Veikiausiai atsakysite, kad taip. O dabar pasitikrinkite, ar nedarėte vienos iš šių klaidų. Svetainė proflowers.com pristato 12 dalykų, kurie gali žudyti jūsų kambarines gėles.

1. Neskaitote augalų priežiūros instrukcijų.

Kaip ir žmonių atveju, dviejų vienodų augalų nebūna. Kai svarbiausia taisyklė, kai įsigyjate naują kambarinę gėlę, yra ši: perskaitykite jos priežiūros instrukcijas. Gėlių pardavėjai surenka daugybę informacijos ir tiesiogiai bendradarbiauja su gėlių augintojais, kad surašytų kiekvienos rūšies augalo priežiūros instrukcijas. Net medelynuose siūlomi augalai turi būti parduodami su instrukcijomis, kurių laikydamiesi nepražudysite augalo.

2. Pernelyg dažnai laistote.

„Žmonės dažnai mano, kad kuo daugiau laistys augalą, tuo bus geriau“, – sako gėlininkė Megan Schrimmer. Tačiau kiekvienai augalo rūšiai vandens reikia skirtingai – tai priklauso nuo metų laiko, šviesos kiekio ir oro temperatūros. „Lengviausias sprendimas yra suprasti savo augalo drėgmės kiekį“, – teigia M. Schrimmer. Kai kurių augalų žemė prieš laistymą turi visiškai išdžiūti, kitų – turi būti nuolat drėgna. Taigi saugiausias variantas yra peržiūrėti jų priežiūros instrukciją. Įkiškite pirštą į žemę pora centimetrų gilyn ir pažiūrėkite, ar žemė sausa, ar drėgna.

Kai vazono dugne kaupiasi vandens perteklius, pradeda pūti augalo šaknys, o tai gali pražudyti jūsų gėlę. Geriausias būdas šito išvengti yra iškelti augalo vazonėlį iš dekoratyvinio vazono, palaistyti augalą po vandens srove plautuvėje, palaukti, kol vanduo nutekės, ir tuomet vėl įstatyti jį į dekoratyvinį indą.

3. Per mažai laistote.

Kas augalui kenkia tiek pat, kaip ir vandens perteklius? Atspėjote: per mažas kiekis vandens. Jei turite abejonių, peržiūrėkite augalo priežiūros instrukcijas, kuriose turi būti parašyta, kaip dažnai reikia laistyti šią rūšį. Vėl įbeskite pirštą į žemę ir patikrinkite, ar ji sausa. Kai kurios gėlės, pavyzdžiui, vėzdūnės, pačios parodo, kada jas reikia laistyti: kai joms pradeda trūkti vandens, jų lapeliai nulinksta žemyn. Patenkinus jų troškulį, jos vėl atsigauna. Laistykite augalus kruopščiai ir žiūrėkite, kad vanduo nubėgtų per skylutes vazono dugne.

4. Per daug arba per mažai šviesos.

Kambarinės gėlės nevienodai mėgsta šviesą. „Augalai jums parodys, ar jie gauna pakankamai šviesos“, – sako M. Schrimmer. Jei augalas gauna per daug šviesos, jo lapeliai gali pakeisti spalvą, paruduoti ar tikrąja to žodžio prasme nudegti saulėje. Kita vertus, jei pastebėsite, kad augalas stiebiasi šviesos link ar leidžia silpnus, išblyškusius lapelius, tai bus ženklas, kad jam reikia daugiau šviesos. „Dauguma augalų gerai auga prie ryškios, filtruotos šviesos, bet visada vadovaukitės priežiūros instrukcijomis“, – pažymi ji.

5. Ekstremalūs oro temperatūros pokyčiai.

„Daugumai augalų patinka tokia pati oro temperatūra, kaip ir mums“, – aiškina M. Schrimmer. Saugiausia temperatūra augalams yra 18 – 21 laipsnis šilumos pagal Celcijų – nei pernelyg karšta, nei pernelyg šalta. Jei auginate kambarinę gėlę ant palangės, stebėkite orą lauke: vasarą prie lango jai gali būti per karšta, o žiemą – per šalta. Dėl tokių temperatūros pokyčių gali nukentėti jos gyvybiniai procesai.

Be to, jei namuose naudojate šildytuvą ar oro kondicionierių, jūsų augalai gali perdžiūti. Kad padidintumėt oro drėgnumą, naudokite dulksnos aparatus ar specialius padėklus drėgmei skleisti. Turėkite galvoje, kad „jei jūs patys jaučiatės patogiai, veikiausiai gerai jaučiasi ir jūsų augalai“, sakė M. Schrimmer. „Tačiau vis tiek nepamirškite patikrinti priežiūros kortelėje, kokia temperatūra reikalinga šiam augalui“, - dar kartą įspėjo ji.

6. Nenugnaibote nužydėjusių žiedų.

Kai kuriems žydintiems augalams reikia nugnybti senus žiedus, kad suaktyvėtų augimas. Nugnybti žiedelius reikia tuomet, kai jie paruduoja – tai ženklas, kad jie miršta. Viena ranka laikykite gėlės stiebą, o kita ranka nugnybkite nužydėjusį žiedą. Arba galite nukirpti jį sodininko sekatoriumi.

7. Nepersodinate gėlių.

Gėlių persodinimas

Kambarinėms gėlėms jų vazonėliai gali tapti per maži. Kad patikrintumėt augalo šaknis, gausiai jį palaistykite, tuomet vidinį vazonėlį atsargiai trinktelėkite į kietą paviršių. Švelniai ištraukite augalą iš vidinio vazono. Jei šaknys yra tankiai apraizgiusios visą žemę ar jei augalo neįmanoma lengvai ištraukti iš vidinio vazono, tai reiškia, kad jūsų augalo šaknims trūksta vietos ir jį reikia persodinti. Turėkite galvoje, kad kambarinių gėlių negalima persodinti žydėjimo metu. Taip pat labai svarbu nuo pat pradžių parinkti augalui tinkamo dydžio vazoną.

8. Nekreipiate dėmesio į vabzdžius.

Kambariniams augalams daugiausia žalos daro mašalai, erkutės ir baltasparniai. Nuo kenkėjų galite apsisaugoti, jei naują augalą tarp kitų kambarinių gėlių pastatysite tik po 30 dienų laikotarpio, pašalinsite nusilpusius augalus, naudosite jūros dumblių mulčą ar purškalus ir valysite lapus muiluotu vandeniu. Jei kenkėjai naikina jūsų augalus, pirmiausia nustatykite, kokios rūšies jie yra, ir tuomet pasitelkite natūralias kovos su jais priemones. Turėkite galvoje, kad kai kurie vabzdžiai, pavyzdžiui, boružės ar maldininkai, augalams yra naudingi.

9. Aplaidumas.

Išvykstate atostogų? Jums gerai, tačiau jūsų kambarinėms gėlėms – ne. Susitarkite, jog kažkas ateis į jūsų namus palaistyti gėlių, kol būsite išvykę. Kitas variantas – pasinaudoti „augalų auklėmis“ – moliniais piltuvėliais, į kuriuos įstatomas butelis su vandeniu. Toks piltuvėlis įsmeigiamas į žemę, ir kai ji išdžiūsta, vanduo automatiškai ją sudrėkina.

10. Nenaudojate trąšų.

Kambarinės gėlės mitybines medžiagas gauna tik iš vazonėlio žemių, todėl tam, kad gėlės būtų sveikos, gerai augtų ir krautų žiedus, jas reikia papildomai patręšti. Jei reguliariai pagal gamintojo instrukcijas naudosite kambariniams augalams subalansuotas trąšas (kurias galima įsigyti bet kurioje sodininkystės parduotuvėje ar didesniame prekybos centre), jūsų augalai gaus visas reikiamas medžiagas. „Rinkdamiesi trąšas, žiūrėkite, ar jūsų augalo rūšis yra įtraukta į augalų, kuriems tinka šios trąšos, sąrašą. Kai kurioms gėlėms, pavyzdžiui, orchidėjoms, reikia atskirų trąšų, tinkančių jų poreikiams“, – pažymi M. Schrimmer. Laikykitės etiketėje nurodytų instrukcijų, nes trąšų perteklius taip pat gali pražudyti augalą.

11. Netinkama žemė.

Kiekvienai kambarinių gėlių rūšiai reikia skirtingos žemės, kurios tipas priklauso nuo natūralios aplinkos, kurioje auga šis augalas. Žemes galite susimaišyti patys arba galite rinktis kokybišką, organinę, vidutinio svorio žemę, kuri užtikrins augalui ilgiausią gyvavimą. Įsitikinkite, kad žemė, kurią maišote ar perkate, tikrai tinka jūsų augalui. Kai kurios kambarinės gėlės geriausiai auga tankioje ir sunkioje žemėje, tuo tarpu kitiems augalams, pavyzdžiui, kaktusams, reikia greitai džiūstančios žemės, kurios didžiąją dalį sudaro smėlis ir durpės – tai apsaugo jų šaknis nuo puvimo.

12. Per dažnai kilnojate gėles.

Kambarinės gėlės pripranta prie savo vietos namuose ir nemėgsta, kai yra per dažnai kilnojamos į kitas vietas. Jei augalas prie tam tikrų temperatūros ir šviesos sąlygų tiesiog bujoja, jam gali būti sunku prisitaikyti prie naujos aplinkos, jei perkelsite jį į kitą vietą. Geriausia rasti augalui nuolatinę vietą ir ten jį auginti.

Augalai yra daili jūsų namų dalis, suteikianti gyvybingumo ir įnešanti gamtos pojūtį. Nebijokite auginti kambarinių gėlių, net jei garsėjate kaip jų žudikas. Pradėkite nuo tokių lengvai prižiūrimų gėlių kaip sukulentai, pinigų medis ar visžalės lelijos. Kai priprasite prie savo augalų, juos auginti taps smagu, o papildomos pastangos atsipirks su kaupu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)