Sveiki ir stiprūs daigai – būsimo derliaus garantija. Tačiau pačioje vystymosi pradžioje būsimi sodinukai gali tapti įvairių ligų ir vabzdžių kenkėjų aukomis. Gamtoje jų yra daug, o ogorod.ru išskiria pačius pavojingiausius.

Daigų ligos

Dažnai sodininkai, žiemą įrengiantys „daržą ant palangės“, susiduria su ne viena sėjinukų liga ir nuleidžia rankas – „nesėkmingus“ daigus išmeta. Tačiau jeigu daigai serga reguliariai, ligų simptomus vis gi reiktų žinoti, nes tai padės išgelbėti sveikus augalus, kurie auga kaimynystėje ant palangės.

Uždusimas

Tai nutinka tuomet, kai augalai auginami neteisingomis sąlygomis arba kai nepaspėjama jų laiku nudengti. Augalai kurį laiką būna be deguonies ir tiesiog pradeda dusti.

Simptomai: didelė dalis sėklų nesudygsta, o daigai gula tiesiog ant žemės.

Priežastys: sėklos ir sėjinukai pernelyg giliai dirvožemyje. Nesilaikant temperatūros režimo augalai pernelyg dažnai būna itin drėgnoje terpėje, dėl ko jie nusilpsta ir tampa jautrūs grybeliui.

Kaip kovoti: laistykite dvigubai rečiau ir sukurkite augalams palankų mikroklimatą (temperatūra apie 18–20 laipsnių, drėgmė – 60–70 procentų). Dirvožemį apdorokite „Fitosporin-М“ arba tamsiu kalio permanganato tirpalu.

Šaknų puvinys

Šaknų puvinys – labai rimta grybelinė liga. Jeigu jos laiku nenustatysite ir nesiimsite priemonių augalams išgelbėti, ji gali per labai trumpą laiką sunaikinti visus daigus.

Simptomai: skilčialapiai geltonuoja ir tampa blyškūs, ant šaknies kaklelio susiformuoja rusvos apnašos, stiebas juoduoja, pradeda pūti ir išplonėja. Prie pagrindo atsiranda įsmauga, kuri atskiria pažeistą dalį nuo sveikos.

Priežastys: ligos sukėlėjus galima parsinešti su dirvožemiu ar sėklomis. Ligą provokuoja ne laiku atliekamas pikavimas, prastas apšvietimas, didelė drėgmė ir aukšta oro temperatūra, labai tankus sėjimas ir didelis dirvožemio rūgštingumas.

Kaip kovoti: pirmiausia pašalinkite susirgusius augalus kartu su žemės grumstu ir į jo vietą priberkite durpių. Nepažeistus sėjinukus laistykite šiltu vandeniu ir reguliariai dezinfekuokite gruntą, naudodami preparatus „Fundazol“ ir kitus.

Suglebimas

Šį procesą sukelia dirvožemio grybelis, kuris gali žemėje egzistuoti jau ilgą laiką, taip sukeldamas lėtines joje augančių augalų ligas.

Simptomai: iš pradžių suglemba daigų viršūnės, paskui lapai pasidaro margi, ir augalai palaipsniui pradeda leipti. Vėliau jie išdžiūsta, kartais tai nutinka labai greitai, o kartais – lėčiau.

Priežastys: dirvožemio užkrėtimas patogeniniais mikroorganizmai, oro temperatūra 15–20 laipsnių ir drėgmės trūkumas.

Kaip kovoti: pikuodami daigus gruntą apdorokite biopreparatų („Trichomedrin“, „Planriza“ ir kitų) tirpalais. Pašalinkite pažeistus augalus kartu su dirvožemio grumstu, o į atsiradusias duobeles pripilkite fungicido („Fitosportin-M“ ar jo analogų) tirpalo.

Juoda kojelė (diegavirtė)

Tai viena iš pavojingiausių ir sunkiausiai išgydomų augalų ligų. Jeigu augalai užsikrečia juodąja kojele, paprastai miršta visi daigai ir šio proceso sustabdyti praktiškai neįmanoma.

Simptomai: daigai išlėpsta, virš žemės esanti dalis išplonėja, nujuoduoja ir ilgainiui numiršta.

Priežastys: liga perduodama per užterštą dirvožemį, o aukšta temperatūra ir per didelis žemės drėgnumas – ją apsunkinantys veiksniai. Sėjinukai gali žūti per vieną dieną.

Kaip kovoti: lengviau nuo juodosios kojelės apsisaugoti nei ją išgydyti. Visuomet prieš sėdami sėklas dirvožemį dezinfekuokite, sekite patalpos temperatūrą ir drėgmę, po laistymo žemę užberkite sausu smėliuku ir dažniau purenkite dirvožemį. Ligotus augalus laiku išraukite, o vietą, kur jie augo, užberkite medienos pelenais. Visą grunto paviršių užberkite 1–1,5 centimetro orkaitėje iškaitinto ir atvėsusio upės smėlio sluoksniu.

Daigų kenkėjai

Ką daryti, jeigu ant kruopščiai nuplautos ir sterilios palangės su daigais atsirado nekviesti svečiai – kenkėjai? Juk jų įprastais insekticidais ir kitais metodais, kurie naudojami lysvėse ir atvirame grunte, sunaikinti neįmanoma. Pabandykime išsiaiškinti.

Baltasparniai

Baltasparniai – tai smulkūs vabzdžiai su sniego baltumo sparnais, kurie pažeidžia apatinę lapų dalį, kuri pasidengia lipniomis apnašomis.

Kaip kovoti: pažeistus augalus reikia apipurkšti česnako užpilu. Tam susmulkinkite dvi nuluptas česnako skilteles. Paskui užpilkite jas vienu litru vandens, uždenkite ir leiskite parą pastovėti. Tada užpilą nukoškite ir tolygiai apipurkškite juo daigus. Taip pat padeda netoli daigų pakabinta lipni juostelė.

Daiginiai uodeliai

Daiginiai uodeliai atrodo kaip maži mašalai su permatomais sparneliais. Jų lervas taip pat lengva atskirti nuo kitų – tai balti kirminai su juoda galvute. Būtent jie daigams labiausiai kenkia, nes graužia augalo šaknis.

Kaip kovoti: dirvožemį talpose su daigais užberkite smulkaus keramzito ar smėlio sluoksniu. Į tokį substratą suaugę vabzdžiai paprasčiausiai nededa kiaušinių. Ventiliacines groteles uždenkite smulkiu tinkleliu, kad vabzdžiai negalėtų į patalpas patekti iš gatvės.

Voratinklinės erkės

Aptikti ir nustatyti voratinklinę erkę, užpuolusią jūsų augalus, pakankamai sunku. Paprastai šio kenkėjo pėdsakus galima nustatyti pagal nedidelius juodus taškelius ant vidinio lapų paviršiaus, kurie po kurio laiko nugelsta. Taip pat voratinklinę erkę išduoda tankus ir lipnus voratinklis, susiformuojantis ant jaunų ūglių.

Kaip kovoti: pats veiksmingiausias metodas – nuplauti voratinklines erkes vandens srove. Šią procedūrą reiktų kartoti kas tris-penkias dienas, kol visiškai neliks kenkėjo pėdsakų. Be to, talpas su daigus reiktų išdėlioti pakankamu atstumu viena nuo kitos, kad lapai nesiliestų tarpusavyje ir erkės negalėtų persikelti ant kaimyninių augalų.

Amarai

Jeigu lapai susisuka ir išblunka, greičiausiai jiems nepakanka maistinių medžiagų. Tačiau jeigu ant jų taip pat pastebėjote saldžias ir lipnias išskyras, net neabejokite – daigus užpuolė amarai.

Kaip kovoti: kartą kas penkias-septynias dienas nupurkškite daigus skalbinių muilo tirpalu (25–30 gramų vienam litrui vandens).

Apsaugoti daigus nuo ligų ir kenkėjų nėra taip paprasta – jauni ūgliai nėra tam atsparūs. Tačiau jeigu jums pavyks išsaugoti sveikus augalus iki jų persodinimo į šiltnamį ar atvirą gruntą, ten jie ūgtelės, sustiprės ir po kurio laiko nudžiugins jus geru derliumi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)