Štai devyniolika daiktų, kurių būtina atsikratyti, kad butas nevirstų tikru sąvartynu.

1. Sugadinti drabužiai

Megztinis su kečupo dėmėmis, kurių nepavyksta pašalinti, džinsai su skyle pačioje nepatogiausioje vietoje, ir kiti sunešioti drabužiai turi keliauti į konteinerį. Beje, trikotažo gaminius galima naudoti vietoj skudurų, o šiltus daiktus atiduoti gyvūnų prieglaudai.

2. Netinkamo dydžio drabužiai

Su drabužiais, kurie bėgant metams tapo per maži, geriau negailint atsisveikinti. Net ir tuo atveju, jeigu džinsai, kuriuos dėvėjote pirmame universiteto kurse, po kelių metų jums vėl tiks, kažin ar norėsis juos nešioti – bus išėję iš mados. Tą patį galima pasakyti ir apie drabužius, kurie tapo per dideli. Jeigu drabužiai geros būklės, juos galima iškeisti į kažką išties tinkančio, parduoti ar padovanoti. Viso kito be gailesčio atsikratykite.

3. Sena avalynė

Avalynės spintoje taip pat reiktų kartkartėmis atlikti reviziją ir išmesti viską, kas nereikalinga. Senas kambarines šlepetes, avalynę nudrengta pakulne, suplyšusius sportbačius. Ir nevertėtų tikėtis, kad kažkada su visais šiais batais nukeliausite į taisyklą. Jeigu iki šiol to nepadarėte, vadinasi, tie batai ne tokie jau ir reikalingi jums.

4. Sudėvėti apatiniai

Dėvėti spalvą praradusią liemenėlę ir ištampytas kelnaites – vadinasi, negerbti savęs. Apatiniai drabužiai taip pat turi savo galiojimo laiką: audinys nublunka, atsiranda skylutės ir dėmės, kurių neįmanoma pašalinti. Tad atsisveikinkite su tokiais daiktais be jokio gailesčio.

5. Skylėtos pėdkelnės ir kojinės

Jeigu suplyšo pėdkelnės, jų vieta ne spintoje, o šiukšlių dėžėje. Nebent kelias poras galima pasilikti tam, kad vėsiu oru galėtumėte apsimauti po kelnėmis. Su skylėtomis kojinėmis tvarka tokia: arba užsiūkite, arba išmeskite.

6. Bižuterija

Ko gero kiekviena moteris turi savo papuošalų dėžutę. Ir šioje „skrynelėje“ taip pat ne pro šalį periodiškai atlikti reviziją, atsikratyti sulaužytų, suplėšytų ir pasenusių papuošalų.

7. Seni šventiniai apdarai

Kai kurios moterys vestuvių ar išleistuvių sukneles saugo dešimtmečiais, tik kažin ar kažkas galėtų racionaliai atsakyti į klausimą – o kam? Žinoma, kad jos gražios ir primena laimingus įvykius, tačiau tik tiek. Kažin ar kils noras jomis apsirengti po kokių penkių metų. Jeigu trūksta dvasinių jėgų išmesti tokius apdarus, juos galima parduoti ar padovanoti.

8. Sagos ir audinių skiautės

Tokie miniatiūriniai paketėliai pažįstami kiekvienam, nors praktiškai niekas jų pagal paskirtį nenaudoja. O skirti jie pabandyti, kaip audinys reaguoja į skalbimo miltelius. Jeigu tokių bandymų neatliekate, iškart juos išmeskite. Sagas vertėtų pasilikti, tik reiktų nors kartą per metus peržiūrėti. Nes kartais nutinka taip, kad daikto seniai jūsų garderobe nėra, o sagas vis dar saugote.

9. Keptuvės nepridegančiu paviršiumi

Kad ir kiek giriamos šiuolaikinės keptuvės, jos turi esminį trūkumą – nėra amžinos. Todėl vos tik ant nepridegančio paviršiaus pasirodo įbrėžimai, tokią keptuvę būtina utilizuoti.

10. Puodai ir virtuvės rakandai

Daugelis šeimininkių savo virtuvėse turi buitinių rakandų, atitekusių joms dar iš močiučių. Todėl vertėtų peržiūrėti spintelių turinį ir išmesti viską, kas nereikalinga. Ir visai nebūtina išmesti senus, bet gerus daiktus. Pavyzdžiui, didelius puodus galima atiduoti savanoriams, o retro stiliaus cukrines ir puodelius padovanoti šio žanro vertintojams.

11. Indai su defektais

Lėkščių apdaužytais kampais, puodelių be ąselių ir įtrūkusių stiklinių lemtis ta pati – kelionė į šiukšliadėžę.

12. Patalynės užvalkalai

Prie daugelio namuose esančių daiktų taip įpranti, kad tiesiog nepastebi. Atidžiau panagrinėkite savo patalynės spintą. Tikrai neverta miegoti ant nublukusių pagalvių užvalkalų ar skylėtų paklodžių. Jie jau atitarnavo savo laiką ir pats metas paversti juos skudurais. Be to, tai taps pretekstu palepinti save nauja, gražia ir kokybiška patalyne.

13. Seni rankšluosčiai

Seni rankšluosčiai, kaip ir patalynės komplektai, turi savo galiojimo laiką. Skylėti, nuskalbti ir spalvą praradę daiktai turi keliauti į šiukšliadėžę.

14. Sugedusi technika ir elektros prietaisai

Buitinę techniką, kuria jau ilgą laiką nesinaudojate, galima padovanoti tiems, kuriems ji išties reikalinga, arba parduoti. Be jokio gailesčio atsisveikinkite su senais telefonais, televizoriais, ausinėmis ir kitais prietaisais. Jokios naudos – visiškas šlamštas.

15. Dėžės nuo elektros prietaisų

Kai tik baigiasi vieno ar kito prietaiso garantija, metas atsikratyti ir jų kartoninių dėžių. Neverta išmesti tik tų dėžių, kurių turinį planuojate parduoti.

16. Vadovėliai ir konspektai

Prisipažinkite, dažnai pasižiūrite į 10 klasės fizikos vadovėlį ar astronomijos konspektus? Jeigu ne, tai kam juos laikyti?

17. Atvirukai ir kvietimai

Žinoma, širdžiai brangių laiškų išmesti neverta, tačiau jeigu jų prisikaupė daug, tai jie gali užšiukšlinti ne tik spintą, bet ir visą butą.

18. Pašto šiukšlės

Geriausia laikytis paprastos taisyklės: reklaminius bukletus, pasenusius katalogus ir kitas šiukšles, kurios metų metais guli ant žurnalinio staliuko, išmetame laiku.

19. Garso ir vaizdo kasetės

Vis dar naudojate kasetinį magnetofoną ar vaizdo grotuvą? Jeigu ne, tai kam jums garso ir vaizdo kasečių kolekcija? Juk šiandien bet kokią muziką ar filmus galima be jokių problemų rasti internete.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)