Lietuvoje dažniausiai atsiperkame niežuliu, tačiau tolimuosiuose kraštuose uodai perneša labai pavojingas ligas, kaip antai, maliariją, geltonąją karštligę, Čikungunijos virusą, Vakarų Nilo karštligę, dengė karštligę, limfinę filariozę ir Zika virusą.

Uodus prie žmonių ir gyvūnų vilioja iškvepiamas anglies dvideginis ir kiti kvapai. Laimė, yra aromatų, kurie padės atbaidyti uodus be cheminių priemonių.

Brightside.me pateikia aštuonių uodus atbaidančių augalų sąrašą:

Levandos

Malonus levandų aromatas uodams yra nepriimtinas. Be to, levandos turi antigrybelinių ir antiseptinių ypatybių. Levandų galima pasisodinti sode arba vazone ir pastatyti šalia lauko durų ar ant palangės. Įtrinkite levandos žiedų sau į odą – išsiskyręs eterinis aliejus dar veiksmingiau saugos nuo uodų.
Medetkos

Medetkos

Medetkos – nereiklūs augalai, kuriuose yra tiofeno – uodus atbaidančios medžiagos. Medetkos atvaidys ne tik uodus, bet ir amarus, tripsus, įvairius vabalus ir vikšrus.

Pelargonijos

Pelargonijos – labai gražios gėlės, kurios atbaido uodus ir kitokių rūšių kenkėjus. Greitai augančioms pelargonijoms patinka šiltas, saulėtas, sausas klimatas, tačiau jos ne mažiau sėkmingai auga ir vėsesnėse vietovėse. Pelargonijas reikia dažnai apkarpyti.
Rozmarinai

Rozmarinai

Rozmarinai suteikia patiekalams aromato, kuris ne mažiau veiksmingas, norint atvaidyti uodus, kopūstines kandis ir morkines museles. Jei norite uodų netrikdomi pasėdėti prie laužo, irgi padės rozmarinai – įmekite į laužą kelias rozmarinų šakeles, jų kvapas atbaidys uodus.

Pipirmėtės

Ir ši žolelė tinka ne tik kulinarijoje. Tyrimais įrodyta, kad pipirmėtės nuo valandos iki dviejų valandų laikotarpiui atbaido maliarijos, limfinės filariozės ir dengė karštligės nešiotojus.

Mėtos

Mėtos – puikiai žinoma uodus atbaidanti žolelė. Nešiokite kišenėse sutrintų mėtų lapelių – ir uodai garantuotai prie jūsų neskris. Galite prisodinti mėtų prie namų – tai irgi atbaidys uodus.

Bazilikai

Bazilikai – mėgstamas itališkos virtuvės prieskonis, kuris pagardins daugelį patiekalų. Šis prieskonis savo ryškiu kvapu veiksmingai atbaido uodus. Tyrimai parodė, kad bazilikų kvapas yra netgi nuodingas uodams.

Katžolė

Katžolės patinka katėms, bet nepatinka uodams – jų pasodinę galėsite nekandami uodų vaikštinėti sode. Tyrimais įrodyta – katžolės 10 kartų efektyviau atbaido uodus nei cheminis purškiklis nuo uodų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)