Tad kaip išsaugoti džinsų spalvą skalbiant rankomis, skalbimo mašina ir džiovinant?

Skalbimas rankomis

Džinsinius gaminius geriau skalbti rankomis, nes taip gerokai atsargesnis metodas.

Skalbkite geriau ne dubenyje, o vonioje: tai leis visiškai išlankstyti džinsus ir mirkant, ir skalbiant;

Mirkydami (tai turi trukti ne ilgiau kaip valandą!) į vandenį įpilkite stiklinę acto ir du valgomuosius šaukštus valgomosios druskos (šiuos ingredientus ištirpinkite nedideliame vandens kiekyje, paskui supilkite į skalbimui skirtą vandenį). Toks tirpalas padės išsaugoti spalvą.

Naudokite ne karštesnį nei 40 laipsnių vandenį, geriau dar šaltesnį.

Pamirškite skalbimo miltelius: jie atima blizgesį iš metalinių detalių ir prastai išsiplauna iš audinio. Naudokite skalbimo skystį, šampūną ar skalbimo muilą.

Minkštu šepečiu pereikite per audinį, labiau trindami stipriau išteptas vietas. Iš pradžių išvirkščią pusę, paskui išverskite ir procedūrą pakartokite. Tik netrinkite kelnių klešnių vienos į kitą!
Jeigu naudojate muilą, muilinkite ne kelnes, o šepetį.

Skalbimas mašina

Specialistai tvirtina, kad tai galima daryti tik kraštutiniu atveju, tačiau būkime realistai: ne visada turime laiko ir noro skalbti rankomis.

Išverskite džinsus į išvirkščią pusę, užsekite visus užtrauktukus ir išimkite viską iš kišenių.

Pasirinkite atsargų skalbimo režimą: vandens temperatūra neturi viršyti 40 laipsnių, gręžimo apsukos – ne daugiau 600 (geriau apskritai apsieiti be gręžimo). Aukšta temperatūra ne tik išplauna spalvą, bet ir sutraukia audinį. Jeigu jūsų skalbimo mašinoje yra specialiai džinsams skirtas režimas, rinkitės jį.

Skalbkite su skysta priemone. Į skalavimui skirtą vandenį galima įpilti pusę stiklinės acto ar specialios spalvos fiksavimo priemonės.

Skalbkite džinsus kartu su kitais tamsiais (juodais, pilkais, mėlynais) drabužiais, nes tai taip pat padeda išsaugoti audinio spalvą.

Džiovinimas

Nepakanka teisingai skalbti džinsus, ne mažiau svarbu juos tinkamai džiovinti.

Džinsų audinys nemėgsta ryškios spalvos ir aukštos temperatūros. Pamirškite elektrinę džiovyklę ir karštą balkoną. Leiskite audiniui išdžiūti natūraliai toliau nuo tiesioginių saulės spindulių.
Džinsų negręžkite, pakanka delnais išspausti vandenį.

Gerai ištiesinkite audinį. Jeigu jūsų džinsų modeliui labai svarbu išsaugoti formą, jai užfiksuoti galima naudoti susuktus rankšluosčius.

Dar keli patarimai, kaip išsaugoti džinsų spalvą

Džinsų plovimas

Net jeigu skalbiate labai atsargiai, kuo rečiau tai darysite, tuo ilgiau išsaugosite spalvą. Jeigu švariose kelnėse įsitaisėte dėmę, tai ne priežastis juos skalbti. Pabandykite išimti dėmę lokaliai (laikydamiesi aukščiau išvardintų taisyklių).

Jeigu džinsai nėra dėmėti ir akivaizdžiai nešvarūs, o juos paprasčiausiai reikia atšviežinti, galima kelnes savaitei įdėti į šaldiklį. Suprantama, sandariai uždarytame maiše. Kad išvengtumėte pašalinių kvapų, galima prieš tai džinsus suvilgyti švaraus vandens ir degtinės tirpalu (proporcija 1:1). Naudokite pulverizatorių.

Rinkdamiesi skalbimo priemonę, pirmenybę teikite tamsiems audiniams skirtiems skalbikliams.

Jeigu džinsai turi odinių detalių, po skalbimo jas kruopščiai ištrinkite glicerinu – tai leis išsaugoti jų išvaizdą.

Teisingai išdžiovintų džinsų lyginti nereikia. Vis dėlto, jeigu jie susilamdę, apipurkškite vandeniu, sulenkite pusiau, gerai išglostykite, paskui kruopščiai susukite į ruloną. Taip juos galima laikyti iki kito dėvėjimo, kad jie vėl nesusilamdytų.

Kai kurios moterys ypač vertingus džinsus skalbia tiesiog ant savęs: apsimauna kelnes, sėdasi į šiltą vandenį, šepetėliu pereina per audinį, o paskui, maksimaliai išspaudusios delnais iš jų vandenį, vaikšto su jais tol, kol visiškai išdžiūva. Jeigu nusprendėte išmėginti tokį metodą, pasirūpinkite, kad būtų šilta, nes net ir mėgstamiausi džinsai neverti jūsų sveikatos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)