Žemiau išvardinti laiką taupantys sodininkystės patarimai, kurie leis efektyviau užsiimti šia veikla.

Ravėjimas

Tai tikriausiai bjauriausias darbas sode. Sakoma, kad reikia ravėti dažnai ir nedaug, tačiau ką daryti tiems, kurie neturi laiko kasdien po pusvalandį ravėti?

1. Savo sode raskite vietos laukinių gėlių pievai. Ji nereikalaus daug priežiūros ir atliks dangos funkciją. Be to, į jūsų sodą privilios vabzdžius.

2. Ant žemės užklota juoda plėvelė leis natūraliai sunaikinti piktžoles.

3. Atsikratyti žolių galima labai paprastai ir lengvai! Yra daugybė natūralių piktžolių naikinimo receptų, kurių pagrindiniai ingredientai yra actas, kepimo soda, citrinos sultys ar verdantis vanduo.

4. Visiškai nesodinkite eilėmis. Tankiai sėkite sėklas plačiose ir ilgose lysvėse.

5. Tarp lysvių suformuokite nedaug priežiūros reikalaujančius takelius.

Laistymas

Šiuolaikiniai vaisiai ir daržovės reikalauja išties daug dėmesio – kad gerai augtų, jiems reikia maistinių medžiagų ir vandens. Vis dėlto, tai gali kelti problemų tik tuo atveju, jeigu per mažai lyja ir negalite naudoti vandentiekio vandens. Bet jeigu problema tik laiko laistymui trūkumas, ją galima išspręsti.

6. Sodinkite sausrai atsparias augalų rūšis: rabarbarus, šparagus, valgomuosius batatus ir panašiai.

7. Aplink savo augalus padarykite kelių centimetrų storio mulčio sluoksnį.

8. Įrenkite nebrangią drėkinimo sistemą iš laistymo žarnos ir automatinio laikmačio.

9. Augalų laistymui per atostogas panaudokite vaikų baseinėlį: sudėkite vazonus į nedidelį baseiną su vandeniu. Taip augalai nepristigs drėgmės ne mažiau kaip savaitę.

Sumažinkite žemės darbų

Po ravėjimo žemės purenimas yra tas darbas sode, kurio labiausiai norisi išvengti. Po žemės darbų dažnam skauda nugarą, o to išvengti padės keli žemiau pateikti patarimai.

10. Galite pasitelkti patikrintą metodą: ant dirvožemio paklokite kartoną, kuris padės suformuoti purenimo nereikalaujančią sodo lysvę.

11. Sodinkite augalus šieno lysvėse – joms apskritai nereikia dirvožemio!

12. Pasinaudokite kirminų, bakterijų ir grybelių – jie puikiai išpurena žemę – paslaugomis. Tam paklokite ant žemės nuo 5 iki 15 centimetrų organinės medžiagos ir leiskite gamtai daryti savo darbą.

Daugiau augalų – mažiau darbo

Sėklų sėjimas, daigų priežiūra ir rūpinimasis derliumi gali pareikalauti nemažai darbo. Jo apimtis sumažinti padės dar kelios idėjos.

13. Pamėginkite auginti nedaug priežiūros reikalaujančias daržoves ir vaiskrūmius: braškes, avietes, salotas, bulves, ridikėlius, laiškinius česnakus, rabarbarus.

14. Išbandykite savaime pasisėjančias daržoves. Jas pakaks kartą pasodinti ir kasmet džiaugsitės nauju derliumi.

15. Auginkite daugiamečius augalus. Tai uogos, prieskoninės žolelės, artišokai, daugiamečiai svogūnai.

16. Neauginkite įnoringų augalų. Rinkitės tokius, kuriais nesunku pasirūpinti.

Tinginiavimas sode – tai mėgavimasis gyvenimu ir sodu

Daugumai žmonių sodininkystė yra galimybė pasimėgauti įvairių augalų auginimu. Jeigu nusprendėte būti „tingiu sodininku“, vadinasi turėsite mažiau žemės darbų ir daugiau laiko ištiesti kojas ir mėgautis laiku sode.

Sodo zonos

17. Auginkite valgomus dalykus zonomis: prieskonines žoleles netoli namo, kad jas būtų lengva pasiimti, žalėsius – kiek toliau, tačiau vis tiek po ranka, o mažiau priežiūros reikalaujančius augalus – tolėliau.

18. Jeigu jūsų sode yra neišnaudotų erdvių, galite jose įkurdinti patinkančius meno dirbinius. Taip vienu šūviu nušausite du zuikius: jie papuoš jūsų sodą ir atitrauks dėmesį nuo zonų, kuriose karaliauja piktžolės.

19. Pastatykite kaliausę. Tai ne tik suteiks malonumo, bet ir padės atbaidyti paukščius nuo sodo derliaus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)