http://www.delfi.lv/domsad/poleznije-soveti/kak-pravilno-chistit-zhalyuzi-i-shtory.d?id=49585569

Medinės arba medžio imitacijos žaliuzės

Tokio tipo žaliuzes reikia prižiūrėti taip pat, kaip medinius baldus. Nuleiskite žaliuzes iki pat apačios, pasukite į uždengimo poziciją ir nuvalykite dulkes švaria, minkšta šluoste, laikydami žaliuzes už apačios. Tuomet pasukite lenteles į priešingą pusę ir taip pat nuvalykite dulkes. Praskalaukite šluostę šiltame vandenyje, gerai ją nusunkite ir dar kartą perbraukite abi puses. Tuomet žaliuzes atidarykite ir leiskite joms nudžiūti.

Aliuminio ir vinilo žaliuzės

Nuleiskite žaliuzes ir pasukite juosteles į beveik uždarą poziciją, tačiau visiškai jų neužverkite, nes kitaip negalėsite nuvalyti žaliuzių. Laikydami žaliuzes už apačios, šiek tiek atitraukite jas nuo lango ir dulkių siurbliu su specialiu antgaliu nusiurbkite nuo juostelių dulkes. Siurbkite nuo vieno šono iki kito arba nuo viršaus į apačią. Sudrėkinkite mikropluošto šluostę ir perbraukite juosteles. Atverkite žaliuzes ir leiskite joms nudžiūti.

Akytos žaliuzės

Akytas žaliuzes dar vadina korėtomis arba ląstelinėmis. Tai ne tik vienas energetiškai efektyviausių langų uždengimų, bet ir vienas lengviausiai prižiūrimų. Jas tiesiog galima valyti dulkių siurbliu su specialiu antgaliu. Jei ant žaliuzių atsirado dėmė, kurios nepavyko išsiurbti, tuomet sudrėkinkite kempinėlę vandenyje su indų plovikliu ir sušlapinkite išteptą vietą, tačiau jos netrinkite.

Romanetės

Romanečių priežiūrai jums reikės dulkių siurblio, kuriame įmanoma nustatyti mažo galingumo režimą, ir antgalio dulkėms. Dėmes valykite skudurėliu, pamirkytu muilo tirpale. Išvalę dėmę, nusausinkite ją sausu skudurėliu ir palikite išdžiūti.

Žaliuzės „diena – naktis“

Madingos ir patogios žaliuzės „diena – naktis“ atrodo labai gležnos, bet jos būna pagamintos iš patvaraus pinto poliesterio. Jas reikėtų valyti dulkių siurbliu, nustačius silpno galingumo režimą ir uždėjus specialų antgalį.

Ritininės užuolaidos

Ritininių užuolaidų iš vinilo valymui naudokite kempinėlę arba švarią šluostę, sudrėkintą silpname plovimo priemonės tirpale. Valykite užuolaidą etapais: pradėkite nuo apačios ir kilkite į viršų (valykite ir nuplaukite), kol nuvalysite visą užuolaidą. Palikite užuolaidą visiškai nuleistą, kad ji nudžiūtų.

Ritinines užuolaidas galima skalbti ir vonioje. Nuimkite išvyniotą užuolaidą, padėkite ją į vonią, užpilkite nedidelį kiekį indų ploviklio ir minkštu šepetėliu nutrinkite užuolaidą iš abiejų pusių. Gerai nuskalaukite, išdžiovinkite ir pakabinkite atgal.

Vertikalios žaliuzės

Šioms patvarioms vertikalioms žaliuzėms, skirtoms dideliems langams ir durims, reikia labai mažai priežiūros. Tiesiog reguliariai valykite jas dulkių siurbliu su specialiu antgaliu ir jos vėl atrodys tarsi naujos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)