Specialistai primygtinai siūlo prieš vykstant į gėlių parduotuvę ar parsinešant iš draugų namų patikusį kambarinį augalą būtinai paieškoti atsakymų į kelis labai svarbius klausimus. Ar jums tikrai reikalingi kambariniai augalai? Juk jie yra gyvi, kasdien jiems būtina skirti dėmesio, jais rūpintis (persodinti, genėti, laistyti ir t. t.). Rimtai pamąstykite, ar esate tam pasiruošę, nes kažin ar norėtumėte stebėti, kaip augalas praranda gerą išvaizdą, jį atakuoja ligos ir galiausiai šis gyvas organizmas žūsta.

Sezono topai

Augalų ekspertas, dekoratyvinių augalų ir želdinimo centro „VikoFlora“ vadovas, kraštovaizdžio architektas Tomas Čižokas, paklaustas, ar egzistuoja kambarinių gėlių mados, mano, kad gėlės negali būti madingos ar nemadingos.

„Kambariniai augalai visada puošė mūsų namus, suteikdami jiems išskirtinumo ir jaukumo. Visos gėlės yra tinkamos ir mylimos, tik jau mūsų fantazijos reikalas, kaip jas įkurdinsime savo namuose. Labiau išskirčiau jų sezoniškumą ir spalvą. Kiekvienais metais būna madinga tam tikra spalva – šiemet ji yra violetinė. Tad jeigu norite, jog jūsų namai būtų madingi, rinkitės kambarinius augalus, kurie žydi violetinių atspalvių žiedais. Šiuo metu labai graibstomos pavasarinės svogūninės gėlės. Galbūt dėl to, kad po žiemos sąstingio norime spalvų ir kvapų savo namuose“, – sako augalų ekspertas.

Pasak jo, neprašausite pro šalį pasirinkę sanpaulijas (Saintpaulia ionantha), oksalį, kitaip dar vadinamą kiškiakopūsčiu (Oxalis triangularis), gloksiniją (Sinningia speciosa), dvispalvį rėjų (Rhoeo discolor Hance ex Walp.), gulsčiają gynurą (Gynura aurantiaca DC.), purpurinę setkreaziją (Setcreasea purpurea Boom.), streptokarpą (Streptocarpus), įvairias marantas (Maranta leuconeura), purpurinę zebriną (Zebrina purpusii Bruelm.), pavasarį populiarias raktažoles, ciklamenus (Cyclamen persicum) ir orchidėjas.

Gloksinija (Sinningia speciosa)
Streptokarpas (Streptocarpus)

Nemarioji klasika

„Daugumos mūsų namuose galima rasti pinigų medį zamiokulką, įvairius fikusus, chlorofitus, dracenas, jukas, vėzdūnes – tai augalai, kurie niekad nenuvils ir puoš namus visais metų laikais. Tai klasikinės gėlės, kurios lengvai auginamos ir nereikalauja išskirtinės priežiūros. Taip pat iš jų galima kurti tikrai išskirtinius derinius“, – įsitikinęs T. Čižokas.

Sensevjera ir falenopsis – turbūt mėgstamiausi augalai lietuvių namuose. Sensevjeros nuo senų laikų buvo laikomos vienais dekoratyviausių kambarinių augalų. Šiais laikais šių kambarinių augalų išvesta įvairiausių formų, todėl jos mėgstamos dar labiau.

Gerą dešimtmetį iš augintojų akiračio neišnyksta ir orchidėja falenopsis – patraukli tuo, kad lengvai auginama, ilgai žydi ir turi platų spektrą žiedų spalvų.

Priežiūros reikia visiems augalams

Kambarinių augalų priežiūra nėra sudėtinga, svarbu parinkti tinkamą dirvožemį, apšvietimą ir laistymo intensyvumą. Ar gėlė būtų iš paprastesnių, ar iš naujesnių, labiau egzotiškų, svarbu sudaryti tinkamas sąlygas joms augti savo namuose.

„Didžioji dalis kambarinių augalų nėra tiesioginės saulės mėgėjos, todėl labai svarbu atkreipti dėmesį į apšvietimą – idealiausia, kad kambaryje būtų šviesu, bet tiesioginiai saulės spinduliai nepatektų ant augalų. Reikia gerai sureguliuoti laistymo intensyvumą, nes per didelis vandens kiekis augalams taip pat nepatinka, Ypač reikėtų vengti šaknų užmirkimo, todėl kiekviename vazone turi būti įrengtas drenažo sluoksnis. Žydintys augalai, dracenos ir fikusai nemėgsta skersvėjų“, – pataria augalų ekspertas T. Čižokas.

Nebijantiems naujovių

O norintiems naujovių ir išskirtinumo, specialistas siūlo atsigręžti į nepelnytai pamirštus sukulentinius augalus ir kaktusus.

Dabar prekyboje jų yra pačių įvairiausių formų ir dydžių. Neįpareigojanti priežiūra tinka tiems žmonėms, kurie negali daug laiko skirti kambarinių augalų priežiūrai. Šie augalai pasaulio tendencijose vėl lipa ant pjedestalo ir tampa neatsiejama interjero detale.

Norintiems eksperimentuoti ir įdėti daugiau darbo rūpinantis kambariniais augalais, puikiai tiks citrinmedžiai, alyvmedžiai, japoninės kamelijos, strelicijos, ciberžolės (Curcuma), tinūtrai (Adenium obesum), turkleniai (Hypoestes sanguinolenta), vienalapiai streptokarpai (Streptocarpus parfuflora), alokazijos (Alocasia), gardenijos (Gardenia augusta) ir kt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)