Per ilgus metus žmonės išsiaiškino nemažai patikimų ir veiksmingų drabužių gelbėjimo būdų namų sąlygomis.

Jeigu reikia skubiai kramtomosios gumos likučius pašalinti iš drabužių, reikia nebijoti ir išbandyti visus metodus. Prisiminkite, kad procedūros pasirinkimas priklauso nuo medžiagos tipo ir spalvos.

Jeigu guma prilipo prie blunkančios medžiagos, tiks toli gražu ne visi būdai. Visi karšti gumos šalinimo būdai tokiu atveju netinka. Tą patį galima pasakyti apie vilną ir bet kokius jautrius audinius (satiną, šilką ar šifoną).

Visus kramtomosios gumos šalinimo būdus galima suskirstyti į tris kategorijas. Pirma – šalti metodai: drabužio įdėjimas į šaldiklį ar sugadintos vietos apdorojimas ledu.

Antra – karšti metodai, kurie daug įvairesni, tačiau jie tinkami ne bet kuriam daiktui. Tai karšto oro srautas ir lyginimas lygintuvu.

Trečia kategorija – apdorojimas įvairiomis medžiagomis: acetonu ar spiritu, cheminiu purškikliu ar natūraliais aliejais. Pastaruoju atveju reikia būti itin atsargiems, nes gumą galima pašalinti, bet vietoj jos palikti išblukusią dėmę.

Šaldiklis

Tai pats populiariausias kramtomosios gumos šalinimo iš džinsų būdas, jei netyčia transporte ar kitoje viešoje vietoje atsisėdote ant jos. Džinsus reikia sulankstyti, įdėti į vienkartinį maišelį ir valandai padėti į šaldiklį.

Tiek laiko pakaks, kad guma sušaltų ir ją galima būtų pašalinti iš audinio. Didelė dalis gumos nukris savaime, o atspariausias daleles pašalinkite aštriu daiktu. Tik darykite tai atsargiai, kitaip galite pažeisti audinį.

Ledo kubelis

Jeigu sugadintas daiktas labai didelis ir jo neįmanoma įdėti į šaldiklį, galima prilipusią kramtomąją gumą paveikti ledo gabalėliu. Užtenka palaikyti prie gumos pridėtą ledą minutę, kad ji visiškai sušaltų. Paskui šepetėliu kietais šereliais ją pašalinkite.

Šis metodas puikiai tinka vilnoniams paltams, kailiniams, avikailiams. Tačiau jeigu norite pašalinti gumą iš kelnių, bet šaldiklis jums nepadėjo, išbandykite „ledo procedūrą“.

Verdantis vanduo

Jeigu pirmos dvi procedūros nepadėjo, metas prisiminti verdantį vandenį. Savarankiškai šios procedūros atlikti nepavyks, jums būtinai reikės pagalbos. Vienas turi pilti verdantį vandenį, kitas – laikyti sugadintą daiktą ir bandyti nedideliu šepetėliu (idealiai tiks dantų šepetėlis) išvalyti gumą.

Jeigu akimirksniu nepastebėjote rezultato, užvirkite vandenį puode ir įleiskite į jį sugadintą vietą bei kelias minutes pavirinkite. Tiesiai vandenyje pabandykite šepetėliu ar kokiu aštriu daiktu pašalinti gumą iš drabužio. Tada skubiai išplaukite daiktą skalbimo mašinoje.

Šis būdas tinka toli gražu ne bet kuriam audiniui. Negalima virinti ryškių sintetinių daiktų, nes išbluks. Taip pat tai netinka vilnai ir jautriems audiniams.

Lygintuvas

Daugelis šeimininkių šiam metodui teikia pirmenybę. Jis padės pašalinti gumą iš vaiko mokyklinės uniformos kelnių ar vyro brangaus kostiumo.

Paimkite nereikalingą bet kokios natūralios medžiagos skiautę ar popierinį sugertuką, padėkite ant audinio su guma ir kruopščiai palyginkite. Kai guma nuo audinio „persikraustys“ ant popieriaus, bėdos dar nebus pasibaigusios. Gumos vietoje liks riebalų dėmė. Ją galima pašalinti su indų plovikliu.

Kai kurios šeimininkės pataria naudoti tik laikraštį. Tačiau jį reikia padėti po sugadintu daiktu ir palyginti jį lygintuvu iš kitos pusės. Lygintuve nustatykite režimą „Vilna“ ir lyginkite tol, kol guma visiškai pasišalins. Ji turi likti ant laikraščio.

Plaukų džiovintuvas

Įjunkite plaukų džiovintuvą maksimaliu galingumu ir papūskite į dėmę. Kai maksimaliai įkaitinsite, patrinkite tą vietą nereikalingu dantų šepetėliu. Šis karštasis metodas labiausiai tausojantis, todėl galite jį naudoti net gelbėdami vilnonius megztinius, šilko ir viskozės kelnes.

Actas

Tai idealus būdas, jeigu norite gumą pašalinti iš ryškių ir spalvotų drabužių. Vandens vonelėje nedidelį kiekį acto įkaitinkite iki 40 laipsnių. Kol jis neataušo, įmerkite į jį seną nereikalingą dantų šepetėlį ir sukamaisiais judesiais patrinkite prilipusią gumą. Tokią operaciją galime be rizikos naudoti ir gelbėjant mėlynus džinsus.

Kramtomoji guma

Sena patarlė byloja, „pleištą pleištu išmuša“. Išties, kartais sugadinto daikto nereikia kišti į šaldiklį, kaip ir nereikia lakstyti su lygintuvu. Galima pabandyti dvi gumos pagalvėles suminkyti ranka ir staigiais rankų judesiais pabandyti ištraukti prie drabužio prilipusią gumą. Jeigu tai nutiko neseniai, rezultatai gali būti džiuginantys. Sutikite, tai padaryti gerokai lengviau, nei pasitelkus šaltį ar karštį.

Aliejus

Paimkite vieną valgomąjį šaukštą bet kokio aliejaus ir užpilkite jo ant gumos. Tinka saulėgrąžų, žemės riešutų ar alyvuogių aliejus. Rezultatas būna puikus, tačiau svarbiausia reikia stengtis neištepti švaraus audinio. Jeigu taip nutiko, iškart ant riebalų dėmės užpilkite indų plovimo skysčio ir tik tada drabužį įmeskite į skalbyklę.

Lako valiklis

Anksčiau šis metodas buvo taikomas dėl to, kad į lako valiklio sudėtį įeidavo acetonas, padedantis pašalinti rimtus nešvarumus. Jį galima naudoti tik ant natūralių ir neblunkančių medžiagų. Mes siūlome naudoti lako valiklį be acetono, nes taip sumažės drabužio sugadinimo rizika.

Kaip matote, jūsų drabužių atsitiktinis susitikimas su kramtomąja guma nėra toks jau ir baisus. Nes be specialių priemonių galima išbandyti ne vieną liaudišką metodą. Liaudies gudrybės neretai padeda greitai ir paprastai pašalinti bet kokią dėmę. Šiek tiek gudrumo, truputis pastangų ir daiktas atrodys kaip visiškai naujas, nors jau ketinote jį išmesti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)