1. Į unitazo bakelį pastatykite 1,5 l butelį.

1,5 l talpos butelį pripilkite vandens, primeskite į jį akmenukų, kad būtų sunkesnis, ir pastatykite jį į unitazo vandens nuleidimo bakelį – taip sumažinsite nuleidžiamo vandens kiekį. Naudojant šią priemonę, trijų asmenų šeima per metus sutaupo 11 kubinių metrų vandens.

2. Dažniau iškratykite ar keiskite dulkių siurblio maišelį.

Kuo labiau bus užsikišę filtrai ir dulkių surinkimo maišelis, tuo daugiau elektros energijos dulkių siurblys sunaudos.

3. Naudokite indus iš lengvai įkaistančių medžiagų.

Keptuvės ir puodai iš stiklo, vario ir aliuminio įkaista greičiau ir atitinkamai sunaudoja mažiau energijos maisto gamybai. Jei vis dėlto nesate pasiruošę atsisakyti pamėgtos ketaus keptuvės, tai bent nepamirškite išjungti viryklę likus 10 – 15 minučių iki kepimo pabaigos – jūsų keptuvei pakaks sukaupto karščio.

4. Perstatykite šaldytuvą.

Šaldytuvą rekomenduojama statyti prie pačios šalčiausios sienos, kuo toliau nuo radiatorių ir viryklės. Taip pat reikėtų palikti tarpą tarp sienos ir šaldytuvo. Tokiomis sąlygomis šaldytuvas naudos mažiau elektros energijos.

5. Atsisakykite elektros ilgintuvų.

Energijos taupymas

Bet kokie ilgintuvai tinkle sukuria pasipriešinimą, o tai padidina elektros sunaudojimą. Taigi kiek įmanoma stenkitės prietaisus jungti tiesiai į kištukinį lizdą.

6. Virdulyje vandenį virinkite tik vienam kartui.

Jei užkaisite ne pilną virdulį, o, tarkime, tik tiek vandens, kiek reikia vienam ar dviem puodeliams, virdulys sunaudos mažiau energijos, be to, greičiau pasiruošite arbatos. Tas pats galioja ir maisto ruošimui: neverta į puodą pilti pernelyg daug vandens. Po virimo neteks išpilti vandens pertekliaus, be to, maistas išvirs kur kas greičiau.

7. Skalbkite vėsesniu vandeniu.

Drabužius skalbkite žemesnės temperatūros vandenyje – vis tiek dauguma nešvarumų gerai išsiskalbs. Tam, kad vanduo įkaistų iki 30 laipsnių, reikia keturis kartus mažiau energijos, negu kaitinant vandenį iki 60 laipsnių. Be to, galite sumažinti skalbinių gręžimo apsukų skaičių iki 600 ar 800. Taip ne tik sutaupysite energijos, bet ir išsaugosite audinius.

8. Patikrinkite santechniką.

Jei norite patikrinti, ar iš unitazo bakelio neteka vanduo, pridėkite į bakelio vandenį dažų. Tam tiks net burokėlių sultys – jas lengvai nuvalys įprastos valymo priemonės. Jei po 30 ar 40 minučių pastebėsite, kad unitazas nusidažė raudona spalva, vadinasi, bakelis praleidžia vandenį. Jei jo nesutvarkysite, per metus tuščiai išleisite 18 kubinių metrų vandens.

9. Naudokitės šiukšlių kibiru.

Kitaip tariant, nemeskite į unitazą tų maisto atliekų, kurias yra sunku nuplauti.

10. Nuvalykite lemputes.

Apdulkėjusios lemputės šviečia 10 – 15 proc. blausiau. Kad nereikėtų jungti papildomų šviesos šaltinių, reguliariai valykite nuo dulkių tiek lemputes, tiek šviestuvų gaubtus.

11. Nuo elektros prietaisų šalinkite kalkes.

Nuo virdulio, skalbimo mašinos ar indaplovės kaitinimo elementų reguliariai pašalinkite kalkių apnašas – jos mažina šilumos laidumą, o tai reiškia, kad prietaisai sunaudos daugiau elektros, kad pašildytų vandenį iki reikiamos temperatūros.

12. Rinkitės maišytuvą su svirtimi.

Vandens maišytuvas su viena rankenėle leis greičiau sureguliuoti vandens temperatūrą, o tai reiškia, kad mažiau vandens nubėgs veltui.

13. Valydami dantis naudokitės stikline.

Dauguma žmonių jau yra įpratę užsukti vandenį, kol valosi dantis. Tačiau jūs galite sutaupyti dar daugiau vandens, jei dantis skalausite įsipylę vandens į stiklinę, o ne rieškutes.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)