Nepaisant to, kad agurkų galima užsiauginti sėjant sėklas tiesiai į lysvę, galima, o kartais net būtina, juos sodinti daigais. Tačiau ši kultūra turi savų ypatumų, rašo svetainė garden4you.ru.

Agurkų sėklų paruošimas

Teisingai saugant (oro temperatūra ne aukštesnė kaip 15 laipsnių šilumos, o oro drėgnumas – 50 ar 60 proc.), agurkų sėklas galima laikyti 8 – 10 metų ir jos nepraras savo gyvybingumo. Įdomu tai, kad derlingiausios būna 3 – 4 metus laikytos sėklos.

Galite sėti ir iš savo darže užaugintų agurkų surinktas sėklas, tačiau atkreipkite dėmesį į šiuos momentus:

Iš rūšinių agurkų sėklų galite užsiauginti tokių pačių agurkų, kokių turėjote užpraeitą sezoną ar prieš pora metų. Turėkite galvoje, kad sėti praėjusių metų sėklų nerekomenduojama, nes jos nebus tokios derlingos, kaip jums norėtųsi.

Jei sėklas surinkote iš hibridinių agurkų veislių F1, tikimybė sulaukti agurkų su tokiomis pačiomis savybėmis yra labai maža.

Jei jau išsirinkote agurkų veisles ar jų hibridus, laikas paruošti sėklas sodinimui.

Agurkų daiginimas

Pažymėsime, kad parduotuvėje parduodamos sėklos jau būna apsaugotos nuo infekcijų ir paruoštos sodinti, taigi jų nebereikia mirkyti kalio permanganate ar kituose organiniuose dezinfekavimo tirpaluose.

Tačiau jei sėklos naminės, jų paruošimas yra svarbi dalis. Taigi sodinimui atrinkite stambias, pilnavidures, nepažeistas sėklas ir toliau pereikite prie šių veiksmų:

1. Sėklas užmerkite

Agurkų sėklas suvyniokite į audinį ir pamerkite į kambario temperatūros vandenį. Vanduo turi vos apsemti sėklų paviršių, nes vandens perteklius trukdys sėkloms gauti deguonies. Pamirkytos sėklos greičiau sudygsta.

2. Sėklų grūdinimas

Šio proceso metu audinyje suvyniotas sėklas reikia 48 valandas palaikyti šaldytuve, kur tvyro 0 ar 2 laipsnių šalčio temperatūra. Po tokio grūdinimo sėklos iš karto sodinamos į žemę. Labai svarbu, kad sėklų audinys visada būtų drėgnas, o pačios sėklos nebūtų peraugusios. Toks grūdinimas padidina jų atsparumą žemoms oro temperatūroms.

Jei norite paspartinti 6 – 8 metų senumo sėklų dygimą, jas reikia iki 18 valandų aeruoti. Į indą su vandeniu nuleidžiamas akvariumo kompresorius ir įmerkiamos į marlę suvyniotos sėklos. Po tokio aeravimo sėklos iš karto sodinamos į žemę.

Sėklų paruošimas sodinimui yra svarbus etapas: jis paspartina dygimą, padidina atsparumą stresams ir užtikrina gausesnį derlių.

Agurkų daigų auginimas

Agurkų daiginimas

Agurkų auginimo metodas sodinant daigais turi savų privalumų:

  • Jis leidžia anksčiau sulaukti derliaus;
  • Šiauriniuose regionuose garantuoja, kad sulauksite derliaus;
  • Prailgina agurkų derėjimo laikotarpį.

Pagrindinis kokybiškų daigų kriterijus – augalo būklė. Persodinimui tinkami daigai privalo turėti:

  • Stiprius, ne aukštesnius kaip 30 cm stiebelius su trumpais tarpubambliais;
  • Tamsiai žalios spalvos plokščius lapus;
  • Išsivysčiusią šaknų sistemą.

Agurkai persodinimo metu ilgai negaluoja ir sunkiai prigyja. Dėl šios priežasties agurkų daigai nepikuojami.

Prasikalusios sėklos sodinamos į plastikinius ar durpių indelius, pripildytus lengvos, maistingos žemės (po 1 – 2 sėklas į kiekvieną indelį). Jie laikomi 22 – 28 laipsnių šilumos temperatūroje, kol pasirodo daigai. Galite naudoti ir kitokias daigyklas, iš kurių vėliau bus patogu išimti ir persodinti daigus.

Kaip alternatyvą galite naudoti ir 41 – 44 mm skersmens durpių tabletes bei kokosų substratą.

Jei agurkų daigai ištįso, tai yra ženklas, kad jiems trūksta šviesos. Kad jauni augaliukai neištįstų, organizuokite papildomą daigų apšvietimą, o kai pasirodys patys daigai, sumažinkite oro temperatūrą iki 18 – 20 laipsnių šilumos ir vieną ar du kartus į daigų indelius papildomai įberkite žemių.

Daigindami agurkų sėklas turėkite galvoje, kad daigų auginimo laikotarpis nuo sėklų pasodinimo iki daigų perkėlimo į dirvą trunka 3 – 4 savaites. Perauginti daigai blogiau prigyja, todėl daiginti sėklas neskubėkite.

Agurkų daigų sodinimas į lysves

Daigų persodinimo laikas priklauso nuo oro sąlygų, dirvos temperatūros, daigų būklės. Į atvirą dirvą agurkų daigai sodinami praėjus pavasarinių šalčių tikimybei, maždaug pirmoje birželio dekadoje (arba anksčiau, jei leidžia oro sąlygos). Šiltnamiuose agurkų daigus galima sodinti ir anksčiau – gegužės pradžioje ar viduryje (tai priklauso nuo žemės temperatūros jūsų vietovėje).
Jei sodinsite daigus atvirose lysvėse, nepamiršite sėjomainos. Agurkų negalima auginti vienoje ir toje pačioje vietoje. Lysves, kuriose augo moliūginės kultūros, agurkams galima naudoti ne anksčiau kaip po ketverių metų. Geriausiomis agurkų pirmtakėmis laikomos bulvės, kopūstai, pomidorai, ankštiniai augalai ir žalumynai.

Agurkų daiginimas

Agurkai mėgsta atviras, saulėtas vietas, apsaugotas nuo šiaurės vėjų, ir lengvą, purią bei derlingą dirvą.

Daigai perkeliami į lysves, kai dirvos temperatūra pakyla iki 16 – 18 laipsnių šilumos, o oro temperatūra pasiekia 18 – 20 laipsnių šilumos.

Agurkų daigus rekomenduojama paruošti persodinimui. Maždaug savaitę juos reikėtų grūdinti: reguliariai išnešti į lauką. Likus kelioms dienoms iki persodinimo, indelius su daigais reikėtų gausiai laistyti vandeniu.

Prieš sodinant daigus, dirvą reikėtų patręšti mėšlu ar kompostu (1 – 2 kibirai vienam kvadratiniam metrui žemės). Joje padaromos maždaug 12 – 15 cm gylio duobutės, į kurias pripilama vandens (vienai duobutei – 1 l vandens).

Daigus galima persodinti įvairiai. Durpių indeliai kartu su agurkų daigais įstatomi į duobutes taip, kad jų krašteliai būtų viename lygyje su dirva, ir gausiai priliejami vandens (3 l vandens vienam daigui).

Agurkų daiginimas

Kokybiški daigai sodinami vertikaliai, peraugę daigai – vertikaliai, apatinę stiebo dalį užberiant žemėmis. Agurkų šaknų kaklelius rekomenduojama apdoroti upės smėliu (juo apiberti) – jis apsaugos augalą nuo šaknų puvimo.

Pirmosiomis dienomis po persodinimo daigai gausiai laistomi ir pridengiami. Jei oras atvėsta iki 15 laipsnių šilumos ar dar mažiau, į lysvę sukaišomi lankeliai ir agurkai apdengiami plėvele.
Jei agurkų daigai keliauja į šiltnamį, juos sodinti galima dvejopai:

Tvirti ir aukštai augantys hibridiniai agurkai sodinami eilėmis, tarp eilių paliekant 100 – 120 cm trapą, o tarp pačių agurkų – 30 – 45 cm.

Silpnastiebiai agurkai sodinami dviem eilėmis, tarp eilių paliekant 50 cm tarpą, o tarp pačių agurkų – 30 cm. Tokius agurkus galima sodinti ir šachmatų tvarka.

Daigų sodinimo tankumas priklauso nuo agurkų rūšies ypatybių, bet paprastai į vieną kvadratinį metrą sodinami trys daigai.

Kad būsimi agurkai visuomet būtų švarūs ir sveiki, o juos būtų lengva prižiūrėti, specialistai taip pat rekomenduoja juos auginti prie gyvasienės.

Saugome agurkus nuo šalčių

Agurkams labai svarbi yra šiluma – šie augalai yra tikri šilumos mėgėjai. Prie žemos temperatūros agurkai gali žūti. Pirmiausia nukenčia jų šaknys, todėl labai svarbu užtikrinti joms šilumą. Šiuo atveju padės šiltosios lysvės.

Šiltosios lysvės yra paprastas ir patikimas būdas apsaugoti agurkus nuo šalčio. Išilgai lysvės iškaskite tranšėją – pakaks pusės metro ilgio. Užpildykite ją maždaug 30 cm storio biokuro sluoksniu. Biokuru gali tapti šviežias mėšlas, augalinės atliekos ir medienos pjuvenos. Tranšėją su biokuru aplaistykite karštu vandeniu (o dar geriau tirpalu su veikliaisiais mikroorganizmais) ir užpilkite 20 cm storio derlingos žemės sluoksniu.

Tokią šiltlysvę reikėtų pasiruošti iš anksto – likus maždaug dviem savaitėms iki agurkų daigų sodinimo. Per šį laiką dirva įšyla, o kai jos temperatūra sumažėja iki 25 laipsnių šilumos, jau galima sodinti agurkų daigus.

Jei daigai bus pasodinti į tokią šiltlysvę, kelias dienas jie galės atlaikyti ir vos 1 – 5 laipsnius šilumos siekiančią temperatūrą.

Sodindami į dirvą agurkų daigus, sulauksite ankstesnio derliaus. Kaip užsiauginti agurkų daigų jūs jau žinote, taigi bandykite, eksperimentuokite, kurkite jiems optimalias sąlygas. Sveikų jums daigų ir gero derliaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)