Antrasis padėklo gyvenimas

Dažniausiai atitarnavę arba šiek tiek patarnavę europadėklai nagingų meistrų rankose gauna antrą gyvenimą. Jie net populiaresni už naujus, nes puošiasi laiko ir sunkios darbo naštos paliktomis žymėmis. Šie padėklai mums ima tarnauti kiek kitaip. Kuo toliau, tuo daugiau jų pritaikymo galimybių. Viena iš jų – mūsų daržai.

Puikiai žinome, kad pakeltose lysvėse daržovės auga geriau. Europadėklai primena tokias lysves, tik kiek kitokias. Čia daržovės taip pat auga geriau nei paprastoje lysvėje, nes jų šaknims šilčiau. Pavasarį padėklų daržas greičiau įšyla, todėl puikiai tinka ankstyvosioms daržovėms. O jei dar ir plėvelę užtiesite, pritvirtindami kuoleliais, turėsite puikų mažytį šiltnamį. Žiemai padėkluose dvimečių ar daugiamečių daržovių nebūtina mulčiuoti, nes skersinės lentos iš dalies atlieka mulčio funkciją. Ravėti taip pat teks mažiau, šis darbas bus malonesnis, o ir pritūpti ar atsisėsti atsiras kur – lentos gana plačios. Taip auginamas daržoves reikėtų tręšti ne biriomis trąšomis, o skystų trąšų tirpalu, nes jis geriau pasiskirsto.

Laistyti daržą teks atidžiau. Dažniausia klaida – per mažai drėkinama žemė. Padėkluose augančias daržoves reikia laistyti per 2–3 kartus, pilant nedaug vandens, kad jis spėtų susigerti į žemę ir pasklistų ne tik į gilesnius sluoksnius, bet ir po skersinėmis lentomis. Trečiąkart laistant daržoves galima patręšti vandenyje ištirpintomis trąšomis.

Svarbūs pastebėjimai

*Mediniai padėklai greitai yra. Neverta jų tepti cheminėmis medžiagomis, geriau išmesti ir naudoti naujus. Dėl nuolatinio sąlyčio su drėgna žeme vienas padėklas tarnaus apie 4–5 metus.
*Padėklai yra daržininkams patogios formos. Juose daržoves lengva prižiūrėti iš visų pusių.
*Jei dirva molinga, toje vietoje, pagal padėklo formą paberkite žvyro. Tik tada dėkite patį padėklą ir į tarpus berkite derlingą žemę.
*Jei ką tik nukasėte velėną, pakiškite didelį storo kartono lapą. Tik tada dėkite padėklą ir berkite žemę į tarpus. Kartonas pristabdys žemėje likusių daugiamečių piktžolių šakniastiebių skverbimąsi.
*Padėklo šonų galima niekuo neuždengti ir neužkalti (geriau vėdinsis žemė ir aktyviau vyks biologiniai procesai), tačiau apklojus, pavyzdžiui, juostomis sukarpyta stora agrotekstile – jis atrodys estetiškiau, pro šonus neslinks žemė laistant, šonuose nežels piktžolės.

Kuriame padėklų daržą: žingsnis po žingsnio

Daržas mediniuose padėkluose

1. Visus padėklo šonus užklojame juodos agrotekstilės juostomis, kurias pritvirtiname prie statybose naudojamu medienos kabiamušiu. Jei naudosite paprasta juodą daržo plėvelę, ji tarnaus trumpiau. Geriau imti storą agrotekstilę.

2. Paruošiame vietą: nukasame velėną, patiesiame storo kartono arba kelis sluoksnius laikraščių, ant jų beriame šiek tiek žemės ir dedame padėklą.

3. Į padėklo tarpus beriame iš anksto paruoštą sodo žemės ir komposto mišinį. Pastumiame jo ir po lentomis stengdamiesi, kad neliktų nė vieno tuščio tarpelio. Gausiai palaistome.

4. Kitą dieną sodiname daržovių daigus ar sėjame sėklas.

Kada atsirado pirmieji padėklai?

Pirmieji padėklai buvo ant skersinių sukaltos lentos – taip nurodo interneto svetainė wikipedia.org. Šios primityvios plokštės naudotos su rankiniais krautuvais, išrastais 1887 metais. Šakiniai krautuvai, galintys aukštai pakelti padėklus, atsirado 1915 metais. Jų šakėmis buvo galima tvarkyti įvairesnius padėklus. Tobulesni aukštojo kėlimo šakiniai krautuvai leido abipusius padėklus su kroviniais krauti į rietuves, todėl labai padidėjo sandėlių ir transporto efektyvumas. Pasaulyje nėra susitarta dėl vienodo padėklų dydžio. Dažnai kompanijos ir organizacijos turi savus padėklų dydžius, nors egzistuoja ir bendri standartai.

Europoje naudojami „EuroPallet“ (arba EUR) padėklai (matmenys 80×120×12 cm). Jie atsirado 1950 metais. Šių padėklų dydis apibrėžtas CEN standarto. Gamintojai turi gauti EPAL (EuroPallet Pallet Association) leidimą „EuroPallet“ gaminti. Ši organizacija prižiūri, kokia mediena ir kokios vinys naudojamos.

Tarptautinė augalų apsaugos konvencija (International Plant Protection Convention, IPPC) reikalauja, kad padėklai, kertantys valstybių sienas, būtų pagaminti iš medžiagų, negalinčių pernešti augalų ligų ir augalų kenkėjų. Šie reikalavimai pateikiami ISPM 15 standarte. Mediena turi būti specialiai apdorota karščiu – ji kaitinama taip, kad giluminės dalys įšiltų iki 56 °C ir šioje temperatūroje išbūtų bent 30 minučių. Taip apdoroti padėklai turi HT (angl. heat treatment ‘apdorota karščiu’) žymę prie IPPC logotipo; chemiškai apdorota mediena aprūkoma metilo bromidu. Taip paruošti padėklai turi ženklą MB (angl. methyl bromide) prie IPPC logotipo. Metilo bromidas yra dujinis ineskticidas. Juo apdorotus padėklus galima naudoti darže lysvėms daryti. Padėklai, pagaminti iš neapdorotos medienos, neatitinka ISPM 15 standarto.