Jeigu tokie kambariniai augalai kaip snaputis ir chlorofitas gali augti tokiame pačiame žemių mišinyje, tai anturiui reikalingos specialios žemės. Vis dėlto, šiais laikais parduotuvėse galima rasti žemių bet kokiam augalui, rašo bookflowers.ru.

Paruoštų gėlėms skirtų žemės mišinių sudėtis

Į universalių substratų sudėtį įeina durpės, pasižyminčios antibakterinėmis savybėmis, turinčios amino rūgščių ir huminių rūgščių, būtinų augalų augimui ir normaliam vystymuisi. Durpės būna lengvos (viršutinių sluoksnių, mažai sudūlėjusios, gerai sugeriančios drėgmę) ir sunkios (apatinių sluoksnių, turinčios daug humuso). Gatavą durpių mišinį sudaro durpės ir kalkės.

Velėninė žemė sudaryta iš velėnos, negesintų kalkių, karvių mėšlo, superfosfato. Jai gauti nuimamas viršutinis dirvožemio sluoksnis (iš pievų ar ganyklų), sluoksniai sudedami į krūvą, perpilami mėšlu ir paliekami metams perpūti.

Lapinė žemė sudaryta iš nukritusių ir supuvusių (dviejų-trijų metų senumo) lapų. Tačiau gluosnių ir ąžuolų lapuose yra tanino, todėl iš tokių lapų pagaminta žemė kambarinių augalų auginimui netinkama.

Puveninga žemė gaunama iš šiltnamio mėšlo, kuris jau buvo panaudotas auginant augalus. Tokia žemė turi labai daug maistinių medžiagų.

Komposto žemė gaunama iš supuvusių augalų ir maisto likučių, kurie sumaišomi su sodo dirvožemiu.

Spyglių žemė susideda iš supuvusių spygliuočių, pavyzdžiui, pušų, eglės ar maumedžio, spyglių. Tokia žemė įeina į žemių mišinius, skirtus azalijoms, kamelijoms ir kitiems augalams, kurie linkę augti rūgščiame dirvožemyje.

Žemės mišinių gamybai taip pat naudojami tokie komponentai kaip upės smėlis, molis, paparčių šaknys, durpinės samanos, smulkinta medžių žievė, medžių anglis. Šie komponentai naudojami dirvožemio sudėčiai pagerinti, jo purumui padidinti ir jo rūgštėjimo prevencijai. Pavyzdžiui, durpinės samanos ir medžio anglis pasižymi antiseptinėmis savybėmis.

Kaip užpildai naudojamas smulkus keramzito žvyras, perlitas, marmuro nuosijos, hidrogelis. Šie komponentai prisideda prie dirvožemio purumo ir išlaiko drėgmę.

Paruoštų mišinių klasifikacija

Lengvas – sudarytas iš lapinės ir velėninės žemės, smulkinto putplasčio, šiltnamio žemės, smėlio. Šis substratas tinka augalams su nedidele šaknų sistema, pavyzdžiui, ciklamenams ir begonijoms.

Vidutinis – sudarytas iš lapinės ir velėninės žemės, humuso. Tinka fikusams ir citrusiniams auginti.

Sunkus – sudarytas iš velėninės žemės, puveningos žemės, rupesnio smėlio. Tinka palmėms, klivijoms, dracenoms, krinams auginti.

Jeigu mišinys pagamintas viršutinių durpių (aukštutinėse pelkėse augančių sudūlėjusių durpinių samanų), pagrindu, jame bus minimalus maistinių medžiagų kiekis, jis išsiskirs oro pralaidumu, geru vandens sugėrimu ir gebėjimu išlaikyti drėgmę. Toks substratas dažnai naudojamas kaip laikinas gruntas augalams pervežti, taip pat augalams vazonuose parduoti.

Apatinių sluoksnių durpių (išgaunamų iš žemutinių pelkių, ežerų ir upių) pagrindu pagaminti mišiniai išsiskiria dideliu mineralinių medžiagų kiekiu, gerai išlaiko drėgmę. Tačiau jis greitai susiguli, ilgai džiūva, dėl ko dažnai supūva augalų šaknys. Tokie substratai naudojami savarankiškai gaminamų žemių mišinių gamybai, bet negali būti kaip savarankiškas substratas.

Biohumuso (tai sliekų perdirbtas mėšlas) pagrindu pagamintas mišinys turi daug organinių medžiagų ir gyvų organizmų. Jis naudojamas kaip žemių mišinių praturtinimui skirtas komponentas. Biohumusas yra perpuvusio mėšlo alternatyva.

Specialus gruntas kambariniams augalams

Gėlių persodinimas

Orchidėjoms – mišinys iš durpių, medžio anglies, smulkintos pušies žievės, durpinių samanų.

Epifitams naudojamas ne gruntas, o pušies žievės gabalėliai.

Azalijoms – viršutinės durpės, spygliai, smėlis. Gruntas vidutinio rūgštumo ir purus, turi nedaug maistinių medžiagų.

Palmėms – mišinys iš viršutinių durpių, lapinės ir velėninės žemės, smėlio. Gruntas turi daug maistinių medžiagų.

Kaktusams – smėlis, lapinė žemė ar viršutinės durpės, priklausomai nuo kaktusų rūšies (būną miško ir dykumų kaktusai).

Našlaitėms – viršutinės durpės, smėlis, spyglių žemė, medžio anglis, durpinės samanos.

Paparčiams – durpės, smėlis, perpuvęs mėšlas.

Tačiau nemanykite, kad gatavi mišiniai išvardintiems augalams idealiai tinka. Viena rūšis gali turėti daug porūšių, kurios gamtoje auga skirtingomis sąlygomis. Todėl įsigiję paruoštą substratą turite jį papildyti konkrečiam augalui reikiamais komponentais.

Į ką atkreipti dėmesį renkantis gatavą žemių mišinį

Gruntas:

  • turi praleisti orą;
  • turi būti maistingas;
  • neturi ilgą laiką sulaikyti drėgmės;
  • neturi turėti kenkėjų ir ligų sukėlėjų;
  • dirvožemio rūgštingumas turi atitikti lygį, kurio reikia konkrečiai augalų rūšiai.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)