1. Greitas atsivėsinimas

Mažas purkštuvas su šaltu vandeniu – tikras išsigelbėjimas esant karštam orui. Kartkartėmis apsipurkškite rankas, veidą ir erdvę aplink save. Akimirksniu pajausite vėsumą ir palengvėjimą. Purkštuvą nustatykite ant smulkiausių purslų. Dar vienas naudingas įrenginys – nešiojami ventiliatoriai. Jie veikia su baterijomis ir labai gelbėja viešose vietose, kur neprieinamos tikros atvėsinimo priemonės.

2. Stebuklingi atvėsimo taškai

Tiesiog po šaltu vandeniu pakiškite riešus. Jeigu neturite galimybės palysti po vėsiu dušu, šis metodas neįtikėtinai veiksmingas, Riešuose, kaip ir vidinėje alkūnių pusėje, po keliais ir ant kaklo yra aukštesnio spaudimo taškai. Jų atvėsinimas veikia visą organizmą. Pakaks po šaltu vandeniu palaikyti vos dešimt sekundžių ir pajausite tikrą palaimą. Dabar jau žinote, kad kompresus geriausia dėti ne ant kaktos.

3. Egiptietiškas miegas

Pačios karščiausios šalies pasaulyje gyventojai tikrai žino visas paslaptis, kaip gelbėtis nuo karščio. Vadinamasis „Egipto metodas“ veikia šimtu procentų. Viskas, ko jums reikės, tai vėsiame vandenyje sušlapinti rankšluostį ar paklodę, kuri naktį virs vėsiu apklotu. Žinoma, svarbiausia yra nepersistengti, kad visko aplinkui nesušlapintumėte. O kol improvizuotas apklotas nesušilo, galima greitai užmigti be ilgo vartymosi ant karštos pagalvės.

4. Atsikratykite visų šilumos šaltinių

Kaip įmanoma mažiau naudokite orkaitę ar krosnį maistui ruošti. Jeigu maistą reikia pasišildyti, geriau rinkitės mikrobangų krosnelę, o paruošti – grilį po atviru dangumi. Visą buitinę techniką, kuri nenaudojama, reikia išjungti iš elektros lizdo. Netgi menkiausias elektrinis prietaisas išskiria daug šilumos. Be buities prietaisų šilumą išskiria ir kaitrinės lempos. Jeigu norite išvengti papildomos šilumos kambariuose, geriau jas pakeiskite šviesos diodais arba kompaktiškomis fluorescencinėmis lempomis. Palyginti su kaitrinėmis lempomis, jos išskiria 80 procentų mažiau šilumos.

5. Gerti reikia daug, bet ne viską

Jeigu lauke karšta, pirmiausia reikia atsisakyti alkoholio. Ypač alaus, kuris stipriai dehidratuoja organizmą. Kava taip pat nėra geriausias variantas, nes ji iššaukia visiškai nereikalingą papildomą krūvį kraujagyslėms. Nereikėtų gerti ir limonadų, nes šiuolaikiniuose limonaduose apskritai mažai kas naudingo. Be to, juose labai daug cukraus. Jo gausa pakelia spaudimą, kas karštu oru gali tapti nepakeliama našta. Tad optimalus variantas yra mineralinis vanduo, atvėsintas kompotas, sultys, citrina pagardintas vanduo.

6. Neatidarinėkite langų karščiui

Dieną langai privalo būti uždaryti! Tai taisyklė, kurios nevalia nepaisyti. Lauke visada karščiau, nei patalpoje. Langus atidaryti naudinga tik vėlų vakarą ir ankstyvą rytą, kai lauke viešpatauja vėsuma. Tokiu metu galima drąsiai padaryti skersvėjį.

7. Užšaldyta nosinė

Tai puikus būdas atvėsinti namus ir ne tik. Reikia sulankstyti nosinę ar kitokį natūralios medžiagos gaminį, įdėti į polietileno maišelį ir neilgam padėti į šaldiklį. Šią gelbėjimosi priemonę reikia pridėti prie rankų, kojų, kaklo ar kaktos. Tai akimirksniui odai suteiks šviežio oro ir vėsos gūsį.

8. Šalta patalynė

Kai karšta, vakarais labai sunku užmigti. Šią problemą išspręsti padės atvėsinta patalynė. Prieš miegą ją galima atvėsinti šaldytuve ar šaldiklyje. Tai suteiks ilgai lauktą vėsą laikotarpiui, kurio pakaks užmigti. Vėliau patalynė, žinoma, sušils, tačiau tai jau nebus taip svarbu. Didžiausią komfortą pasiekti galima naudojant natūralius audinius: lengvą medvilnę, atlasą ar šilką. Šios medžiagos garantuoja optimalią ventiliaciją kūnui ir ne taip greitai sušyla.

9. Bet kokios vandens procedūros

Vėsus dušas akimirksniu sumažina kūno temperatūrą. Tačiau ir šiltas vanduo duoda naudos: jis priverčia kūną patikėti, kad aplinkos atmosfera ne tokia karšta, kaip atrodo. Galima netgi pagulėti vėsioje vonioje. Tik būkite atsargūs – neperšalkite ir nesusirkite. Esant karštam orui naudingos bet kokios vandens procedūros, nes jos sudrėkina odą ir leidžia papildomai šilumai greičiau išgaruoti. Per karščius geriau nenaudoti įvairių prausimosi priemonių. Visos jos sausina odą ir tik blogina bendrą savijautą. Pakaks paprasto dušo.

10. Su karščiu kovojantis masažas

Šiam stebuklingam masažo seansui prireiks vos kelių minučių. Pirmiausia karštį suvokia nervų sistema ir smegenys. Būtent jie siunčia signalus visam organizmui, kad jam karšta. Jeigu norite apgauti sistemą, pakanka stimuliuoti konkrečius taškus. Tai trys savimasažo pratimai, kurių kiekvienas pareikalaus vos po minutę. Veiksminga bet kuriuo paros metu. Galima daryti kiek nori kartų, kai tik karštis ima varginti. Taigi:

  • Sulieskite mažylio piršto ir nykščio pagalvėles, ir stipriai spauskite.
  • Tais pačiais pirštais gerai suspauskite ausų lezgelius.
  • Nykščiu su jėga spauskite įdubimą tarp smakro ir apatinės lūpos.

11. Atvėsinkite orą automobilyje

Jeigu automobilyje sugedo kondicionierius, taip pat galima rasti išeitį. Puikia alternatyva taps keli plastikiniai buteliai su užšaldytu vandeniu arba atšaldytos guminės šildyklės. Tokie šalčio šaltiniai greitai atvėsins temperatūrą keliais laipsniais.

12. Mafija įveda tvarką

Visi langai turi būti užtamsinti. Tai galioja ir namams, ir automobiliui. Užklijuokite tamsintą ar atspindinčią plėvelę. Toks nesudėtingas triukas tikrai daro stebuklus.

13. Gamtos jėga

Gudrusis augalas eleuterokokas adaptuoja organizmą karščiui. Jo tiesioginė paskirtis – atsikratyti stresų. Tačiau ir alinantis karštis nesuteikia malonių pojūčių. Eleuterokokas padeda prisitaikyti prie tvankumo, deguonies trūkumo ir net paties didžiausio vasaros karščio. Įdėkite jo į arbatą ir gerkite rytais. Pakaks 25-30 lašų kiekvieną dieną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)