1. Vandenilio peroksidas

Vandenilio peroksidas yra dar viena vaistinių prekė, kurią galima drąsiai naudoti sodininkystei. Ji padės aprūpinti augalų šaknis deguonimi, dezinfekuos dirvą, sustabdys puvimo procesus ir praturtins seną substratą. Į vandenį, kuriuo laistysite augalus, tiesiog įlašinkite nuo 10 lašų iki 3 mm vandenilio peroksido. Naudokite pagal poreikį.

2. Dilgėlių gira

Visi žinome naudingąsias dilgėlių savybes. Jos gali praversti ir sode. Kad paruoštumėt natūralias trąšas, dilgėlių lapus sutrinkite, užpilkite šiltu vandeniu su mielėmis ir palikite 4 – 5 dienoms. Perkoštą skystį atskieskite vandeniu (proporcijomis 1:10) ir naudokite laistymui kartą per 2 – 4 savaites. Tokios trąšos praturtins dirvą kalciu, kaliu ir magniu – augalų vystymuisi reikalingais elementais.

3. Bananų žievės


Bananų žievės turi daug kalio, kalcio ir fosforo, kurie yra būtini augalams. Egzistuoja daug būdų, kaip panaudoti bananų žieves trąšoms. Patas paprasčiausias – bananų žieves susmulkinti ir užkasti į dirvą. Netgi patys silpniausi augalai nuo tokių trąšų atgis ir subujos. Bananų žieves taip pat galima iškepti orkaitėje ant aliuminio folijos, sutrinti ir supakuoti į hermetišką maišelį. Gauta košele tręškite kambarines gėles – po vieną arbatinį šaukštelį kiekvienam vazonui.

Jei norite skystų trąšų, susmulkintas bananų žieves užpilkite nedideliu kiekiu karšto vandens ir palikite parai. Šį užpilą perkoškite ir sumaišykite su vandeniu, santykiu 1:1. Gautu tirpalu reguliariai laistykite nusilpusius augalus.

4. Kavos tirščiai

Natūralios kavos tirščiai yra puiki trąša kambariniams ir sodo augalams. Kava pratutina dirvą azotu bei kitais naudingais mikroelementais, suteikia jai lengvumo ir itin tinka gėlėms, kurios mėgsta rūgščią terpę. Kavos tirščius sudžiovinkite ir sumaišykite su žemėmis: 500 ml žemių imkite vieną arbatinį šaukštelį tirščių.

5. Bulvių nuoviras

Neįtikėtina, tačiau vandenį, kuriame virė bulvės, taip pat galima panaudoti kaip trąšą. Toks nuoviras turi daugybę naudingų mineralų, įskaitant kalį, ląstelieną ir krakmolą. Tiesiog nupilkite bulvių nuovirą į butelį ir naudokite jį gėlėms laistyti, bet ne dažniau kaip kartą per dvi savaites. Tiesa, yra viena svarbi sąlyga: bulvių nuoviras bus naudingas tik tuomet, jei bulves virėte be druskos.

6. Gintaro rūgštis

Gintaro rūgštis – bespalvė ir bekvapė kristalų formos medžiaga, kurią už centus galima įsigyti kiekvienoje vaistinėje. Ši rūgštis yra visiškai nepavojinga nei žmonėms, nei gyvūnams, bet gali duoti daug naudos kambariniams augalams. Gintaro rūgštis puikiai stimuliuoja augimą, padeda įveikti stresą (pavyzdžiui, persodinus augalą), atkuria natūralią grunto mikroflorą. Gintaro rūgštį galima naudoti laistymui ir apipurškimui. Kad paruoštumėt gintaro rūgšties tirpalą, vieną tabletę šios medžiagos ištirpinkite 1 l vandens. Gautą tirpalą naudokite ne dažniau kaip kartą per mėnesį.

7. Akvariumo vanduo


Vanduo iš akvariumo, kurį nupilate, gali tapti puikia trąša kambariniams augalams. Žuvų gyvybinės veiklos produktai praturtina vandenį mikroelementais, kurie gali būti naudingi gėlėms. Tokiu vandeniu laistykite augalus kartą per mėnesį.

8. Arbatžolės

Stambios arbatžolės yra kalio, kalcio, magnio, mangano ir geležies šaltinis. Visos šios medžiagos lieka arbatžolėse, užplikius arbatą, ir gali tapti puikia alternatyva cheminėms trąšoms. Išgėrę arbatą, likusias arbatžoles galite berti į atvirą dirvą jų net neišdžiovinę. Tačiau kambarinėms gėlėms geriau paruoškite užpilą iš vienos stiklinės panaudotų bei išdžiovintų arbatžolių ir 3 l verdančio vandens. Šią pakartotinę „arbatą“ galite naudoti reguliariam augalų laistymui.

9. Cukrus

Kaip ir dauguma žmonių, augalai mėgsta saldumą. Taigi saldintas vanduo gali būti gera trąša kambarinėms gėlėms, ypač fikusams ir sukulentams. Vieną arbatinį šaukštelį cukraus ištirpinkite 600 ml vandens. Šiuo vandeniu laistykite gėles, bet ne dažniau kaip kartą per mėnesį.

10. Mielės

Kambariniai augalai gerai pasisavina trąšas iš mielių. Šios natūralios ir gana nebrangios trąšos gali praturtinti žemes naudingais mikroorganizmais, amino rūgštimis ir mikroorganizmais. Tačiau reikia pažymėti, kad mielės gali sugerti iš žemės kalį, todėl kartu su jomis reikėtų naudoti ir pelenus. 10 g sausų mielių ištirpinkite 1 l vandens, pridėkite vieną šaukštą cukraus ir palikite kelioms valandoms. Gautą tirpalą padalykite į penkias dalis, kiekvieną jų atskieskite vandeniu ir naudokite augalams laistyti.

11. Svogūnų lukštai

Svogūnų lukštai, kuriuos esame įpratę išmesti, gali virsti puikiomis trąšomis kambariniams ir sodo augalams. 50 g svogūnų lukštų užpilkite 2 l verdančio vandens ir pavirkite 15 min ant silpnos ugnies. Tuomet nuovirą atvėsinkite, perkoškite ir naudokite augalams laistyti arba apipurkšti. Tokios trąšos praturtins žemę mineralais ir fitoncidais.

12. Kalio permanganatas

Lengvas kalio permanganato tirpalas praturtins dirvą kaliu, kurio taip reikia augalams. Be to, dezinfekuojančios šio tirpalo savybės išgydys arba apsaugos augalus nuo daugelio ligų. Atminkite, kad tirpalas turi būti silpno rožinio atspalvio ir jį naudoti reikėtų atsargiai – ne dažniau kaip 2 – 3 kartus per metus.

13. Pelenai

Medienos pelenai yra kalio, kalcio, magnio, silicio ir fosforo šaltinis. Taigi tai gera trąša kambariniams ir sodo augalams. Patręšus pelenais kambarines gėles, jos pradės krauti pumpurus ir gausiai žydės. Sode pelenai gali sumažinti dirvos rūgštingumą ir pamaitinti ją naudingais mikroelementais. Pelenus į žemę galima berti tiek sausus, tiek praskiestus vandeniu.

14. Citrusinių vaisių žievės

Mes išmetame citrusinių vaisių žieves net nesusimąstydami, kad tai yra naudingų vitaminų ir mineralų lobynas. Be to, apelsinų ir citrinų žievės turi eterinių aliejų, kurie gali sunaikinti voratinklines erkes, skydamarius ir kai kuriuos kitus kenkėjus. Naudoti žieveles galima trimis būdais.

Pavyzdžiui, norėdami apsaugoti augalą nuo kenkėjų, jo lapus tiesiog ištrinkite citrusinių vaisių žievėmis. Jei norite skystų trąšų, žieveles susmulkinkite, užpilkite verdančiu vandeniu (santykiu 1:3) ir palikite parai pastovėti. Gautu antpilu laistykite augalus, bet ne dažniau kaip kartą per mėnesį. Iš apelsinų žievių taip pat galite pasigaminti specialų kokteilį augalams. Apelsinų žieveles užpilkite saldintu vandeniu (santykiu 1:20) ir laikykite šiltai tris savaites.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją