Europoje – skirtingos tendencijos

Vakarų Europoje vyrauja minimalistinės žvakės, Rytų ir Centrinės Europos gyventojai mieliau renkasi spalvingesnes, įmantriau dekoruotas kapų ir dekoratyvines žvakes. Skirtumai pastebimi ir žvakių sudėtyje. 90 proc. Vidurio Europos gyventojų renkasi parafinines žvakes. Tuo tarpu Skandinavijos šalyse populiariausios žvakės, pagamintos iš stearino – pusiau skaidrios, riebios medžiagos, išgautos glicerino pagrindu. Europos rinkoje taip pat populiarėja žvakės iš bičių ar sojų vaško.

„Lyginant stearino ir parafino žvakes, didelio vizualinio ar kokybinio skirtumo nėra. Vienintelis dalykas, kurį vertėtų atsiminti, kad stearinas yra trapesnis ir iš jo pagamintos žvakės lūžta ar sutrupa greičiau nei parafininės“, – atsiųstame pranešime spaudai teigia žvakių gamintojo „Salamina“ pardavimų vadovė Violeta Marcjan.

Kaina nelygu kokybė?

Dažnai pirkėjai vadovaujasi nuostata, kad brangesnė prekė yra geresnė ir kartu kokybiškesnė prekė. Šis dėsnis galioja ne visada. Pastebėtina, kad neretai importuojamos žvakės pabrangsta dėl transportavimo išlaidų, reklamos efekto ar žinomo prekės ženklo vardo, o ne dėl kokybiškesnių gamybos procese naudojamų žaliavų.

„Pagrindinis rodiklis, lemiantis žvakės kokybę, yra ne tik kokybiškas parafinas ir kokybiškas knatas, bet ir tinkamas šių dviejų dalių suderinimas. Jei žvakės knatas nėra tinkamai suderintas su parafinu, žvakės prastai dega, jos rūksta ir gęsta“, – teigia specialistė.

Žvakės

6 praktiniai patarimai:

Įvertinkite degimo trukmę. Pagrindinis kriterijus, kuriuo vadovaujasi žvakių pirkėjai – žvakės degimo trukmė. Tačiau patartina įvertinti, kokiu tikslu bus naudojama žvakė ir ar ilga degimo trukmė išties reikalinga. Žvakės degimo trukmė priklauso nuo degimo metu sunaudojamo parafino kiekio. Kuo didesnis žvakės diametras, tuo ilgiau ji dega.

Žvakės forma ir dydis. Renkantis žvakes švenčių ar namų dekoravimui, vertėtų atsižvelgti ne tik į žvakių spalvą, bet ir į aktualų žvakės dydį. Žvakes viena nuo kitos rekomenduojama atskirti 15 cm atstumu. Todėl svarbu įvertinti, ar pasirinktos žvakės, išdėstytos tokiu atstumu, matysis ir atliks norimą funkciją.

Stiklinės žvakės – pranašesnės. Renkantis kapų žvakes, pirmenybę vertėtų teikti stiklinėms žvakėms. Jos yra tvirtesnės, geriau dega, o stiklas, skirtingai nei plastmasė, neišsilydo. Kokybiškos kapų žvakės turėtų gerai degti, nejuodinti stiklo ir nerūkti. Taip pat didesnės stiklinės žvakės dažniausiai būna su keičiamais žvakių įdėklais: sudegęs žvakės įdėklas gali būti pakeičiamas kitu, tokiu būdu stiklinę žvakę panaudojant ne vieną, o kelis kartus.

Nesirinkite per didelių žvakių įdėklų. Renkantis kapų žvakių įdėklus, geriau rinktis kiek mažesnius nei per didelius įdėklus. Jei įdėklas yra per didelis, dėl per mažo deguonies kiekio tarp žvakės liepsnos ir dangtelio įdėklas paprasčiausiai nedegs.

Apžiūrėkite knatą. Net iš aukščiausios kokybės parafino, bičių vaško ar iš kitos medžiagos pagaminta žvakė nedegs, jei jos knatas bus pažeistas. Įvertinkite, ar knatas nesudrėkęs, nenutrūkęs. Kokybiško knato ilgis turėtų siekti 10 mm.

Teikite pirmenybę šviesių spalvų žvakėms. Žvakių dažymui naudojami tamsūs pigmentai kartais apsunkina tinkamą knato degimą. Taip pat pastebima, kad spalvotos žvakės dėl jų sudėtyje esančių cheminių medžiagų gali sudegti greičiau nei baltos. Žvakių lašėjimui, varvėjimui įtakos spalva neturi. Žvakės dažniausiai laša dėl netinkamos, netiesios pozicijos bei per aukštos aplinkos temperatūros.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją