau kurį laiką stebima tendencija, jog žmonės – ypatingai jauni – tokių darbų, kaip namų tvarkymas ar maisto ruoša, iš viso nebeskirsto į vyriškus ar moteriškus, rašoma pranešime spaudai.

Šių metų rugpjūčio mėnesį lietuviškas namų švaros prekės ženklas „4Corners“ inicijavo apklausą, kurios metu apklausė daugiau nei 500 vyrų bei moterų. Beveik 70 proc. respondentų į klausimą apie pasiskirstymą, atliekant namų ruošos darbus atsakė, jog namų ruošos darbus atlieka kartu.

„Viską darome kartu, bet natūraliai šioks toks pasiskirstymas yra. Vyras dažniausiai siurbia, užstato skalbyklę ir indaplovę, paprašytas pakeičia patalynę. Išimtinai tik aš lyginu, valau langus, šveičiu vonios kambarį“, – tokį atsakymą pateikė tyrimo dalyvė p. Kristina.

Kita respondentė, p. Laura įvardijo, priešingai, jos namuose vyrui atitenka vonios kambario tvarkymas. „Aš valau dulkes, plaunu grindis, tvarkau virtuvę. Mano antra pusė valo tualetą, vonią, dušą“.

Labiausiai nemėgsta valyti langų ir plauti grindų

Nemėgstamiausiais namų ruošos darbais įvardyti – langų valymas, grindų plovimas ir dulkių valymas. Sunkiausia langus valyti kiek daugiau nei ketvirtadaliui apklausoje dalyvavusių respondentų (21.4 proc.), grindų plauti nepatinka 19.8 proc. respondentų, o dulkių nemėgsta valyti – 14.9 proc.

Taip pat, grindų plovimas buvo dažniausiai įvardijamas (30.4 proc.) ir kaip daugiausia jų laiko užimantis namų ruošos darbas.

„Daugiausia laiko užima grindų plovimas, nes kai šeima didelė, kartais tenka tai daryti ir keletą kartų per dieną“, – savo nemėgstamiausiu ir ilgai užtrunkančiu namų ruošos darbu dalinosi p. Gitana.

Į stipriai laikui imlių buities darbų top trejetuką dar pateko vonios valymas ir virtuvės tvarkymas, atitinkamai 21.4 proc. ir 16.2 proc.

Didžioji dauguma 2018 m. apklausoje dalyvavusių respondentų tikino, jog nors ir negali išvengti namų ruošos darbų – stengiasi juos atlikti kuo greičiau, kad savo laiką galėtų skirti šeimai, draugams ar poilsiui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)