Vonia

Dauguma žmonių kasdien naudojasi vonia – guli joje, prausiasi po dušu. Žinokite, kad vonioje gali knibždėti bakterijų.

Vonia asocijuojasi su švara, su prausimusi, bet dėl drėgmės ir šilumos tai puikios sąlygos daugintis baciloms.

Vonioje prausiatės, todėl jums atrodo, kad ji švari. Bet vanduo užsilieka vamzdžiuose ir gali tapti terpe daugintis (bakterijoms). Trumpai tariant, viename vandens iš čiaupo šaukštelyje vidutiniškai yra apie 138 bakterijos, o šaukštelyje vandens iš vonios yra 2,17 mln. bakterijų.

Dantų šepetėlis

Dar vienas kasdien naudojamas vonios kambaryje esantis daiktas irgi gali būti bacilų kaupykla.

Du kartus per dieną į burną dedamas dantų šepetėlis tikrai gali būti pavojingas. Bakterijoms patinka drėgmė, joje jos dauginasi, o dantų šepetėliai įprastai yra drėgni. Dauguma žmonių laiko dantų šepetėlius ant kriauklės prie klozeto. Tyrimais įrodyta – nuleidžiant vandenį tualete, į orą pasklinda vandens lašelių, kuriuose yra virusų ir bakterijų. Jie gali patekti ant dantų šepetėlių, imti daugintis. be to, bakterijomis užteršti vandens lašeliai po kiekvieno vandens klozete nuleidimo gali išbūti ore iki 2 val.

Druskos ir pipirų malūnėliai

Jie puošia valgomojo stalą, gali būti miela dovana, bet kad nuo jų galima susirgti peršalimo ligomis, tikriausiai nepagalvotumėte.

Druskos ir pipirų malūnėliai nuolat stovi ant stalo, ten, kur valgote. Nustebsite, sužinoję, kokie nešvarūs jie kartais būna. Juos nuolat imame į rankas, retai plauname, taigi jie tampa tikru bakterijų rojumi. Arba jie gali būti tikru peršalimo ligų virusų prieglobsčiu.

Virtuvės kriauklė

Dažnai tualetas gali būti švaresnis už virtuvės kriauklę. Mes manome, kad kriauklė švari, todėl drąsiai imame joje gulinti šaukštelį pamaišyti arbatai, o tai – didelė klaida.
Keli tyrimai parodė, kad maisto likučiuose kriauklės skylėje ar plyšiuose gali veistis e. coli bakterijos, salmonelės – jos gali sukelti sunkias ligas. Tokiai bakterijai netyčia patekus ant maisto, visą šeimą gali ištikti vėmimo priepuolis.

Durų kilimėlis

Durų kilimėlis turėtų maloniai kviesti užeiti į vidų. Tiesa, nuomonė gali pasikeisti, sužinojus, kad 96 proc. atvejų ant batų padų būna fekalijų dalelių ir e. coli bakterijų. Štai ką sako vienas tyrimas apie batus: „10-iai tyrimo dalyvių buvo išdalintos naujų batų poros, dalyvių prašyta dvi savaites gyventi įprastu ritmu, paskui jų batus ištyrė. Paaiškėjo, kad ant batų vidutiniškai buvo 420 000 bakterijų, o viduje – 3 000 bakterijų.“

Siurblys


Ant šio namų apyvokos daikto bakterijų knibžda daugiau, nei manėte. Ant šepetėlių ir siurblio viduje yra tarsi mobili bakterijų gamykla. Jūs įkvepiate bakterijas ir purvą, dažniausiai iškratote šiukšles iš siurblio tik tada, kai jis būna pilnas. Manoma, kad 15 proc. siurblių viduje būna bakterijos e. coli. Nė nepagalvojome, kad siurbdami galima išnešioti bakterijų po visus namų kampelius. Daugybė žmonių siurbia ir sofas, paskui sėdi su padėklais ant kelių, valgo vakarienę priešais televizorių.

Medžiaginiai pirkinių maišeliai

Perkame juos, tikėdami, kad taip prisidedame prie planetos išsaugojimo, tačiau tyrimai parodė, kad ant šių maišelių knibžda bakterijų. Neseniai Kalifornijos Lomos Lindos universitete ištyrė 84 medžiaginius maišelius. Ant visų buvo didžiulis kiekis bakterijų, veikiausiai likusių nuo žalios mėsos ir nevirtų produktų. Ant 12 proc. maišelių rado bakterijos e. coli, ant daugumos maišelių rado kitokių pavojingų bakterijų.

Automobilio prietaisų skydelis

Galbūt nesate valę automobilių prietaisų skydelio, bet galbūt vertėtų įtraukti šį darbą į sąrašą. Tai ne namai, bet ant automobilio prietaisų skydelio gali daugintis daug pavojingų bakterijų. Kai oras, kuriame yra pelėsių sporų, bakterijų, patenka ventiliatoriumi į automobilį, bakterijos dažniausiai nusėda ant prietaisų skydelio, ten bacilos ir bakterijos ir lieka.

Guma ant šaldytuvo durelių


Atitirpiname kamerą, išvalome šaldytuvą, o kaip šaldytuvo durelių guma? Ant šios dažniausiai pamirštamos šaldytuvo dalies klesti bakterijos.

Ant šaldytuvo durelių gumos yra griovelių, kuriuose įstringa maisto trupiniai, o nepastebėtos bakterijos gali tūnoti dešimtis metų. Čia atsiranda ir pelėsių, kurių sporų pasklida kas kartą atidarant šaldytuvą ir kurios gali sukelti alergiją.

Pagalvės ir antklodės

Švariai pervilta patalynė – vienas maloniausių dalykų gyvenime. O ar dažnai plaunate pačias pagalves ir antklodes? Dar blogiau, jei turite naminių gyvūnų ir leidžiate jiems gulėti pataluose – juk jie gali parnešti iš lauko įvairių bakterijų ir bacilų. Verta prisiminti ir apie dulkių erkučių pavojų – jos dirgina akis, gali sukelti alerginę reakciją.

Rankos

Galiausiai ir rankos gali susargdinti. Net jei reguliariai plaunate rankas, ant jų gali užsilikti bakterijų. Galbūt jums atrodo, kad esate apdairūs ir dažnai naudojate rankų dezinfekuojamąjį skystį, bet jis niekada neatstoja rankų plovimo. Atsiminkite, kad nuo rankų bakterijos labai lengvai patenka į akis, į nosį ir į burną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)