Portalas „FurnishHome“ pasakoja, kokiomis močiučių gudrybėmis mes galėtume pasinaudoti ir šiais laikais.

1. Namų tvarkymą planuojame pagal metų laikus.

Daugelis mūsų močiučių stambius tvarkymosi darbus planuoja pagal metų laiką. Tai puikus būdas, paskirstyti darbus visiems metams. Kai kurie punktai tinka tik nuosaviems namams, taigi jei gyvenate bute, juos praleiskite. Štai kai kurie sezoniniai darbai:

Pavasarį plauname kilimus ir atliekame generalinį namų valymą, atitraukdami nuo sienų visus baldus.

Vasarą nuvalome namo fasadą, įskaitant ir langus su vidiniais rėmais.

Rudenį ruošiame šildymo sistemą šaltajam metų laikui.

Žiemą išnešame į šaltį visas antklodes, pledus, pagalves ir kitą stambią tekstilę bei drabužius, kurie visuomet gulėjo spintoje.

2. Racionaliai lyginame patalynę.

Mūsų močiutės turi labai paprastą metodą, kaip gauti išlygintą patalynę, nelyginant viso jos ploto. Po skalbimo ištraukite patalynę iš skalbyklės, kol ji dar nėra visiškai išdžiūvusi, ir gražiai ją sulankstykite. Tuomet lyginkite ją sulankstytą!

3. Neišmeskite senų drabužių ir patalynės.

Mūsų močiutės niekada nebūdavo tokios švaistūnės, kad išmestų nereikalingus daiktus. Vietoje mums įprastų popierinių rankšluosčių jos naudodavo skuduriukus, kuriuos pasidarydavo iš senų drabužių ar patalų. Tiesiog sukarpykite nebenešiojamus drabužius norimo dydžio skiautėmis.

4. Dažai iš arbatos

Net jei išbandėte visas priemones, kad pašalintumėt dėmes iš servetėlių ir staltiesių, jų neišmeskite. Daugelis mūsų močiučių arbatos dėmėmis išteptas servetėles ar staltieses tiesiog nudažydavo tos pačios arbatos tirpalu. Sutikite, tai genialu. Į kibirą karšto vandens įmeskite 4 ar 5 pakelius juodosios arbatos ir palikite juos 10 min. Tuomet arbatos pakelius išgriebkite ir į gautus „dažus“ sumerkite dėmėtas servetėles ar staltiesę. Esame įsitikinę, kad rusvas antikinis atspalvis bus joms naudingas!

5. Batų tepalas – mediniams baldams

Avalynei skirtą tepalą bei vašką galite naudoti ir mediniams baldams – jis padės išsaugoti spalvos ryškumą. Batų tepalą galite panaudoti ir tam, kad užmaskuotumėt medinių baldų nusitrynimus.

6. Kad langai būtų idealiai švarūs

Kai valote ką tik išplautus langus, iš vienos lango pusės valykite juos vertikaliais judesiais, iš kitos pusės – horizontaliais. Jei nuo valymo ant stiklų liks ruožų, jums bus lengviau suprasti, kurioje pusėje – vidaus ar lauko – jie yra.

7. Kaip pašalinti išsiliejusį vašką ar parafiną?

Jei nuo medinių grindų ar baldų norite pašalinti išsiliejusį žvakių vašką ar parafiną, kelias minutes ant skystų vaško dėmių palaikykite maišelį su ledukais. Kai vaškas sukietės, lengvai jį nurinksite ar nugrandysite.

8. Sienas plaukite iš apačios į viršų.

Plauti sienas nuo grindų yra geriausias būdas išvengti nutekėjimo.

9. Kempinėles padalykite pusiau.

Mūsų močiutės beveik visuomet naudodavo naujas kempinėles, nes jomis plaudavo trumpiau. Jei naują virtuvinę kempinėlę padalysite pusiau, turėsite dvi kempinėles. Mažesnė kempinėlė greičiau išdžius, todėl sumažės tikimybė, kad joje prisikaups bakterijų.

10. Kaip greitai išvalyti išsiliejusius riebalus?

Jei išliejote riebalus ant medinių grindų, greitai užpilkite ant jų šalto vandens. Šaltas vanduo surakins riebalus ir jie nesusigers į medieną, palikdami dėmę.

11. Valykite sidabrą dantų pasta.

Jei jums reikia greito būdo, kaip priversti sidabrą spindėti, nepanikuokite. Tiesiog čiupkite dantų pastą. Išspauskite šiek tiek pastos (o ne gelio) ant sidabro, pavalykite ir nuplaukite šiltu vandeniu. Tuomet nusausinkite švelniu audiniu. Gražu!

12. Kaip greitai ir lengvai užvilkti pagalvių užvalkalus?

Mūsų močiutės žino visas gudrybes, kaip užvilkti patalynę, įskaitant ir šį triuką, skirtą pagalvėms. Išverskite pagalvės užvalkalą į blogąją pusę ir sukiškite rankas vidun. Tuomet kartu su užvalkalu sugriebkite pagalvės kraštus ir patraukite juos į save, o užvalkalą nuleiskite žemyn. Neįtikėtinai paprasta.

13. Naudokite medžiaginius rankšluosčius.

Galite sutaupyti šiek tiek pinigų, jei nuo popierinių rankšluosčių pereisite prie medžiaginių. Tiesiog įsigykite didesnį jų kiekį ir dažnai skalbkite, geriausia atskirai nuo kitų skalbinių.

14. Ventiliacijos angoms naudokite automobilių vašką.

Jei norite, kad ant ventiliacijos angų grotelių nesikauptų dulkės, ištepkite jas automobilių vašku.

15. Naudokite natūralius oro gaiviklius.

Jei norite, kad jūsų namai nuostabiai kvepėtų ir jiems nereikėtų naudoti sintetinių kvapų, pasitelkite 100 proc. vanilės ekstraktą. Vatos diskelius su ekstrakto lašais išdėliokite kampuose už ir po baldais.

16. Garai padės pašalinti priskretusius maisto likučius.

Yra paprastas būdas, kaip pašalinti priskretusius maisto likučius be indų mirkymo vandenyje. Užvirinkite puode vandenį ir kelias sekundes palaikykite purviną indą virš garų. Po apdorojimo garais lengvai viską nuplausite.

17. Paskirkite dieną valymuisi.

Tai supaprastins patį procesą ir leis atlaisvinti kitas dienas.

18. Kaip pašalinti dėmes ir kvapą nuo rankų?

Nuo darbo su kai kuriais produktais ant jūsų rankų gali likti dėmių ar nemalonus kvapas. Jį pašalinti padės pomidorų padažas arba actas. Rankas taip pat galite išsitrinti druska.

19. Pasirinkite dieną kepiniams.

Šiuolaikiniai šaldikliai leidžia mums kiekvieną mėnesį susiplanuoti kepinių dieną, per kurią galima išsikepti kelias partijas sausainių ar biskvitų ir juos užšaldyti vėlesniam laikui.

20. Patrumpinkite dušo užuolaidą.

Kitą kartą, kai kabinsite naują dušo užuolaidą, patrumpinkite ją 5 ar net 10 cm. Būtent ši užuolaidos dalis prilimpa prie vonios ir trukdo ją valyti.

21. Girgždančias duris sutepkite konditeriniais riebalais.

Keista, kad nedaug kas taip elgiasi, juk tikrojo tepalo namuose turi ne visi.

22. Vėdinkite čiužinius saulėje.

Močiutės tikrai žino, kad saulės spinduliai ir grynas oras efektyviai vėdina ir dezinfekuoja. Saulėtą dieną tiesiog išneškite čiužinį į lauką ar balkoną ir palikite kelioms valandoms. Tai padės pražudyti dulkių erkutes, išgarins drėgmę ir atšviežins jūsų čiužinį.

23. Imkitės prevencijos.

200 g profilaktikos yra verti 1 kg gydymo. Jei sugebėsite užkirsti kelią netvarkai, tuomet jums neteks tiek daug tvarkyti ir valyti!

24. Neatsilikite, tuomet nereikės vytis.

Daugelis močiučių turėdavo sąrašus mažų darbų, kuriuos atlikdavo kiekvieną dieną. Tai ne tik užtikrina švarą ir tvarką tais atvejais, kai užeina netikėtų svečių, bet ir padeda greičiau bei paprasčiau išvalyti visus namus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)