Dujos

Natūralios dujos pačios savaime yra bekvapės, todėl į jas pridedama cheminės medžiagos – merkaptano, kuris suteikia dujoms nemalonų kvapą. Jei pajutote dujų kvapą, gali būti, kad namuose įvyko dujų nuotėkis, o jis gali sukelti gaisrą ar sprogimą. Nedelsiant palikite namus ir iškvieskite savo dujų tiekėjo pagalbos tarnybą.

Dujų nuotėkio atveju nesinaudokite stacionariu namų telefonu, nejunkite šviesos ir nenaudokite jokių elektros prietaisų. Jei gyvenate nuosavame name ir turite garažą, neužvedinėkite automobilio variklio – visi minėti veiksmai gali sukelti kibirkštis.

Pelėsis

Jei pajutote priplėkusį, aitrų pelėsio kvapą veikiausiai tai ir bus pelėsis: gali būti, jog kažkur iš praustuvo ar kanalizacijos vamzdžio prateka vanduo. Pelėsis labai mėgsta tamsias, drėgnas vietas ir yra itin kenksmingas alergiškiems bei astma sergantiems žmonėms – nuo pelėsio šios ligos gali stipriai paūmėti.

Jei pastebėjote pelėsį ant kietų paviršių, pavyzdžiui, keraminių plytelių, dezinfekuokite paviršių vandens ir 10 proc. chloro tirpalu. Leiskite tirpalui įsigerti ir būtinai atverkite langą, kad patalpa vėdintųsi. Jei pelėsis pasirodė ant gipso kartono sienos, geriau pakeiskite visą plokštę. Jei vizualiai pelėsio nematote, išsikvieskite savo namų priežiūros specialistus.

Kanalizacijos kvapas

Jeigu jūsų namuose tvyro dvokas tarsi kanalizacijos valymo stotyje, gali būti, jog kaupiasi kanalizacijos dujos, kuriose yra toksiškų ir sprogių medžiagų, pavyzdžiui, sieros vandenilio (galinčio dirginti akis ar net priversti netekti sąmonės) ir metano (kuris mažina deguonies kiekį ir gali uždusinti).

Priežastis gali būti susijusi su retai naudojamu tualetu. Vamzdžiai po praustuvu ar dušo kabina turi U formos linkį, kuriame būna šiek tiek vandens, neleidžiančio kanalizacijos dujoms patekti į gyvenamąsias patalpas. Jei sanitariniu mazgu kurį laiką nesinaudojama, šis vanduo išgaruoja ir kanalizacijos dujos pradeda sklisti į patalpas. Kad išspręstumėt šią problemą, tereikia įpilti į kanalizaciją vandens. Kad vanduo taip greitai neišgaruotų, įpilkite į jį šaukštą augalinio aliejaus.

Jei negalite aptikti dvoko šaltinio, gali būti, kad priežastis yra susijusi su pažeistu ar užsikišusiu ventiliacijos vamzdžiu, kuriuo kanalizacijos dujos išeina pro stogą. Tokiu atveju reikėtų išsikviesti jūsų namus aptarnaujančios bendrovės specialistus.

Dūmų kvapas

Stiprus dūmų kvapas gali sukelti paniką, tačiau nerimo priežastimi gali tapti ir silpnas dūmų kvapas. Jei tokį kvapą pajuntate kiekvieną kartą, kai įjungiate šviestuvą ar kokį nors elektros prietaisą, gali būti, kad yra problemų su jungikliu ar laidais, išvedžiotais sienoje – tai gali būti labai pavojinga. Išsikvieskite elektriką ar ugniagesių tarnybą.

Įsisenėjęs rūkalų kvapas

Mes visi žinome apie pasyvaus rūkymo – pašalinio žmogaus išpūstų dūmų – žalą. Tačiau pastaruoju metu pradėta kalbėti ir apie tą cigarečių dūmų kvapą, kurį skleidžia jo prisigėrusios sienos, baldai ar užuolaidos, pavyzdžiui, viešbučių numeriuose ar nuomojamame bute. Tabako dūmų dalelės nusėda ant paviršių – baldų, tekstilės, stalų ar lentynų, ir turi bent 11 žinomų kancerogenų.

Kiek tai yra pavojinga, kol kas nežinoma, bet didžiausia grėsmė turėtų kilti vaikams, kurie žaidžia ant grindų ir liečia patalpos paviršius, o vėliau kiša pirštus į burną. Jei persikėlėte į kitą būstą, kuriame anksčiau gyveno rūkoriai, pirmiausia viską kruopščiai nuvalykite ir išskalbkite. Jei yra galimybė, atsikratykite senais baldais bei kilimais ir perdažykite sienas.

Šviežias dažų kvapas

Darydami remontą sekite, kad šviežias dažų kvapas nepasklistų po visus namus – dažai turi lakiųjų organinių junginių, kurie gali sukelti tokias sveikatos problemas kaip gerklės sudirginimas, galvos skausmas, migrena, centrinės nervų sistemos pažeidimai ar net vėžys. Pirkite dažus, kurie neturi lakiųjų organinių junginių (angl. volatile organic compounds, VOC) arba turi jų labai mažai. Dažymo metu ir po jo gerai išvėdinkite patalpas.

Šių junginių yra ir insekticiduose, kurie naudojami uodams baidyti. Užuot apgaubę visus namus kenksmingos priemonės debesiu, atidžiai perskaitykite instrukcijas ant balionėlio, o dar geriau, jei namuose ir sode kiek įmanoma labiau sumažinsite veiksnius, kurie privilioja uodus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)