Tačiau užsiauginti prieskoninių žolelių galima ir namų sąlygoms, ant palangės, net neturint daug patirties. Kokios prieskoninių žolelių rūšys labiausiai tinka auginimui namuose ir kaip teisingai jas auginti?

Sodeliui ant palangės labiausiai tinka nereiklios žolelės. Mes dažnai jas naudojame patiekalams gardinti, tačiau dažniausiai į maistą beriame džiovintas žoleles, jų sėklas ar šaknis.
Atrinkime populiariausius žalumynus, kuriuos nesunkiai galima užauginti namuose.

Krapai


Šis klasikinis prieskonis puikiai auga tiek darže, tiek mažame namų šiltnamyje. Tačiau žalumynai ant palangės auga kur kas lėčiau, negu lauke, todėl verta rinktis ankstyvąsias veisles.

Taigi, jei norite mėgautis krapų derliumi jau po mėnesio, atkreipkite dėmesį į veisles „Grenader“, „Gribovskij“, „Rišeljė“.

Vėlesnės veislės pasižymi vešlesne žaluma ir didesniu kiekiu naudingųjų medžiagų, tačiau jų augimui reikia kur kas daugiau laiko.

Sėjimas: iš anksto pamirkytos krapų sėklos sėjamos į gerai sudrėkintą žemę. Sėklos sėjamos 1 – 2 cm gylyje į paruoštas skylutes, nedidelėmis eilėmis, tarp kurių turėtų būti 10 cm tarpas. Vazonėlį su pasėtomis sėklomis uždenkite plastikine plėvele ir jos nenuimkite, kol pasirodys pirmieji daigeliai (krapų sėklos sudygsta po 5 – 8 dienų).

Priežiūra: krapai itin mėgsta vandenį, bet neperneša jo sankaupų, todėl užtikrinkite jiems patikimą drenažą. Krapus laistykite kiekvieną dieną (geriausia iš purkštuvo) ir auginkite šiltoje, saulėtoje vietoje.

Patarimas: kad krapai spėtų atželti ir kad šių prieskonių turėtumėte nuolat, sėkite krapus kas 3 – 4 savaites.

Petražolės


Tai universalus prieskonis visiems sezonams.

Veislės pasirinkimas: jei vertinate gydomąsias petražolių šaknų savybes, rinkitės šaknines petražoles. Ankstyvosios petražolių veislės yra šios: „Cukrowa“, lapinės petražolės, „Urožainaja“.

Sėjimas: kitaip negu krapų atveju, kuriems mirkymas nėra labai būtinas, petražolių sėklas reikia mirkyti kasdien 7 dienas (sėklos susukamos į marlę, kiekvieną dieną mirkomos ir pravėdinamos).
Paruoštos sėklos sėjamos eilėmis, indas uždengiamas plėvele ir laukiama pirmųjų daigelių.

Priežiūra: petražoles reikia atsargiai ir saikingai laistyti (kartą per tris dienas). Jas reikia auginti šiltoje kambario temperatūroje ir saugoti nuo skersvėjų.

Patarimas: petražoles skabykite taip, kad tarp jų liktų kelių centrimetrų tarpeliai: taip petražolės geriau žels.

Rozmarinai

Rozmarinai

Tai vienas pagrindinių Viduržemio jūros regiono prieskonių. Jis puikiai pagardina pagrindinius patiekalus, desertus ir kepinius šviežiomis ar džiovintomis šakelėmis.

Veislės pasirinkimas: iš visų žinomų rozmarinų veislių namų sąlygoms labiausiai tinka kvapieji rozmarinai. Šias žoleles galima dauginti ir šakelėmis.

Sėjimas: sėti rozmarinų sėklas rekomenduojama kovo mėnesį. Jas reikėtų paruošti taip pat, kaip ir petražolių sėklas (mirkyti), sėti į drėgną, patręštą žemę ir laukti daigelių (jie gali pasirodyti tik po 25 – 30 dienų).

Priežiūra: kadangi šie augalai itin mėgsta šilumą, jiems reikia saulėtos vietos. Rozmarinus reikia gausiai purkšti vandeniu ir laistyti iš purkštuvo. Kai daigeliai bus 8 – 10 cm aukščio, rozmarinus geriau persodinkite į atskirus vazonėlius.

Patarimas: jei norite, kad rozmarinai ant palangės pražystų, perkelkite juos į vėsią vietą (ne mažiau kaip 10 laipsnių šilumos) ir minimaliai laistykite. Šiuo periodu lapelių neskabykite.
Atminkite, kad rozmarinų sėklos pasižymi gana mažu sudygimo procentu, todėl sėklas pirkite tik iš patikimų gamintojų.

Bazilikai ir mėtos


Šios prieskoninės žolelės priklauso vienai šeimai, todėl joms reikia panašių auginimo sąlygų.

Veislių pasirinkimas: pagrindinės mėtų veislės yra pipirmėtė ir šaltmėtė. Pirmoji iš jų laikoma stipriu vaistiniu augalu, o antroji lengvai auga ant palangės kaip prieskonis. Universali ir neįnoringa bazilikų veislė namams yra vienmečiai bazilikai.

Sėjimas: šie prieskoniai augalai gerai auga iš sėklų, kurios sėjamos netankiomis eilėmis maždaug 0,5 – 1 cm gylyje. Šių augalų sėklos yra smulkios, todėl jų mirkyti nereikia.

Priežiūra: kadangi šie prieskoniai yra kilę iš Viduržemio jūros klimato, jiems reikia didelės oro drėgmės, daug saulės ir šilumos. Plėvele apdengti vazonėliai su šiais augalais nudengiami tik tuomet, kai daigai jau būna sustiprėję.

Patarimas: prieskoninius, kurių auginimo sąlygos yra panašios, pabandykite auginti vienoje vietoje. Tarpusavyje gerai „draugauja“ mėtos, bazilikai, mairūnai, peletrūnai, salierai.

Svogūnai ir česnakai

Kalbant apie neįnoringus prieskoninius augalus, reikia paminėti svogūnus ir česnakus.

Praktiškai bet kokią šių augalų veislę galima užsiauginti iš svogūnėlių ir skiltelių. Juos reikia iki pusės pamerkti į indą su vandeniu, ir, pasirodžiusius pirmosioms žalioms viršūnėlėms, persodinti į atskirus vazonėlius ar stiklinaites.

Kaip ir pipirines, šiuos augalus reikia dažnai, bet saikingai laistyti. Jų priežiūra paprasta, taigi auginti šiuos prieskonius gali net vaikai.

Raudonėliai ir čiobreliai


Raudonėliai ir čiobreliai yra daugiamečiai prieskoniniai augalai, puikiai augantys tiek darže, tiek ant palangės.

Sėjimas: raudonėlių sėklas reikia dviem paroms pamerkti į vandenį, kurį reikia keisti 3 – 4 kartus per dieną. Išbrinkusios sėklos sėjamos į vazonėlius po 2 – 3 vienetus maždaug 0,5 cm gylyje. Pasėtas sėklytes uždenkite plastikine plėvele. Daigeliai pasirodys maždaug po 2 – 3 savaičių.

Priežiūra: raudonėliai sparčiai auga, todėl ūgtelėjusius augaliukus vėliau persodinkite į erdvesnius vazonus. Šie augalai mėgsta saulėtą vietą, bet dažnai ir gausiai jų laistyti nereikia – tai gali sukelti puvimą.

Patarimas: naudingiausi raudonėlio lapeliai būna žydėjimo metu, tačiau auginant šį žalumyną ant palangės, lapelius galite pradėti skabyti jau po mėnesio. Jei raudonėlis sužydėjo, reguliariai nugnybkite jo žiedelius. Jei šito nedarysite, augalo stiebeliai sumedės.

Čiobreliai sėjami ir prižiūrimi taip pat, kaip ir raudonėliai.

Universalūs patarimai, auginant prieskonius namuose

Prieskoniams auginti naudokite specialias, daržovių kultūroms skirtas žemes, į kurias papildomai priberta durpių, smėlio ir mineralų.

Kad nereikėtų pirkti sėklų, tiesiog sulaukite augalų žydėjimo (dėl šios priežasties negenėkite centrinio augalo stiebo) ir surinkite subrendusias sėklytes. Jums gali prireikti nemažai laiko, bet sodininkai, sulaukiantys gero derliaus, elgiasi būtent taip.

Pasistenkite, kad palangės sodelio priežiūra būtų maloni ir smagi: pasirinkite dailius vazonėlius, kurkite originalias prieskoninių augalų kompozicijas, jas papildykite nėriniais, keraminiais puodeliais ir kitais rankdarbiais. Tai suteiks palangės prieskoniniams augalams apetitą žadinančių atspalvių.

Pabandykite auginti prieskonius savo namuose ir džiaukitės šviežiais žalumynais!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)