Šie keturiolika visiems įprastų sodo augalų žmonėms patrauklūs tiek estetiškai, tie aromato prasme. Užtat uodams ir kitiems įkyriems vabzdžiams jie atgrasūs. Didžioji dauguma jų valgomi arba vaistiniai augalai, rašo returntonow.com.

Pasodinkite jų netoli namų durų ir langų – taip uodai nepateks į jūsų namus. Kai kuriuos galima įtrinti tiesiai į odą arba panaudoti gaminant naminį purškiamą repelentą.

1. Levanda

Levandos aromatas gali būti malonus ir atpalaiduojantis žmonėms, tačiau uodai negali jo pakęsti. Jeigu vakare einate pasivaikščioti, galite patrinti šiuo augalu savo odą – jis išleis aliejus, kurie ir atbaidys vabzdžius.

2. Bazilikas

Jeigu savo sode pasisodinsite bazilikų, turėsite ne tik puikų ingredientą itališkiems patiekalams, bet ir ne mažiau puikų repelentą. Tiesa, baziliko nereikia trinti į odą, kaip levandų. Jo kvapas toks stiprus, kad tereikia pasisodinti aplinkui langus ir palei duris, ir uodai bus sutramdyti.

3. Mėta

Dar viena žolelė, kuri pasitarnauja ne tik kulinarijoje bei kaip vaistažolė, bet ir tuo pačiu veda iš proto įkyrius vabzdžius – tai mėta. Šis augalas jokios ypatingos priežiūros nereikalauja, auga pats savaime. Tiesiog kartkartėmis ją palieskite, kad paskleistų į orą savo gana aštrų aromatą.

4. Citrinžolė

Išskirtinis citrinžolės aromatas taip veiksmingai atbaido uodus, kad jis naudojamas kaip pagrindinis ingredientas daugelyje komercinių repelentų. Tačiau rekomenduojame vengti augalų, kurie žymimi kaip „turintys citrinžolės kvapo“. Jie tikrai nebus tokie veiksmingi kaip tikroji citrinžolė.

5. Katžolė

Tyrimai parodė, kad katžolė yra veiksmingesnė nei įprastos pirktinės priemonės nuo uodų. Katžolėje yra organinio junginio, vadinamo nepetalaktonu, kuris traukia kates, tačiau atbaido vabzdžius.

6. Medetkos

Medetkos tarnauja dviem tikslams – jos puošia sodą ir atbaido kenkėjus. Jose yra junginys, kurio veiksmingumas patvirtintas moksliniais tyrimais.

7. Valgomasis česnakas

Ne tik stiprus valgomojo česnako kvapas atbaidys uodus, bet ir valgant jį jūsų kraujas jiems bus mažiau skanus.

8. Rozmarinas

Jeigu įmesite rozmarino į ugnį, išsiskirs žmonėms itin patinkantis kvapas, tačiau uodai ir kiti ligas nešiojantys vabzdžiai jo labai nemėgsta. Rozmariną reikia sodinti itin saulėtoje vietoje.

9. Taškuotoji mėta

Šios gražios violetinės gėlės taip veiksmingai atgraso įkyrius vabzdžius, kai kai kurie žmonės įsigudrina sutrintų jų lapų nešiotis savo kišenėse.

10. Meksikinis žydrūnis

Meksikinis žydrūnis turi slaptą junginį, naudojamą komerciniuose uodų repelentuose. Tai uodų nepakenčiamas kumarinas. Jis traukia žavinguosius drugelius, tačiau atgraso visokius įkyrius vabzdžius.

11. Snaputis

Snapučiai skleidžia kvapą, kuris labai primena citrinas. Jis taip pat atbaido uodus ne mažiau veiksmingai, nei papuošia jūsų sodą. Vis dėlto, turite vengti šio augalo, jeigu namuose auginate šunį. Augintiniams jis šiek tiek toksiškas.

12. Eukaliptas

Eukalipto medžio aliejus atbaido visokius vabzdžius, įskaitant uodus ir erkes. Prieš eidami į lauką užlašinkite du ar tris šio eterinio aliejaus lašus ant odos ir leiskite šiam augalui atgrasyti vabzdžius nuo jūsų namų ir kiemo.

13. Monarda

Monarda skleidžia itin aštrų kvapą, kuris sutrikdo uodus ir neleidžia jiems mūsų užuosti. Užtat monarda pritraukia drugelius ir bites.

14. Koralinė azolė

Koralinė azolė gebėjimu atbaidyti kraujasiurbius vabzdžius nei kiek nenusileidžia citrinžolei. Galite sutraiškyti koralinės azolės lapų ir įsidėti jų į kišenę. Taip pat galima šiuo augalu patrinti odą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)