Skirtingi vazonai didelėms ir mažoms erdvėms

Šiais laikais vazonų yra visokiausių, dėl to dažnai labai sunku išsirinkti mums tinkamus.

„Pirmiausia svarbu atkreipti dėmesį į tai, kokio dydžio patalpoje jie stovės – kaip ir visur, svarbu išlaikyti proporcijas. Jei patalpa nedidelė – joje puikiai atrodys nedideli arba vidutinio dydžio vazonai, didelėje patalpoje – dideli arba labai dideli, nes kitokie tiesiog pranyktų. Tik nepamirškite, kad dideliuose vazonuose turi augti dideli augalai“, – akcentuoja augalų ekspertas, dekoratyvinių augalų ir želdinimo centro „VikoFlora“ vadovas, kraštovaizdžio architektas Tomas Čižokas.

Norint erdvę išaukštinti patariama rinktis vertikalių linijų, siauresnius, aukštesnius vazonus. Erdvę žemina horizontalių formų, žemesni vazonai.

Kambarinės gėlės

Pasak eksperto, mažoms erdvėms verčiau rinktis švelnių, šviesių spalvų vazonus, didelėse erdvėse puikiai atrodys ir ryškesni, galintys tapti kambario akcentais. Mažoje patalpoje ryškūs ir margi vazonai ją tiesiog „užgriozdintų“.

Deriname ir prie interjero

Renkantis vazonus dar labai svarbu atkreipti dėmesį ir į vyraujantį koloritą ar tematiką, patalpoje esančius baldus ir paveikslus, dekoro elementus.

„Minimalistiniuose ar moderniuose namuose puikiai tiks tiesių, paprastų formų ir faktūrų vazonai, kurie susilieja su aplinka. Klasikinio stiliaus erdvėse geriau atrodys masyvesni, ryškesni, daugiau dekoruoti vazonai. Bet kaip ir visur, svarbu nepersistengti, nes kartais vazonai užgožia pačius augalus“, – mano T. Čižokas.

Kambarinės gėlės

Kambariuose, kuriuose pakanka dienos šviesos naudokite standartinius vazonus, o tarkim, vonios kambariui labiau tiktų šiek tiek aukštesni, nes dėl padidėjusios drėgmės kiekio.augalams reikalingas didesnis drenažo sluoksnis.

Kaip grupuoti vazonus? Nors gėliapuodžiais gali tapti patys įvairiausi buities rakandai, bet pernelyg didelė jų įvairovė vargu ar atrodys skoningai. Paprasčiausia būtų remtis vienu iš dviejų principų: arba grupuoti vienodos spalvos ir tekstūros, bet skirtingos formos vazonus, arba vienodos formos ir spalvos, bet skirtingo dydžio.

Ar egzistuoja vazonų mados?

Vazonų mados stengiasi eiti kartu su interjero madomis. Pagal vyraujančias interjerų tendencijas kyla susidomėjimas ir prie jų tinkančiais vazonais.

Kambarinės gėlės

„Tokios atskiros vazonų mados kaip ir nėra – kiekvienas renkasi jam tinkančius. Gamintojai kartkartėmis išleidžia naujas vazonų linijas tik tam, kad turėtų didesnę pasiūlą klientui. Kartais pasikeičia tik vazono atspalvis ar dydis. Seniau populiarūs buvo įvairių, ryškesnių spalvų, primarginti ar gausiai ornamentuoti vazonai. Šiuo metu populiarumo viršūnėje yra vienspalviai, ramesnių atspalvių, paprastesnių formų vazonai, išsiskiriantys savo faktūra. Kurį laiką pastebimas natūralumo poreikis“, – pastebi augalų ekspertas. Jo manymu, visuose kambariuose tinka tie patys vazonai, čia tik skonio reikalas, kuriuos pasirinkti. „Aš rinkčiausi tik keramiką, nes joje augalai jaučiasi geriausiai, be to, ji atrodo skoningiausiai“, – sako jis.

Norintieji eksperimentuoti, gali savo augalus įkurdinti įvairaus dydžio medinėse dėžutėse, metaliniuose kibirėliuose, įvairiuose stikliniuose induose – tam puikiai tiks seni buitinės chemijos indai. Norintys patys pasigaminti vazoną ar indą augalui gali jį nusipinti iš paprastų vytelių arba pasisiūti iš standesnės medžiagos. Geriausias rezultatas gaunamas tada, kai augalai darniai įsilieja į supančią aplinką ir yra auginami su meile.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)