Išduoda kitokios uogos

Indinės žemuogenės lapai labai panašūs į tikros žemuogės, bet žiedai ir uogos skiriasi. Pirmiausia žiedai: jie turi geltonus vainiklapius. Atrodo neįprastai, lyg sidabražolė. Ir uogos visai kitokios: apvalios, maždaug 1 cm skersmens, laikosi stačios ant kotelių.

Nebijokite šių uogų paragauti. Įsitikinsite – jos beskonės. Tikriausiai nėra kitų uogų, apie kurių skonį visai nieko negalima pasakyti. Pagal skirtingus informacijos šaltinius jose yra vos 3,4 proc. cukraus. Taigi uogos labiau gražios nei naudingos.

Žydėti žemuogenės pradeda anksti, gegužės mėnesį. Birželį jos jau puošiasi uogomis. Visą vasarą rasite po kelis naujus žiedelius ir uogeles. Jei nenuskinsite, uogos išsilaikys beveik mėnesį. Per tą laiką noksta kitos, ir taip iki rudens. Net rugsėjo mėnesį dar švyti viena kita uogelė.

Indinė žemuogenė (Duchesnea indica) – erškėtinių šeimos augalas, natūraliai paplitęs Pietryčių Azijoje. Ji auga kalnų šlaituose, miškuose. Dauginasi dukterinėmis skrotelėmis ir sėklomis (platina paukščiai).

Kilimas po medžiais

Po žiemos pernykščiai lapai turi šiek tiek rausvą atspalvį. Po pirmojo pavasarinio lietaus labai greitai pradeda augti nauji, šviesiai žali. Nebijančios šalnų žemuogenės skuba sužaliuoti.
Pirmieji geltoni žiedeliai pasirodo vaismedžiams sužydus. Ateina vasara, ir pievelė pasipuošia raudonų uogų karoliukais.

Po medžiais ir krūmais žemuogenės sudaro apie 10 cm aukščio visžalius kilimėlius. Jos plinta sparčiai: kiekviena išaugina kelis ilgus ūsus su dukterinėmis skrotelėmis. Bandžiau skaičiuoti – kiekviena motininė skrotelė kasmet išaugina po 3–5 atlankas, kurių kiekviena turi 5–7 naujas skroteles. Vos palietusios žemę, dukterinės skrotelės įsišaknija. Taigi ne vietoje pasodintos žemuogenės greitai gali virsti piktžolėmis.

Išskirtinė žemuogenių savybė – nereiklumas ir greitas augimas. Jei reikės apželdinti šlaitą ar šiaip dyką plotą, naudokite šiuos augalus. Įsitvirtinusių kerelių laistyti nereikia. Net ir apdžiūvus lapams, žemuogenės greitai atželia. Ir žiemos šalčiai nebaisūs. Jos gerai auga ir saulės atokaitoje, ir nelabai tamsiame šešėlyje.

Nereikėtų nupjauti dažniau kaip kartą per metus ir maišyti su aukštomis žolėmis. Kitos neaukštos žolės netrukdys. Sodybos pakraštyje žemuogenių uogomis pasmaguriauti atskrenda strazdai.

Draugystė su gėlėmis

Jeigu neturite vietos ar nenorite įsileisti greitai plintančių augalų, žemuogenes sodinkite kaip svyrančius augalus lauko vazonuose. Gražūs lapai dera su beveik visomis vienmetėmis gėlėmis. Birželio mėnesį pradėję augti ūsai su naujomis skrotelėmis dailiai linksta per vazonų kraštus. Uogytės pagyvins bet kurį derinį.

Galima pasikabinti ir vienų žemuogenių vazoną. Jis atrodo ne prasčiau už svyrančius šlamučius ar šilinges. Ieškant dar dekoratyvesnių augalų, galima internetu užsisakyti žemuogenės ‘Harlequin’ sėklų. Tai augalas nevienodo pločio baltais lapų krašteliais.

Kabamajame vazone per žiemą paliktos žemuogenės sušals. Jei norite išsaugoti kitiems metams, keletą dukterinių skrotelių su vazonėliais iki kraštų įkaskite į lysvę sode. Uždengti nereikia, jos puikiai peržiemos ir vos atšilus žemei galėsite perkelti į naujus indus.