Tai pelėsiai, mintantys medžiagomis, sienų apmušalais, mediena – bet kokia organine medžiaga, kuri yra sudrėkusi, pabuvusi prastai vėdinamoje patalpoje be tiesioginės saulės šviesos, rašo goodhousekeeping.com.

Nedidelis kiekis pelėsių nesusargdins, bet laiku neužkirtus kelio, pelėsiai plinta. „Pelėsiai gali sugadinti įvairius daiktus namuose, netgi sukelti alerginę reakciją“, – teigė instituto „Good Housekeeping“ Švaros laboratorijos direktorė Carolyn Forte.

Laimė, yra būdų apsisaugoti nuo pelėsių ir juos išnaikinti, jei vis dėlto jie atsirado.

Kaip apsisaugoti nuo pelėsių

Instaliuokite orą džiovinantį prietaisą – jis sausins orą, nesikaups drėgmė.

Nekraukite rūsyje ar palėpėje patalynės užvalkalų, knygų, baldų, jei ten drėgna.

Išsimaudę po dušu visada palikite vonios kambario duris praviras, kad išgaruotų drėgmė. Jei namuose yra plytelių, kasmet išvalykite plytelių sudūrimus. O gal jau vėlu? Tada pasinaudokite patarimais, kaip naikinti pelėsius.

Dušo užuolaida

Įlipus į vonią ir pastebėjus ant dušo užuolaidos pelėsių taškelių, oda gali pašiurpti. Optimistinė žinia – net jei jūsų užuolaida plastikinė, ją galima išplauti skalbimo mašinoje.

Plastikinę dušo užuolaidą skalbkite maksimaliame vandens kiekyje su įprastu kiekiu skalbimo priemonės, o kartu įdėkite skalbtis du–tris rankšluosčius, kad būtų daugiau besiliečiančių skalbinių.

Išskalbtą dušo užuolaidą pakabinkite išdžiūti arba išdžiovinkite džiovyklėje.

Jei dušo užuolaida – medžiaginė arba dekoratyvinė, geriausia skalbti pagal etiketėje nurodytas instrukcijas, išskalbti su minkštikliu arba išdžiovinti džiovyklėje.

Sudūrimai, tarpai tarp plytelių vonioje

Sumaišykite 3/4 stiklinės baliklio su chloru su puse litro vandens. Būtinai apsimaukite gumines pirštines, saugokite akis. Kietu šepetėliu užtepkite šio mišinio, žiūrėkite, kad jo neužtikštų ant baldų.

Užtepę kelias minutes palikite, paskui pašveiskite ir nuplaukite vandeniu.

Medžiaga

Tai – sporto drabužiai arba drėgnas, į vonios kambario kampą numestas rankšluostis. Pirmiausia išneškite juos į lauką, nubraukite pelėsius (geriausia tiks kietas šepetėlis) ir palikite drabužius, rankšluosčius džiūti saulėje apie 3 val.

Paskui baltus daiktus išskalbkite su chloro pagrindo balikliu, spalvotus pusvalandį pamirkykite baliklyje be chloro. Išskalaukite, išdžiovinkite ir išlyginkite. Šis būdas tinka ir plastikinėms dušo užuolaidoms, tik nereikia jų laikyti saulėje, o skalbti patartina švelniu režimu su šiltu vandeniu.

Mediniai paviršiai

Norėdami nuvalyti pelėsius nuo medinių spintelių, lentelių ar baldų, nusiurbkite juos su švelniu antgaliu. Tada nuvalykite tas vietas specialiu valikliu, skiestu vandeniu, paskui iš karto išdžiovinkite džiovintuvu. Per daug netrinkite, kad nepakenktumėte medienai. Jei susidarė plėvelė, nuvalykite ją su dažų valikliu.

Čiužiniai ar baldų apmušalai

Iš pradžių nusiurbkite, tada išmeskite šiukšlių maišą, kad pelėsių sporos nepatektų į aplinką vėliau siurbiant. Jei lieka dėmių, pavalykite jas kempine sudrėkinta izopropilo alkoholio ir stiklinės šilto vandens mišiniu. Iš pradžių patepkite mišiniu nedidelę vietą, kad įsitikintumėte, jog jis nepakenks audiniui. Paskui nuvalykite tas vietas vandeniu sudrėkinta kempine.

Čiužinį ar baldą kelias valandas padžiovinkite saulėje arba išdžiovinkite plaukų džiovintuvu. Papurkškite specialiu dezinfekuojamuoju skysčiu, kad neliktų pelėsių sporų. Jei vis dar jaučiasi nemalonus kvapas, vėl išryškėjo dėmes, metas daiktą išmesti.

Dažytos sienos

Pelėsiai greitai įsimeta į sienas, ypač jei namuose prasta ventiliacija. Vos pastebėję pelėsių, sumaišykite 3/4 stiklinės baliklio su chloru su puse litro vandens. Užsimaukite gumines pirštines ir užtepkite minkštu šepetėliu ant pelėsių mišinio. Palaukite 15 min., o tada nuplaukite su vandeniu. Kruopščiai džiovinkite su plaukų džiovintuvu apie pusvalandį. Jei pelėsių dėmės vėl išryškės, galbūt teks keisti sienines plokštes.

Senos knygos

Išneškite knygas į lauką, kai pučia vėjelis ir šviečia saulė, ir palaikykite mažiausiai 3 val. Kai knygos visiškai išdžius, sausa šluoste nubraukite pelėsius. Dėmes nuvalysite, pamirkę šluostę į tirpalą iš 1 dalies baliklio su chloru ir 4 dalių vandens (šluostę nugręžkite). Paskui pamirkykite kitą šluostę į vandenį ir švelniai sugerkite tirpalo su chloru likučius. Tik netrinkite popieriaus. Paskui knygą išdžiovinkite džiovintuvu ar pamojuokite ore, kad pradžiūtų. Džiuvimo procesą paspartinsite, užbėrę ant puslapių kukurūzų krakmolo arba sodos, kad sugertų drėgmę. Paskui nuvalykite miltelius minkštu švariu teptuku.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)