– Daug kas jus pažįsta kaip profesionalų sodininką. Kaip pradėjote auginti eglutes?

– Iš poreikio puoštis, nes kažkada trūko gražių eglių. Pradėjau prekybą gėlėmis Konarskio gėlių turgelyje, tam tikru metu tai buvo vienintelė vieta Vilniuje, kur galima įsigyti gėlių. Sovietiniais laikais pastebėjau įdomią situaciją – prasidėjus Kalėdų laikotarpiui atvažiuodavo toks „gazikas“ su eglėmis, prie jo būriuodavosi eilės žmonių, norinčių tų eglučių.

Taigi pamaniau, kad eglučių trūksta ir pradėjau pats jomis prekiauti. Kol vyravo eglučių trūkumas, jos tikdavo įvairios. Plantacijų anksčiau nebūdavo, mes pradėjome po truputį tas eglutes sodinti, buvo tikrai smagu.

– Ar visos eglutės plantacijoje skirtos tam, kad būtų iškirstos ir parduotos Kalėdų laiku?

– Taip, eglutės tam atrenkamos ir sodinamos. Pirmiausia sėjami sodinukai. Po kurio laiko matyti, kad vienos eglutės labiau tįsta, kitos lieka mažos ir gražios. Pastarąsias eglutes reikia mažiau formuoti. Šiomis dienomis negalima pasiūlyti paprastos eglutės, žmonės nori, kad ji būtų auginta plantacijoje, suformuota. Visi žmonės jau pamatė, kad yra gražių eglučių, bet kokios nebetinka.

– Kaip vyksta formavimas?

– Jei kalbame apie sodinukų sodą, daromi lankstymai, pririšimai ir pan. Šiuo metu vyksta kalėdinių eglučių pirkimas, puošimas, šventinis laikotarpis. Po naujųjų metų prasidės darbymetis, kai likusios eglutės bus karpomos ir formuojamos kitam sezonui.

– Kiek eglučių parduodate per sezoną?

– Kaip sakiau, buvo laikai, kai eglučių trūkdavo. Dabar jau reikia labai svarstyti ir skaičiuoti, kad jų nebūtų per daug. Šiuo metu labai populiarios eglutės vazonuose. Kodėl? Tai labai praktiška. Tereikia paimti eglutę, pastatyti, padėti po ja kokią nors lėkštutę ir viskas. Kirstai eglutei reikia stovo, reikia įdėti pastangų trumpinant jos kotą, ją priveržiant ir pan.

Aš vienas pirmųjų pradėjau propaguoti eglutes vazonėliuose. Taip galima parduoti mažiausias eglutes, jos efektingiau atrodo. Kirsta eglė turi būti didesnė. Mano plantacija jauna, daugiausia parduodama vieno ar pusantro metro aukščio eglučių. Per sezoną parduodama apie 1000–1500 eglučių. Anksčiau eglutės vazonėliuose sudarydavo 5–7 proc. pardavimų. Dabar ateina laikas, kai eglučių vazonėliuose parduodama 50 proc., kirstų – taip pat 50 proc.

– Ar yra žmonių, norinčių eglutės savo kieme, kurią galėtų puošti ir per Kalėdas?

– Tikrai yra tokių klientų. Kai vyksta objekto želdinimas, žmonės būna numatę, kad kažkurioje pusėje stovės eglutė, kuri Kalėdų metu bus puošiama lauke. Visų supratimas, kokios turi būti Kalėdos, skirtingas. Vieniems užtenka šakos, kiti egles puošia lauke, kiti kambaryje, dar kiti – vaikų kambaryje ir pan.

– Nors jau daug kas pasipuošė, kada tinkamiausias laikas ieškoti Kalėdų eglutės?

– Kategoriškai pasakyti negalima. Kiekviena šeima turi savo tradicijas. Dabar kai kurie labai anksti puošia egles. Kai įžiebiama miesto eglė, juntamas sujudimas ir kai kurios šeimos taip pat startuoja. Didžiausias sujudimas vyksta likus dešimčiai dienų iki Kalėdų. Smagu matyti, kai ateina jauna šeima su vaikais ir renkasi eglutę.