Naujas Europoje atliktas tyrimas atskleidė, kad dvidešimt metų reguliariai buitinius ir pramoninius valymo produktus naudojusių moterų plaučiai yra taip pat pažeisti, kaip ir tą patį laikotarpį po pakelį cigarečių kasdien surūkusių žmonių.

Norvegijoje esančio Bergeno universiteto mokslininkai daugiau nei du dešimtmečius stebėjo 6 tūkstančius valymo produktus naudojančių žmonių. Dažnai valymo priemones naudojusių moterų plaučių būklė labai skyrėsi nuo tų moterų, kurios to nedarė. Vyrų atveju skirtumas buvo mažesnis. Kodėl, lieka neaišku. Tyrėjai sako, kad taip galėjo nutikti dėl to, kad valytojais dirbantys vyrai buvo lyginami su profesijų, kuriose naudojami kiti kenksmingi chemikalai, atstovais.

„Mes baiminomės, kad tokios cheminės medžiagos, kurios diena iš dienos pastoviai nestipriai kenkia kvėpavimo takams, gali paspartinti plaučių funkcijos prastėjimą, kuris paprastai atsiranda su amžiumi“, – sakė tyrimo autorė Dr. Cecile Svanes iš Bergeno universiteto.

Ir šis nuogąstavimas pasitvirtino. Reguliariai valymo priemones naudojusių moterų plaučių tūris ženkliai sumažėjo ir išaugo sergamumas astma.

„Kai supranti, kad įkvepi nedideles valymo priemonių, kurios skirtos ne plaučiams, o grindims, daleles, galbūt tai visiškai nestebina“, – samprotauja C. Svanes.

Mokslininkai plaučių funkcijos prastėjimą sieja su valymo priemonių žala kvėpavimo takų gleivinei. Todėl jie pataria vengti tokių produktų ir vietoj jų naudoti mikropluošto šluostes ir vandenį. Kitos laiko patikrintos ir nepriekaištingą švarą garantuojančios priemonės yra soda ir actas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)